Derybos su Graikija įgauna pagreitį

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-04-20 14:20 Komentarai: (0)
Tarptautinių kreditorių derybos su Graikija įgauna pagreitį, tačiau vis dar gana toli iki galutinio susitarimo pasiekimo, Vokietijos leidiniui Handelsblatt pareiškė Tarptautinio Valiutos fondo atstovas Europoje Poul Thomsen.

„Per paskutines dienas derybos tarp Graikijos ir trijų institucijų (Europos Centrinio banko, Europos komisijos ir Tarptautinio Valiutos fondo) vyko šiek tiek labiau dinamiškai, kas suteikia vilties“ - sakė jis.

Tuo pačiu Tarptautinio Valiutos fondo atstovas pabrėžė, jog vis dar toli iki galutinio susitarimo, ir be jokios abejonės reikalinga dar didesnė pažanga. Poul Thomsen apskaičiavo, jog Graikija gali užsitikrinti finansavimą iki birželio, tačiau susitarimas su kreditoriais yra būtinas, nes artėjanti Graikijos skolų grąžinimo našta yra labai didelė.

Jis tuo pačiu perspėjo, jog nereikėtų neįvertinti galimos Graikijos pasitraukimo iš euro zonos (Grexit) rizikos.

„Niekas neturėtų manyti, kad Grexit įvyktų be jokių problemų“ - sakė Poul Thomsen pabrėždamas, jog reikėtų nukreipti dėmesį į rizikų arba grėsmių minimalizavimą ilguoju laikotarpiu, pavyzdžiui, kad euro zona būtų vertinama kaip klubas, prie kurio galima prisijungti ir kurį galima apleisti remiantis norais arba nuosavais interesais, nes tuomet kiltų klausimas dėl kitų šalių narystės.

„Euro zona turi pasiųsti labai stiprų politinį signalą, jog sieks gilesnės integracijos, kad išvengtų tokių grėsmių“ - teigė Tarptautinio Valiutos fondo atstovas Europoje.

Remiantis vasario dvidešimtą dieną su Euro grupe pasiektu susitarimu, Graikijos valdžia iki balandžio mėnesio pabaigos su savo kreditoriais turi susitarti dėl viso reformų sąrašo. Tai yra pagrindinė sąlyga, jei ši šalis nori gauti paskutinę 7,2 mlrd. eurų vertės finansinės pagalbos paketo dalį. Jei Graikija negaus šių lėšų, tuomet jai gresia nemokumas.
 
Dar nėra komentarų