Savaitei baigiantis pasaulio akcijų rinkose laikosi rizikos mažinimo nuotaikos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2015-03-27 11:06 Komentarai: (0)
JAV akcijų rinkoje pardavėjai išliko aktyvūs ir ketvirtadienio prekybos sesijoje. Nors ir kur kas santūriau negu savaitės viduryje, pagrindiniai akcijų indeksai vieningai smuktelėjo (S&P 500 -0,24 proc., DOW JONES -0,23 proc., NASDAQ -0,27 proc.).

Vakar paskelbta, kad per praėjusią savaitę bedarbio paraišką pateikė 282 tūkst. amerikiečių, nors laukta 8 tūkst. daugiau. Preliminariu vertinimu, „Markit Economics“ tyrimų instituto apskaičiuojamas verslo pasitikėjimo bendrasis rodiklis kovą drąsiai stiebėsi aukštyn (58,5 punkto, palyginti su 57,2 punkto vasarį). Tačiau geresnė, negu tikėtasi, JAV makroekonominė informacija investuotojų ūpo nepakėlė. Kaip įprasta, ketvirčio rezultatų skelbimo sezoną jau balandžio 8 dieną pradės JAV aliuminio milžinė „Alcoa“, ir prognozuojama, kad, pirmą kartą nuo pat 2009-ųjų, į indeksą S&P 500 įtrauktų bendrovių pelnas smuks.

Panašus slogutis jaučiamas ir senojo žemyno akcijų rinkose (EURO STOXX -0,39 proc., Vokietijos DAX -0,18 proc., Prancūzijos CAC 40 -0,29 proc.). Investuotojai vertina silpno euro kuriamą pranašumą regiono eksportuotojams – akcijų vertės atsitiesė, EUR/USD kursui pajudėjus žemyn iš pastarosiomis dienomis surastos pusiausvyros arti 1,10 JAV dolerio už eurą (šįryt 1 EUR: 1,0872 USD). Kreipdamasis į Italijos parlamentą Europos centrinio banko (ECB) vadovas Marijus Dragis (Mario Draghi) patikino, kad kovą, pirmąjį plataus masto kiekybinio skatinimo programos įgyvendinimo mėnesį, Eurosistema pasieks užsibrėžtą 60 mlrd. eurų turto supirkimo mastą. Ketvirtadienį ECB paskelbė, kad vasarį (palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai) euro zonos bankų skolinimas privačiajam nefinansiniam sektoriui (verslui ir namų ūkiams) traukėsi tik 0,1 proc., o tai patvirtino, kad aktyvumas paskolų r! inkoje, nors ir pamažu, didėja (sausį -0,2 proc.).

Akcijų indeksų Azijoje kryptis šįryt nevienoda (08:15 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 -1,13 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +0,65 proc.). Nors įtampa Artimuosiuose Rytuose išlieka, naftos kaina slystelėjo iš vakarykščių aukštumų (šįryt WTI rūšies kaina siekia 50,4, „Brent“ – 58,1 JAV dolerio už barelį).

Šiandien ekonominių rodiklių kalendoriuje – JAV informacija. Prognozuojama, kad trečiasis įvertis parodys JAV ekonomiką praėjusių metų ketvirtąjį ketvirtį (perskaičiavus į metinį augimo tempą) augus 2,4 proc., t. y. 0,2 proc. punkto sparčiau, negu buvo skelbta anksčiau. Manoma, kad į aukštesnę pusę bus pakoreguotas ir galutinis Mičigano universiteto apskaičiuojamo vartotojų pasitikėjimo ekonomika rodiklio įvertis (kovą prognozuojami 92 punktai, arba 3,4 punkto mažiau negu vasarį).

Baltijos šalių biržose aktyvumas išaugo. Vilniaus biržoje (OMXV +0,11 proc.) investuotojai vertino bendrovių dividendų pasiūlymus, o Taline (OMXT -0,05 proc.) nenuleido akių nuo pastaruoju metu daug dėmesio sulaukiančių „Silvano Fashion Group“ akcijų. „Amber Grid“ (+16,28 proc.) pasiūlymas išmokėti 0,3251 euro dividendus už akciją sutiktas labai optimistiškai. Prekybos pradžioje akcijų kaina buvo pašokusi net 30 proc., tačiau rinkoje vyravusia euforija suskubo pasinaudoti vienas stambus pardavėjas, panoręs parduoti didelį įprastai nelikvidžių akcijų kiekį. Investuotojai, nespėję įšokti į „dividendų traukinį“ už patrauklią akcijų kainą, aktyviai pirko kitų valstybės valdomų energetikų akcijas, tikėdamiesi panašaus scenarijaus. „Lietuvos dujų“ (+3,07 proc.) ir LITGRID (+2,71 proc.) akcijų kaina kilo stipriai, o LESTO (+1,00 proc.) ir „Lietuvos energijos gamybos“ (+0,78 pr! oc.) šiek tiek mažiau. TEO LT (+0,92 proc.) siūlomi dividendai taip pat įvertinti teigiamai. Tokiu būdu bendrovė beveik visą pelną skirtų dividendams, o dividendų pajamingumas būtų 6,18 procento. Šiandien pranešimą apie akcininkų susirinkimo sušaukimą turėtų paskelbti „Apranga“ , o Šiaulių banko akcininkai balsuos dėl dividendų išmokėjimo ir įstatinio kapitalo didinimo.
 
Dar nėra komentarų