Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2015-03-26 10:29 Komentarai: (0)
Trečiadienį dauguma didžiųjų Europos indeksų fiksavo didžiausią vertės kritimą per pastaruosius du mėnesius. Nors Vokietijos esamos bei ateities verslo perspektyvų vertinimas buvo paskelbtas geresnis ir net pralenkė prognozes, tačiau pastaroji informacija nesuteikė šalies DAX (-1,17 proc.) indeksui inercijos kilti.

Labiausiai Europoje kentėjo technologijų sektorius, pastarojo vertei Stoxx Europe 600 (-1,13 proc.) indekso sudėtyje koreguojantis net -2,94 proc. Kol kas panašu, kad per pastarąjį laiką investuotojai, kurie laikę akcijas, nutarė pardavinėti, tokiu būdu fiksuojant trumpalaikius pelnus. Šiuo metu ECB vykdo regiono kiekybinį ekonomikos skatinimą, kuris teigiama linkme veikia kapitalo rinkas ir ilgesnėje perspektyvoje turėtų padidinti didžiųjų Europos indeksų vertes. Taip pat vakar pasirodė informacija, kad ECB patvirtino 1 mlrd. eurų sumos rezervą, kuris galėtų būti skiriamas Graikijos kreditoriams. Tai reiškia, kad centrinis bankas stengiasi užsitikrinti saugiklius, kurie padėtų išvengti nesklandumų finansiniame sektoriuje, jeigu Graikija nutartų nesiimti reformų ir tikėtina susidurtų su trumpalaikių įsipareigojimų finansavimo stygiumi. Šiuo metu euro zonos lyderiai pasisako, kad Graikijai būtų skiriama tolimesnė parama, tačiau su viena sąlyga – reikalaujant reformų, kuriuos užtikrintų šalies finansinę drausmę. Taigi Graikija turi laiko iki pirmadienio įrodyti, kad yra pasiryžusi vykdyti reformas. JAV akcijų rinkos sekė taip pat korekcinėmis nuotaikomis, S&P 500 (-1,46 proc.) ir Dow Jones (-1,62 proc.) tolstant nuo prieš tai pasiektų aukštumų. Investuotojai nusiiminėjo greitus pelnus, o taip pat šalies investuotojus neramino informacija, kad ilgalaikio vartojimo prekių užsakymo vasario mėnesį netikėtai krito nuo 2,0 proc. augimo iki -1,4 proc. kritimo, tuo trapu analitikai tikėjosi sulaukti šio rodiklio nežymaus 0,2 proc. teigiamo pokyčio. Ši informacija signalizuoja, kad pastarųjų užsakymų stojimas gali turėti neigiamos įtakos JAV gamybos bendrovėms, kurios momentiškai negali sumažinti aktyvumo, prekėms liekant sandėliuose ir nešant nuostolį. Šiandien Vokietijoje bus paskelbtas GfK instituto šalies balandžio mėnesio vartotojų pasitikėjimo indeksas, kuris brėžia teigiamą perspektyvą. Tikimasi, kad jo vertė pakils nuo 9,7 iki 9,8. Taip pat ketvirtadienį sulauksime naujienų iš JAV, kaip pasikeitė nuo praeitos savaitės bedarbių paraiškų skaičius. Prognozuojamas nežymus kritimas nuo 291 tūkst. iki 290 tūskt. Žinoma, šiandien skelbiami duomenys nerodys didelių pokyčių, tačiau turėtų suteikti nežymaus optimizmo finansų rinkoms.

Valiutų rinkos

Šią savaitę EUR/USD valiutų kursas išlaiko stabilų lygį, nerodant stipresnių vertės pokyčių. Trečiadienio dienos pabaigoje pagrindinių valiutų kursas išsilaikė ties 1,0970 riba, o šiandien ryte šiek tiek euras prieš JAV dolerį sustiprėjo, išlaikant 1,0985 santykį. Atrodo, kad ECB kiekybinio skatinimo programą jau užsienio valiutų investuotojų yra įskaičiavę į kursą, o FED‘o užuominos, dėl bazinės palūkanų normos išlaikymo žemumose, atšaldė JAV investuotojus nuo vietinės valiutos stiprinimo prieš eurą. Tikėtina, investuotojams šiuo metu aktualiu veiksniu išliks situacija dėl Graikijos, stebint kaip šalies kreditoriai ir Graikija susitars ieškant kompromiso.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Priešingai nei Europoje, Baltijos regione investuotojai buvo nusiteikę teigiamai. Bendras Viliaus (0,09 proc.), Rygos (0,08 proc.) ir Talino (0,13 proc.) biržų indeksas Baltic Benchmark pakilo 0,15 proc., o apyvarta perkopė 711 tūkst. eurų. Kol kas šią savaitę prie užtikrintų lyderių galėtume priskirti estiško kapitalo apatinio trikotažo bendrovę „Silvano Fashion Group“ (0,0 proc.), kurioje vakar dieną buvo sudaryta net 286 tūskt. eurų apyvarta. Priešingai nei pirmadienį ir antradienį aktyvumą lėmė ir tiesioginiai sandoriai, tačiau sudarymo metu kainai išliekant rinkoje esančiai – 1,36 euro už akciją. Vilniuje investuotojai aktyviau keitėsi telekomunikacijų bendrovės „Teo LT“ ir mažmeninio drabužių tinklo „Apranga“ akcijomis. Pastarųjų bendrovių akcijų vertės išliko nepakitusios, o apyvarta sudarė abejose pozicijose po kiek daugiau nei 20 tūkst. eurų. Rygos biržoje investuotojai aktyviau prekybą vykdė farmacijos bendrovės „Grindeks“ akcijomis, kurių vertė krito 0,18 proc. iki 5,6 euro už akciją. Šiandien numatoma paskelbti audituotą „Teo LT“ metinę ataskaitoje, kurioje investuotojai gali rasti papildomos aktualios informacijos. Taip pat šaukiamas eilinis visuotinis bendrovės „Tallinna Kaubamaja“ akcininkų susirinkimas, kuriame bus tvirtinamos 2014 metų finansinės ataskaitos bei svarstomas klausimas apie pelno paskirstymą dividendais, kuris akcininkams turėtų sudaryti 0,4 euro už turimą akciją.
 
Dar nėra komentarų