B.Gross - valiutų karai neigiamai veikia pasaulio ekonomiką

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-03-04 15:14 Komentarai: (0)
Gerai žinomas investuotojas bei obligacijų fondų valdytojas Bill Gross perspėjo dėl šalių nacionalinių valiutų silpnėjimo arba nuvertinimo. Anot jo, valiutų karai neigiamai veikia pasaulio ekonomiką.

Vien nuo šių metų pradžios jau net septyniolikos šalių Centriniai bankai sumažino savo bazines palūkanų normas. Europos Centrinis bankas nuo šio mėnesio pradėjo įgyvendinti savo 1,1 trilijono eurų vertės aktyvų supirkimo programą, tuo tarpu Kinijos ir Japonijos Centriniai bankai ir toliau tęsia veiksmus, kurie yra skirti susilpninti šių šalių nacionalines valiutas.

Bill Gross pripažino, kad pinigų politikos švelninimas ir nacionalinių valiutų silpnėjimas reiškia įsiskolinimosi naštos mažėjimą bei palengvina eksportą. Tačiau anot jo, lenktynės mažinant pinigų vertę turės pasaulio ekonomikai pagrinde neigiamas pasekmes.

„Blaivus protas sako, jog pasaulio ekonomika pati savo atžvilgiu negali pereiti devalvacijos“ - pareiškė Janus Capital Group atstovas Bill Gross.

Jis tuo pačiu atkreipė dėmesį, kad konkurencinis savo valiutų silpninimas, kurį buvęs Brazilijos finansų ministras Guido Mantega įvardijo kaip valiutų karus, pakenks finansų rinkų veiklai.

Tai investuotojus skatina imtis pernelyg didelės rizikos, o tai tuo pačiu kelia grėsmę, jog finansų sistemoje gali kilti krizė. Bill Gross nuomone, būtent tokia rizika paskatins Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovus jau birželį pirmą kart nuo pat 2006 metų šalyje padidinti bazinę palūkanų normą.

Šiuo metu jis investuotojams rekomenduoja pasirinkti atsargią strategiją, t.y. susikoncentruoti ties saugiomis obligacijomis ir ties didelių kompanijų akcijomis, kurių vertės nėra didelės.
 
Dar nėra komentarų