DIDŽIULĖ STAIGMENA, per pirmą ketvirtį Amerikos ekonomika paaugo vos 0,2 procento

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-04-29 16:32 Komentarai: (3)
Remiantis pirminiais preliminariais duomenimis, per pirmą šių metų ketvirtį didžiausia pasaulyje Amerikos ekonomika paaugo vos 0,2 procento, kai ketvirtį prieš tai ūgtelėjo 2,2 procento. Ekonomistai tikėjosi, jog bendrojo vidaus produkto metinio augimo sulėtėjimas nebus toks drastiškas ir prieaugis sudarys vidutiniškai vieną procentą. Nieko stebėtino, jog po šios informacijos pasirodymo euras ėmė brangti dolerio atžvilgiu.

Amerikos ekonomikos augimas pagrinde sulėtėjo dėl sumažėjusių verslo investicijų, dėl stipraus dolerio padidėjusio užsienio prekybos deficito bei dėl žemų naftos kainų.

Amerikos vartotojų išlaidos, dalinai dėl nepalankių orų, per pirmą šių metų ketvirtį paaugo 1,9 procento, kai laukta, jog šis rodiklis ūgtels vidutiniškai 1,7 procento. Ketvirtį prieš tai šalies vartotojų išlaidos ūgtelėjo net 4,4 procento.

Amerikos vartotojų išlaidos prie per praėjusį ketvirtį užfiksuoto šalies ekonomikos augimo prisidėjo 1,3 procentinio punkto.

Dėl stiprėjusio dolerio ir streiko viename iš Amerikos uostų, per pirmą šių metų ketvirtį šios šalies eksporto apimtys susitraukė 7,2 procento, o importas tuo tarpu paaugo 1,8 procento. Tad didesnis Amerikos užsienio prekybos deficitas, kuris šoktelėjo nuo 471,4 iki 522,1 mlrd. dolerių, per praėjusį ketvirtį 1,25 procentinio punkto sumažino šalies bendrojo vidaus produkto prieaugį.

Verslo fiksuoto pobūdžio investicijos per pirmą šių metų ketvirtį Amerikoje krito 2,5 procento, arba labiausiai nuo pat 2009 metų pabaigos. Ketvirtį prieš tai šis rodiklis ūgtelėjo 4,5 procento. Investicijos į negyvenamosios paskirties patalpas per minimą laikotarpį susitraukė net 23,1 procento, arba labiausiai per paskutinius ketverius metus. Per praėjusių metų paskutinį ketvirtį jos padidėjo 5,9 procento. Tiesa, investicijos į įranga ir įrengimus vis dėl to paaugo, tačiau tik vos 0,1 procento, kai ketvirtį prieš tai ūgtelėjo 0,6 procento.

Dėl smukusių naftos ir dujų bei kitų žaliavų kainų, naftos ir dujų gavybos bei kitų žaliavų kasybos įmonės per pirmą šių metų ketvirtį savo išlaidas sumažino net 48,7 procento, arba labiausiai nuo pat 2009 metų antrojo ketvirčio. Ketvirtį prieš tai jos paaugo 8,1 procento.

Amerikos valstijų ir vietinių savivaldos institucijų išlaidos per pirmą šių metų ketvirtį smuktelėjo 1,5 procento, arba labiausiai per pastaruosius trejus metus, na o Federalinės valdžios išlaidos paaugo vos 0,3 procento. Tai taip pat dalinai lėmė tokį pastebimą Amerikos ekonomikos augimo sulėtėjimą.

Tiesa, maloniai nustebino net 110.3 mlrd. dolerių vertės verslo atsargų prieaugis, kuris buvo didžiausias per pastaruosius penkerius metus. Ketvirtį prieš tai atsargos padidėjo už 80 mlrd. dolerių sumą. Kaip teigiama, jei atsargos nebūtų padidintos labiau nei laukta, Amerikos ekonomika per pirmą šių metų ketvirtį būtų užfiksavusi nuosmukį, t.y. atsargų prieaugis prie per praėjusį ketvirtį užfiksuoto ekonomikos augimo prisidėjo 0,74 procentinio punkto.

Dėl šaltų orų investicijos į gyvenamosios paskirties pastatus per pirmą šių metų ketvirtį Amerikoje ūgtelėjo tik 1,3 procento.

Priminsime jums, jog tai tik pirminis vertinimas, na o dar laukia du perskaičiavimai, kurių rezultatai paaiškės atitinkamai gegužės mėnesio ir birželio mėnesio pabaigoje.

Ekonomistai prognozuoja, kad per šį ketvirtį Amerikos ekonomikos augimas turėtų paspartėti ir siekti apie 3,5 procento.
 
1.   Parašė Petras Kurmelis   2015-04-29 19:24  

Kodėl augimas turi būti begalinis ir VISUOMET ženklus? Vat būtent šus klaidingas įsitikinimas ir veda prie tos sąmokslo teorijos, pagal kurią JAV ir pasaulio ekonomiką ištiks pasaulio pabaiga, jei staiga akcijų kaina nusileis iki tikrosios vertės.

 
2.   Parašė maxa   2015-04-29 19:31  

JAV nuo 2008 metų taip nieko ir nepadarė protingo, taip kad išeina:
1) visi tie QE tebuvo prastos ekonominės padėties maskuotė, o ne teigiamos išeitys
2) vartojamasis ekonomikos modelis numirė
3) <šioj vietoj sąmokslo teorija apie žydus ir pnš., kas nėra iš piršto laužta IMHO>

 
3.   Parašė IT17   2015-04-29 19:33  

QE tik dar labiau padidino socialine atskirti, ir tiek ziniu, wall street nuo main street atotrukis dar labiau soktelejo, amerika panasu tapo savo demokratijos ir neoliberalios politikos ikaite...