Verslo ir rinkų naujienos » Aprangos grupės pelnai smuktelėjo, o Baltika nuostoliai ūgtelėjo


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2015-04-30 18:09.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=20916


Šiandien po prekybinės sesijos abi kompanijos, kurios užsiima mažmenine drabužių prekyba, t.y. Apranga ir Baltika, pristatė savo praėjusio ketvirčio grupės veiklos rezultatus. Aprangos grupės pelnai smuktelėjo, na o Baltika grupės nuostoliai iš tęstinės veiklos padidėjo.

Per pirmą šių metų ketvirtį Apranga Group pajamos siekė 33,623 mln. eurų, kas palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo apie dešimt procentų daugiau. Apyvarta Lietuvos rinkoje per minimą laikotarpį ūgtelėjo 7,7 procento, Latvijoje - 4,4 procento, na o Estijoje, dėl atidarytų naujų parduotuvių, šoktelėjo net 28,9 procento.

Grupės EBITDA pelnas per praėjusį ketvirtį susitraukė beveik trečdaliu iki 2,287 mln. eurų, o grynasis pelnas krito net 73 procentais iki 0,465 mln. eurų. Tuo pačiu gerokai susitraukė ir grupės pelningumo rodikliai. Štai EBITDA pelningumas per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, krito nuo 11,1 iki 6,8 procento, na o grynasis pelningumas smuko nuo 5,6 iki 1,4 procento.

Kaip paaiškinta bendrovės ataskaitoje, grupės grynojo ir EBITDA pelnų sumažėjimą šių metų pirmąjį ketvirtį iš esmės lėmė bendrojo pelningumo sumažėjimas. Tam didžiausią įtaką padarė dėl neįprastai šiltų tiek per praėjusį ketvirtį, tiek per ankstesnįjį ketvirtį buvusių orų sumažėję „šiltų“ prekių pardavimai. Be to, jų išpardavimui reikėjo didesnių nei įprasta nuolaidų.

Išpardavimų laikotarpiu (gruodžio mėn. II-a pusė, sausio – vasario mėn.) ženkliai sumažėjo pirkėjų iš Baltarusijos ir Rusijos skaičius, teigiama bendrovės ataskaitoje. Tuo pačiu atkreipiamas dėmesys, jog dėl 2014 metų gruodžio mėnesį paskelbto tarptautinės MEXX kompanijos bankroto, sutriko 6 Mexx parduotuvių Lietuvoje ir Latvijoje įprastinė veikla. Grupės veiklos rezultatus taip pat neigiamai paveikė ir staigus Amerikos dolerio kurso kilimas, kuris sumažino įprastas atitinkamų prekių pardavimo maržas.

Aprangos valdomų parduotuvių tinklas per metus paaugo nuo 152 iki 165 parduotuvių, o prekybinis plotas ūgtelėjo devyniais procentais.

Baltika grupės pajamos per pirmą šių metų ketvirtį sudarė 12,325 mln. eurų, kai prieš metus tą patį ketvirtį siekė 12,171 mln. eurų. Mažmeniniai pardavimai Estijos ir Lietuvos rinkoje krito po vieną procentą, Latvijoje paaugo penkiais procentais, o Rusijoje susitraukė net keturiasdešimt procentų.

Minimos grupės EBITDA nuostolis iš tęstinės veiklos per minimą laikotarpį šoktelėjo nuo 0,513 iki 0,718 mln. eurų, o grynasis nuostolis iš tęstinės veiklos paaugo nuo 0,91 iki 1,136 mln. eurų. Įvertinus netęsiamą veiklą, Baltika grupės grynasis nuostolis per praėjusių metų pirmąjį ketvirtį siekė 2,482 mln. eurų. Neigiama EBITDA marža padidėjo nuo 4,2 iki 5,8 procento, na o grynoji - nuo 7,5 iki 9,2 procento.

Pagrindinis veiksnys, kuris lėmė, kad nuostoliai iš tęstinės veiklos dar labiau ūgtelėjo, buvo tai, jog pardavimų savikaina per minimą laikotarpį paaugo pastebimai sparčiau už pajamas.

Baltika grupė pirmojo šių metų ketvirčio pabaigoje valdė 128 parduotuvių tinklą, kuris per metus padidėjo trimis parduotuvėmis.

Nuo šių metų pradžios Aprangos akcijos pabrango trylika procentų, o per pastaruosius vienerius metus jų vertė pakilo 6,5 procento. Baltika akcijų vertė atitinkamai krito apie dvylika procentų bei susitraukė apie tris procentus.