Amerikos ekonomika paaugo dar LĖČIAU

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-02-27 15:43 Komentarai: (2)
Po atlikto antrojo vertinimo paaiškėjo, jog per praėjusį ketvirtį Amerikos ekonomika ūgtelėjo dar lėčiau nei buvo skelbiama po pirmojo preliminaraus vertinimo. Tiesa, vis dėl to bendrasis vidaus produktas pakilo kiek labiau nei laukta rinkoje.

Amerikos ekonomikos augimas per paskutinį praėjusių metų ketvirtį po atlikto antrojo vertinimo buvo sumažintas nuo 2.6 iki 2.2 procentų, kai rinkoje laukta, jog jis bus sumažintas dar labiau ir sieks vidutiniškai 2.1 procentą.

Po atlikto antrojo perskaičiavimo paaiškėjo, jog Amerikos užsienio prekybos deficitas per praėjusį ketvirtį buvo didesnis nei prieš tai manyta, be to, lėčiau ūgtelėjo ir verslo atsargos. Būtent tai ir lėmė, jog sumažėjo šios šalies bendrojo vidaus produkto prieaugis.

Priminsime jums, kad per pirmą praėjusių metų ketvirtį šios šalies ekonomika dalinai dėl šaltos žiemos ir sumažėjusių išlaidų sveikatos priežiūrai, susitraukė net 2.1 procentu. Per antrą ketvirtį ji jau ūgtelėjo net 4.6 procentais, na o per trečią ketvirtį augimas dar labiau paspartėjo iki penkių procentų.

Tuo tarpu per visus praėjusius metus didžiausia pasaulyje ekonomika ūgtelėjo 2.4 procentais, arba sparčiausiai per paskutinius ketverius metus, kai per 2013 metus prieaugis siekė 2.2 procentus. Tiesa, istorinis metinio augimo vidurkis siekia 3.3 procentus.

Šalies vartotojų išlaidos, kurios sukuria apie septyniasdešimt procentų šalies bendrojo vidaus produkto vertės, per praėjusį ketvirtį paaugo 4.2 procentais, arba sparčiausiai nuo pat 2006 metų pirmojo ketvirčio. Po pirmojo premilinaraus vertinimo buvo skelbiama, kad jos paaugo 4.3 procentais. Per trečią ketvirtį šis rodiklis ūgtelėjo 3.2 procentais.

Per visus 2014 metus Amerikos vartotojų išlaidos paaugo 2.5 procentais, arba labiausiai nuo pat 2006 metų.

Šis rodiklis prie per paskutinį praėjusių metų ketvirtį buvusio šalies bendrojo vidaus produkto prieaugio prisidėjo ne 2.9 procentiniais punktais, o 2.8 procentiniais punktais.

Tuo tarpu verslo investicijos į įrangą ir įrengimus, skirtingai nei skelbta po pirmojo vertinimo, ne susitraukė 1.9 procentais, o pakilo 0.9 procentais. Bendros Amerikos verslo fiksuoto pobūdžio investicijos per praėjusį ketvirtį paaugo sparčiau, t.y. ne 2.3 procentais, o net 4.5 procentais, kai ketvirtį prieš tai ūgtelėjo 7.7 procentais.

Tačiau verslo atsargos per praėjusį ketvirtį paaugo mažiau, t.y. ne už 113.1 mlrd. dolerių sumą, o tik už 88.4 mlrd. dolerių. Šio rodiklio pokytis prie per praėjusį ketvirtį užfiksuoto Amerikos bendrojo vidaus produkto prieaugio prisidėjo ne 0.8 procentiniais punktais, o mažiau, t.y. 0.1 procentiniu punktu. Per trečiąjį ketvirtį verslo atsargų prieaugio vertė siekė 82.2 mlrd. dolerių.

Kadangi per paskutinį praėjusių metų ketvirtį importo apimtys į šalį paaugo labiau nei prieš tai manyta, t.y. ne 8.9 procentais, o 10.1 procentu, o eksporto prieaugis buvo padidintas tik nuo 2.8 iki 3.2 procentų, tad tuo pačiu padidėjo užsienio prekybos deficitas, kuris dar labiau sumažino bendrojo vidaus produkto prieaugį, t.y. ne 1.02 procentiniais punktais, o 1.15 procentinių punktų.

Po atlikto antrojo praėjusio ketvirčio Amerikos bendrojo vidaus produkto vertinimo paaiškėjo, jog šalies valdžios išlaidos sumažėjo mažiau nei prieš tai manyta, t.y. ne 2.2 procentais, o 1.8 procentais. Be to, paaiškėjo, jog gyvenamųjų namų statybų apimtys per praėjusį ketvirtį paaugo lėčiau nei prieš tai manyta.

Atkreipiame jūsų dėmesį, kad kovo mėnesio pabaigoje bus paskelbtas trečiojo ir tuo pačiu galutinio praėjusio ketvirčio bendrojo vidaus produkto vertinimo rezultatas.

Amerikos Federalinis Rezervų bankas prognozuoja, kad šiais metais šios šalies ekonomikos augimas paspartės ir sieks 2.6 - 3 procentus. Ekonomistai prognozuoja, kad per šį ketvirtį didžiausia pasaulyje ekonomika turėtų ūgtelėti 2.9 procentais.
 
1.   Parašė Spekoliunas   2015-02-27 15:42  

oops tai kaip čia tadu su palūkanom bus birželį, mh?

 
2.   Parašė mindaugas1   2015-02-28 22:49  

Yra tokia pasakėčia apie kalvį ir šnipštą Su Amerikos ekonomika lygiai tas pats gausis