Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2015-02-26 10:40 Komentarai: (0)
Trečiadienį Europos akcijų rinkose jautėsi slogios investuotojų nuotaikos, krentant finansinio sektoriaus bei automobilių pramonės akcijoms. Indekso Soxx Europe 600 vertė susitraukė 0,13 proc. Nors Graikija susitarė su kreditoriais dėl tolimesnio įsipareigojimų finansavimo, tačiau investuotojai kol kas neužtikrintai žiūri į ateities perspektyvas, slegiant bankų „National Bank of Greece SA“ ir „Piraeus Bank SA“ akcijų vertes daugiau nei po -11,0 proc.

Taipogi vakar dieną bendroms nuotaikoms turėjo su automobilių pramone siejamos bendrovės. Prancūzijos automobilių dalių gamintoja „Valeo SA“ paskelbė, kad nepasiekė 2014 metų grynojo pelno prognozių, o tai suteikė investuotojams nerimo, kad ir kitos didžiosios bendrovės gali sekti šia linkme, o dėl to Soxx Europe 600 sudėtyje esantis automobilių bei automobilių dalių sektorius traukėsi net -1,32 proc. JAV buvo paskelbta, kad naujų gyvenamųjų namų pardavimų apimtys sausio mėnesį išliko beveik nepakitusios (481 tūkst.) nuo praėjusio laikotarpio ir nepasiekė prognozuojamos žemesnės reikšmės (470 tūkst.). Nors tai buvo teigiama naujiena, bet indeksas S&P 500 sekė -0,02 proc. kritimo tendencija, tačiau Dow Jones išlaikė +0,08 proc. augimą. Šiandien sulauksime daug makroekonominių naujienų. Vokietijoje bus skelbiamas vasario mėnesio šalies nedarbo lygis, kuris tikimasi, kad išliks nepakitęs ties 6,5 proc. Euro zonoje paaiškės ar vartotojų pasitikėjimo indeksas pasikeis nuo buvusio lygio -6,7 (prognozė -6,7). Tuo tarpu JAV investuotojai stebės savaitinį bedarbių paraiškų pokytį bei ilgalaikio vartojimo prekių apimčių pasikeitimą. Prognozuojama, kad paraiškų skaičius turėtų išaugti nuo 283 tūkst. iki 290 tūkst. O ilgalaikio vartojimo prekių pokytis sausio mėnesį turėtų fiksuoti 1,6 proc. augimą, nuo prieš tai buvusio -3,4 proc. susitraukimo.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD kursas augo 0,27 proc., euro vertei stiprėjant prieš JAV dolerį ir bendram santykiui apsistojant ties 1,1365 riba. Trečiadienį JAV FED‘o prezidentė pakartojo, kad kol kas yra rizikinga kelti bazinę šalies palūkanų normą, nes nėra užtikrintų ženklų, kad ekonomika savaime sugebės išlaikyti ekonominį augimą. Šiandien JAV paaiškės, kaip pasikeitė šalies infliacijos lygis. Remiantis analitikų prognozėmis, mėnesinis infliacijos lygis turėtų dar labiau susitraukti ir pasiekti -0,6 proc. ribą, nuo prieš tai buvusios -0,4 proc. Tuo tarpu mėtinis sausio mėnesio infliacijos lygis persiris iš teigiamo 0,8 proc. į neigiamą -0,1 proc. Ši situacija tik parodo, kad infliacijos mažėjimas FED‘ui taps sunki našta, laviruojant tarp sprendimo kelti bazinę palūkanų normą ar palikti žemą, laukiant ekonomikos tvirtesnių augimo ženklų. Šiandien ryte toliau matomas EUR/USD valiutų kurso stiprėjimas, pastarajam laikantis ties 1,1365 lygiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Trečiadienį Estijos akcijų birža atnaujino prekybą, o tai akivaizdžiai padidino bendrą aktyvumą, trijų Baltijos biržų apyvartai pasiekiant 676 tūkst. eurų, Baltic Benchmark indeksui traukiantis -0,29 proc. Smulkūs investuotojai dominavo dvejose pozicijose. „Silvano Fashion Group“ akcijomis buvo prekiauta aktyviausiai, investuotojams sumažinant akcijos vertę -0,9 proc. ir 66 sandorių metu perleidžiant akcijų už daugiau nei 193 tūkst. eurų. Taip pat didelis investuotojų aktyvumas buvo sudarytas „Šiaulių bankas“ (-1,32 proc.) akcijomis. Ketvirtadienį, dar prekybai neprasidėjus, „Olympic Entertainment Group“ paskelbė, kad per 2014 metus bendrovės pajamos augo 3,36 proc., tačiau grynasis pelnas traukėsi 19,2 proc. lyginant su 2013 metais. „Šiaulių bankas“ išplatino pranešimą, kad bankas pasiekė 10,6 mln. eurų grynąjį pelną nuo 2013 metais buvusio 10,7 mln. eurų. Tikėtina šiandien pagrindinis investuotojų aktyvumas bus šioje pozicijose, kur investuotojais vertins paskelbtus finansinius bendrovių duomenis.
 
Dar nėra komentarų