Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2015-04-20 10:27 Komentarai: (0)
Penktadienį Europos finansų rinkose jautėsi neužtikrintumas. Didieji regiono indeksai fiksavo didžiausius dienos neigiamus pokyčius nuo pat sausio mėnesio aktyvaus kilimo, Stoxx Europe 600 krentant -1,76 proc. (nuo metų pradžios +17,85 proc.), Vokietijos DAX koreguojantis net -2,55 proc. (nuo metų pradžios +19,20 proc.).

Investuotojams drumsčia vandenį Graikijos finansiniai įsipareigojimai, kurių šalis ne tik nepajėgia vykdyti, bet ir nerodo stabilesnių reformų, kurios ateityje užtikrintų finansinį užtikrintumą. Praeitą savaitę ECB prezidentas užsiminė, kad Graikijos kreditoriai deda visas pastangas, kad Graikija atitoltų nuo bankroto skardžio. Tuo tarpu Prancūzijos finansų ministras teigė, kad šiuo metu kiekviena diena yra brangiai sudegintas laikas, nes jeigu išsipildytų blogasis scenarijus, tai ši situacija būtų kritiška Graikijai ir jos piliečiams, o ne euro zonos bloko valstybėms. Penktadienį JAV buvo paskelbta, kad preliminarus balandžio mėnesio Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksas pralenkė prognozes (94,0) ir pakilo 3,1 proc. nuo 93,0 iki 95,9. Žinoma tai buvo teigiama informacija, tačiau atsiritusi pesimizmo banga iš Europos, užgožė šį rodiklį, siunčiant S&P 500 indeksą -1,13 proc. mažėjimo linkme, o Dow Jones koregavosi -1,54 proc. Šiandien tikėtina pagrindinis investuotojų dėmesys bus nukreiptas į euro zonos valstybių narių pasisakymus, toliau gvildenant Graikijos situaciją. Bet koks šalies reformų proveržis tikėtina atgaivintų finansų rinkas, tuo tarpu vangumas toliau gilintų pesimizmą.

Valiutų rinkos

Paskutinę savaitės dieną EUR/USD valiutų kursas kilo 0,46 proc., nuo 1,0730 iki 1,0780 lygio, eurui stiprėjant prieš JAV dolerį. Penktadienį buvo paskelbta, kad metinis euro zonos infliacijos lygis išliko nepakitęs ties -0,1 proc., tuo tarpu mėnesinis lygis kaip ir prognozuota šoktelėjo 1,1 proc., nuo prieš tai buvusio 0,6 proc. lygio. Tai pabrėžia, kad ECB kiekybinis ekonomikos skatinimas duoda apčiuopiamos naudos. Tą pačią dieną paaiškėjo ir JAV mėnesinis kainų lygio pokytis. Analitikai prognozavo, kad šis rodiklis kils nuo 0,2 proc. iki 0,3 proc., tačiau infliacijos lygis išliko ties 0,2 proc. riba. Šiandien ryte EUR/USD valiutų santykis laikosi ties 1,0780 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Savaitė Baltijos akcijų rinkose baigėsi daugumos bendrovių akcijų kritimu, Baltic Benchmark indeksui, koreguojantis -0,44 proc., o bendrai trijų biržų apyvartai perlipant 648 tūkst. eurų. Aktyviausiai investuotojai keitėsi akcijomis (135,9 tūkst. eurų apyvarta) azartinių lošimų bendrovės „Olympic Entertainment Group“ pozicijoje, jų vertei išliekant stabiliai ties 2,0 euro už akciją. Aktyvesnę prekybą šios bendrovės akcijomis tikėtina lėmė praeitos savaitės pradžioje paskelbti pirmojo ketvirčio pajamų rezultatai, kurie kilo net 12,2 proc., lyginant su praėjusiais metais. Taip pat investuotojai aktyviai vykdė prekybą parduotuvių tinklo „Tallinna Kaubamaja Grupp“ pozicijoje. Bendrovės akcijos vertė pakilo 0,85 proc., o 28 sandorių metu investuotojai perleido akcijų už 68 tūskt. eurų. Investuotojų aktyvumą tikėtina taip pat lėmė bendrovės vidurį savaitės paskelbti rezultatai, kurie parodė 3,2 proc. bendrovės pajamų kilimą pirmąjį šių metų ketvirtį. Latvijos biržoje stiebėsi farmacijos bendrovės „Olainfarm“ akcijos vertė net 2,5 proc. (savaitės pokytis +10,98 proc.; trečiadienį paskelbė apie kovo mėn. kilusias 36 proc. pajamas). Vilniaus biržoje didžiausią dienos apyvartą pasiekė komunalinių paslaugų bendrovė „City Service“, pozicijoje sudarant 36 tūkst. eurų apyvartą, o akcijos vertei išliekant nepakitusiai ties 1,76 proc. Šiandien svarbesnių naujienų bendrovės skelbti nenumačiusios, todėl tikėtina pagrindinis investuotojų dėmesys bus nukreiptas į Europoje vyraujančias nuotaikas.
 
Dar nėra komentarų