JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2015-03-24 14:12 Komentarai: (1)
JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainos kyla, investuotojams laukiant naujausių JAV ekonomikos rodiklių.



Vakar didžiąją prekybos sesijos dalį S&P 500 ir Dow Jones Industrial Average akcijų indeksai kilo, tačiau prekybos pabaigoje investuotojų nuotaikos suprastėjo ir indeksai fiksavo nedidelius verčių mažėjimus. Tuo tarpu vakar Nasdaq Composite slėgė kritusios biotechnologijų sektoriaus akcijų kainos – iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB) akcijų kaina sumenko beveik 2,3%. Be to, vakar paskelbti vasario mėn. nenaujų namų pardavimai buvo didesni nei sausio mėn., tačiau nepasiekė ekonomistų prognozių.

Azijoje akcijų indeksai judėjo priešingomis kryptimis: Japonijos Nikkei 225, Taivano akcijų biržos ir Honkongo Hang Seng indeksai fiksavo verčių mažėjimus, tačiau Kinijos CSI 300, Indijos Sensex ir P. Korėjos Kospi – kilo. Šiandien paskelbtas HSBC rengiamas išankstinis gamybos pramonės pirkimų vadybininkų indeksas parodė, jog šalies pramonė kovo mėn. traukėsi, kai ekonomistai prognozavo plėtrą. Be to, šiandien pasirodė naujienos, jog dėl didžiulės taršos Pekine kitais metais bus uždarytos paskutinės keturios didžiosios elektrinės, kurios naudoja anglis. Jos bus pakeistos keturiomis dujas naudojančiomis elektrinėmis. Visa tai parodo Kinijos valdžios siekį sumažinti taršą, kas ilguoju laikotarpiu turėtų teigiamai veikti atsinaujinančios energetikos bendroves.

Europoje akcijų indeksai yra linkę kristi, vyraujant nerimui dėl vis dar galimo Graikijos pasitraukimo iš euro zonos. Vokietijos kanclerė Angela Merkel vakar vykusio susitikimo su Graikijos ministru pirmininku Alexis Tsipras metu pareiškė, jog tikisi, kad Graikija išliks euro zonoje. Tačiau A. Merkel užsiminė, jog mato Graikiją ekonomiškai stipria ir augančia valstybe, jeigu ši įgyvendins struktūrines reformas ir gerai valdys finansus. Tuo tarpu A. Tsipras tikisi artimiausiu metu pasiekti bendrą susitarimą dėl Graikijos ekonomikos reformų ir sulaukti gyvybiškai reikalingos paskolos, kuri padėtų sumažinti šalies bankroto tikimybę.
Legendinis investuotojas George Soros pareiškė, jog yra 50% tikimybė, kad Graikija paliks euro zoną. Taip pat jis pareiškė, jog situacija Graikijoje buvo neteisingai bandoma suvaldyti nuo pat pradžių ir dėl to, jo manymu, visi veiksmai tik atidėlioja šalies bankrotą.

Šiandien investuotojų nuotaikas paveikė paskelbti išankstiniai kovo mėn. Prancūzijos, Vokietijos ir euro zonos pirkimų vadybininkų indeksai (PMI). Spartesnį nei laukta pramonės susitraukimą parodė Prancūzijos PMI, tuo tarpu Vokietijoje pramonės plėtra išaugo, kai visoje euro zonoje pramonės augimas tik nežymiai kilo. Vokietijos ir euro zonos paslaugų sektoriaus indeksai plėtėsi sparčiau nei laukta, tačiau Prancūzijos PMI parodė kiek sumažėjusią plėtrą.

Pasirodė pranešimai, jog Prancūzijoje sudužo Airbus A320 lėktuvas, kuris yra dažnai naudojamas trumpų nuotolių kelionėms. Jeigu katastrofa įvyko dėl lėktuvo gamintojo kaltės, tai gali ženkliai paveikti įmonės ketvirtinius rezultatus. Dėl to Airbus Group (AIR) akcijų kaina Paryžiaus biržoje šiandien smuko apie 2%.

Šiandien lauksime JAV infliacijos (VKI), šalies gamybos pramonės pirkimų vadybininkų ir naujų namų pardavimų rodiklių. Rytoj ryte pasirodys Ifo instituto rengiamas Vokietijos verslo sąlygų indeksas, o vakare bus pranešti ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai JAV ir naujausi naftos atsargų šalyje duomenys.

WTI tipo naftos kaina tęsia jau kelias dienas trunkantį kilimą ir artėja prie 48 USD už barelį. Tuo tarpu prieš kelias dienas Saudo Arabijos atstovas OPEC Mohammed al-Madi pareiškė, jog naftos kaina vargu ar dar kartą pasieks 100-120 USD už barelį. Aukso kaina yra linkusi kilti ir šiuo metu siekia apie 1 190 USD už Trojos unciją. Tuo tarpu EUR/USD kursas kyla trečią dieną iš eilės ir artėja prie 1,1000 ribos. Tačiau didesnio EUR/USD kurso svyravimo galima tikėtis, kai bus nuspręsta dėl tolimesnio Graikijos ekonomikos gelbėjimo.

Šį savaitgalį Lietuvoje bus įvestas vasaros laikas ir jau kitą savaitę prekyba JAV rinkose vyks įprastu laiku. Prekybos sesija Lietuvos laiku prasidės 16:30 val., o baigsis 23:00 val.

 
1.   Parašė maxa   2015-03-24 14:21  

http://www.investing.com/ šiandien VIX'ą idėjo į pagrindinį puslapį o aš apsižiūrėjau... apsidžiaugiau, kad atseit DAX'as davė +3.00