Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2015-04-27 10:30 Komentarai: (0)
Praeitą savaitę Europos didieji indeksai įgavo inerciją ir savaitę užbaigė kildami (Stoxx Europe 600 +0,3 proc., Vokietijos DAX +0,74 proc.). Dienos pradžioje teigiamą postūmį davė informacija, kad Vokietijos esamos verslo aplinkos vertinimas yra teigiamas ir pralenkdamas prognozes indekso reikšmė pakilo nuo 107,9 iki 108,6 (prog. 108,4).

Tuo tarpu šalies ateities verslo perspektyvos buvo ne tokios giedros – indeksas susitraukė nuo 103,9 iki 103,5 (prog. 104,5). Per artimiausias dienas pagrindinis investuotojų dėmesys kryps į Graikija. Šalis šiuo metu pati įkliuvusi į savo gniaužtus – bėga paskutinė savaitė, kurios metu reikės piliečiams išmokėti išmokas, tačiau jokių reformų nėra priimta, siekiant užsitikrinti finansinį stabilumą, kuris užtikrintų paramą iš kreditorių. Praeitos savaitės pabaigoje euro zonos finansų ministras griežtu tonu pasakė, kad Graikija negaus papildomų lėšų, kol nebus pasiektos sąlygos, padėsiančios užtikrinti biudžeto tvarumą. Tuo tarpu Graikijos ministras pirmininkas kalbėjo su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir po susitikimo buvo optimistiškai nusiteikęs, reporteriam užsimindamas, kad yra įžvelgiamas didesnis pasistūmėjimas nei buvo anksčiau. Iš rinkos nuotaikų matyti, kad dauguma tiki ir mato laimingą scenarijų šaliai – Graikijos akcijų indeksui ASE penktadienį stiebiantis 3,39 proc. Prie visų įvykių, penktadienį JAV buvo paskelbta, kad ilgalaikio vartojimo prekių pokytis stiebėsi net 4,0 proc. (prog. +0,6 proc.) nuo prieš tai buvusio -1,4 proc. kritimo. Žinoma, tokią informaciją sužadino investuotojų pasitikėjimą ekonomikos tvarumu (S&P 500 +0,23 proc.), nes šio rodiklio augimas rodo, kad vartojimas auga, o tai automatiškai signalizuoja apie didesnes vartotojų išlaidas bei gerėjančią ekonomikos būklę. Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš JAV, kur paaiškės preliminarus paslaugų sektoriaus užsakymų pokytis. Prognozės rodo ne tokią teigiamą naujieną – indeksas turėtų trauktis nuo 59,2 iki 58,8. Jeigu pasitvirtintų tokios prognozės ar jos būtų blogesnės, tai tikėtina neigiamai paveiktų investuotojų nuotaikas, siunčiant indeksų vertes žemyn.

Valiutų rinkos

Penktadienį euro vertė stiprėjo prieš JAV dolerį, bendram valiutų kursui stiebiantis 0,27 proc. iki 1,0853. Atrodo, kad Graikijos finansų peripetijos labiau atsispindi EUR/USD valiutų kursui nei skelbiami geresni JAV makroekonominiai rodikliai. Žinoma, šią savaitę, trečiadienį, bus skelbiamos JAV bazinės palūkanų normos ir bus FED‘o posėdis, kurios metu investuotojai lauks detalesnės informacijos dėl šių rodiklių pokyčių. Šiandien EUR/USD valiutų kuras dar šiek tiek pakilo ir laikosi ties 1,0875 lygiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskutinę savaitės dieną Baltijos akcijų rinkų investuotojai buvo teigiamai nusiteikę, Vilniaus ir Talino biržų indeksams kylant vos 0,02 proc., o Rygos stiebėsi 0,18 proc. Bendras aktyvumas buvo kiek mažesnis nei įprastai ir sudarė 495 tūkst. eurų. Populiariausia tarp investuotojų akcija buvo „Tallinna Vesi“, kurios vertė augo 0,67 proc. Penktadienį buvo paskelbta, kad bendrovė siūlo išmokėti akcininkams 0,9 euro vienai akcijai dividendų. Taip pat pastaroji bendrovė išplatino pranešimą, kad per pirmąjį ketvirtį pajamos augo 2 proc., o grynais pelnas stiebėsi net 26 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Rygos biržoje aktyvumu pasižymėjo „Olainfarm“ papildomų naujienų paskelbta nebuvo, o pozicijoje investuotojai akcijomis apsikeitė už daugiau nei 15,1 tūkst. eurų, akcijos kainai išlaikant nepakitusiai – 7,33 euro už akciją. Vilniaus biržoje investuotojų akiratyje buvo komercinis „Šiaulių Bankas“. Nors penktadienį apyvarta nebuvo fiksuota labai didelė (28 tūkst. eurų), tuo tarpu per visą savaitę pozicijoje investuotojai apsikeitė akcijomis net už 555 tūkst. eurų, sudarant 6 proc. akcijos šuolį. Šiandien nemažai bendrovių vykdys visuotinius akcininkų susirinkimus, todėl investuotojai atidžiau stebės priimtus akcininkų sprendimus.
 
Dar nėra komentarų