Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2015-03-25 10:51 Komentarai: (1)
Augantis euro zonos vartotojų pasitikėjimas esama ekonomine padėtimi bei vakar paskelbti duomenys, kad preliminarus euro zonos gamybos sektoriaus aktyvumas pralenkė prognozes ir pakilo 1,7 proc., didina investuotojų optimizmą (Stoxx Europe 600 +0,31 proc.; Euro Stoxx 50 0,87 proc.), kad tam tikra prasme matomas ekonomikos pagyvėjimas.

Taip pat antradienį buvo paskelbta, kad Vokietijos preliminarus gamybos aktyvumas taipogi pakilo (+2,5 proc.), tai, žinoma, rinkoms davė dar didesnį impulsą, nes būtent šios šalies ekonomikos aktyvumas sudaro didžiausią svorį bendrame regiono kontekste. Nuo metų pradžios, kuomet buvo paskelbta apie ECB planus skatinti regiono ekonomiką, Vokietijos DAX indekso reikšmė yra išaugus daugiau nei 22 proc., tuo trapu vakar dienos pastarojo indekso augimas buvo 0,92 proc. Šiandien prognozuojamos taip pat palankios naujienos Vokietijoje. Tikimasi, kad esamos verslo aplinkos vertinimas pakils nuo 106,8 iki 107,3, o ateities perspektyvos taipogi augs, indekso vertei stiebiantis nuo 102,5 iki 103,0. JAV investuotojai buvo nusiteikę sulaukti neigiamų naujienų. Buvo prognozuota, kad preliminarus kovo mėnesio gamybos sektoriaus aktyvumas smuks nuo 55,1 iki 54,6, tačiau reali situacija parodė augantį šį rodiklį iki 55,3. Taipogi investuotojai nustebo pamatę, kad naujų namų pardavimų apimtys pralenkė prognozes (464 tūkst.) ir pakilo 7,8 proc. nuo 500 tūkst. iki 539 tūkst. Atrodytų, kad geresnį šalies ekonominiai duomenys turėtų kelti bendrą finansų rinkų sentimentą, tačiau šį kartą reakcija buvo priešinga: S&P 500 indeksui susitraukiant -0,61 proc., o Dow Jones koreguojantis -0,58 proc. Pagrindinė to priežastis – investuotojų lūkesčiai, kad FED‘as nutars pakelti šiuo metu esančią žemumose bazinę palūkanų normą. Trečiadienį JAV bus paskelbta apie ilgalaikio vartojimų prekių užsakymų rodiklį. Analitikai prognozuoja, kad pastarasis kils lėčiau nei praeitą mėnesį (2,8 proc.), sudarant 0,2 proc. pokytį. Nors tai nėra aukštas pokytis, tačiau bet kokiu atveju teigiamas ženklas.

Valiutų rinkos

Vakar dieną pagrindinės valiutų poros kursas nerodė didesnio pokyčio ir išsilaikė ties 1,0920 lygiu. Trečiadienį paaiškėjo, kad vasario mėnesį JAV bendras kainų lygis augo kaip ir prognozuota nuo -0,7 proc. iki 0,2 proc. Tuo trapu šiuo metu metinis infliacijos lygis šalyje yra peržengęs neigiamą ribą ir apsistojęs ties 0,0 proc., tuo tarpu analitikai prognozavo, kad rodiklio vertė turėtų išsilaikyti ties -0,1 proc. Atrodytų, kad FED‘ui net nepradėjus kelti bazinės palūkanų normos šalyje, infliacija, veikiama ekonomikos tendencijų, savaime reguliuojasi ir atšokinėja. Šiandien EUR/USD valiutų kursas stipriai nepasikeitė nuo vakar buvusio lygio ir svyruoja ties 1,0910 riba. Jeigu taip atsitiktų, kad šiandien euro zonos ekonominiai rodikliai būtų geresni bei JAV rodikliai pralenktų prognozes ir padidėtų, tai tikėtina, galime sulaukti nežymaus euro sustiprėjimo prieš JAV dolerį.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienį tik Vilniaus biržoje buvo jaučiamas tam tikras akcijų pakilimas, biržos indekso vertei stiebiantis 0,34 proc., tuo tarpu Rygos (-0,45 proc.) ir Talino (-0,35 proc.) biržose listinguojamų bendrovių akcijos buvo stumiamos į apačią. Per pastarąsias dienas smulkesnių investuotojų akiratyje ir toliau išlieka moteriško apatinio trikotažo bendrovės „Silvano Fashion Group“ akcijos, kurių vertė vakar krito -2,17 proc. (dviejų savaičių pokytis +4,65 proc.), investuotojams sudarant 112 tūkst. eurų bendrą apyvartą. Vakar Lietuvos popieriaus gamintojas „Grigiškės“ paskelbė, kad sėkmingai užbaigė dar vieną investicinį projektą, kuris padės bendrovei padidinti efektyvumą 1,4 karto. Ši naujiena jau buvo žinoma ir anksčiau, todėl didelio investuotojų susidomėjimo nesulaukė, akcijos vertei išliekant nepakitusiai ties 1,14 euro už akciją, o apyvartai pasiekiant 8,5 tūskt. eurų. Po prekybos lošimų bendrovė „Olympic Entertainment Group“ paskelbė patvirtintus 2014 metų finansinius duomenis, bei informaciją, kad akcininkai pasisakė už tai, kad butų paskirstytas grynasis pelnas akcininkams, už vieną turimą akciją gaunant 0,10 euro dividendų.
 
1.   Parašė es_ne   2015-03-25 11:06  

prognozes ir rezultatai blogi - visi dziaugiasi, nes skatinimas tesiasi, pinigai spausdinami, rinkos raliuoja. prognozes ir rezultatai blogi - visi dziaugiasi ekonomika kyla, imones uzdirba pelnus, sviesi ateitis svieciasi...
"Atrodytų, kad FED‘ui net nepradėjus kelti bazinės palūkanų normos šalyje, infliacija, veikiama ekonomikos tendencijų, savaime reguliuojasi ir atšokinėja." - forward guidance lazdos antrasis galas smogia negailestingai.