Po dvidešimties metų nebus išgaunamo aukso

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-03-31 19:18 Komentarai: (0)
Investicinio banko Goldman Sachs atstovai prognozuoja, kad maždaug po dvidešimties metų pasauliniai aukso, deimantų bei cinko išgavimo telkiniai bus išnaudoti. Tuo tarpu platinos, vario ir nikelio išteklių dar pakaks maždaug keturiasdešimčiai metų.

„Labai žemos metalų koncentracijos žemės plutoje bei labai žemo aukštos kokybės kiekio derinys reiškia, kad kai kurių metalų ištekliai iš tiesų jau baigiami išnaudoti” - atkreipė dėmesį Goldman Sachs banko Europos metalų rinkos analitikas Eugene King.

Jo nuomone, santykinė retenybė bei rinkos tikėjimas, kad nauji atrasti ištekliai bus riboti, lems šių itin retų žaliavų kainų augimą.

Eugene King prognozuoja, kad šiais metais gali būti pasiektas pasaulinis istorinis aukso išgavimo pikas arba maksimumas. Tai nėra nauja prognozė. Tokią pačią prognozę praėjusiais metais paskelbė ir Goldcorp kompanija.

„Aukso išgavimo pikas - tai nėra nauja idėja. Išgavimo lygis per pastaruosius kelis metus išliko panašiame lygyje, tačiau naujų telkinių atradimas pastebimai sumažėjo” - pareiškė USAGOLD tauriųjų metalų analitikas Peter Grant.

Jo nuomone, jei iš tiesų artimiausiu metu bus pasiektas aukso išgavimo pikas, galima daryti logišką išvadą, kad per ateinančius metus tai bus postūmis aukso kainos augimui.

Tuo tarpu antradienį vakare rinkoje už Trojos unciją aukso buvo mokama po 1186.9 dolerius, arba nežymiai daugiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu.

Nuo metų pradžios šis vertingasis metalas pabrango labai nežymiai, o per pastaruosius vienerius metus atpigo apie aštuonis procentus.
 
Dar nėra komentarų