Verslo ir rinkų naujienos » C.Lagarde - graikų reformų planas pakankamas, tačiau trūksta konkretumo


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2015-02-24 18:45.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=20505


Tarptautinio Valiutos Fondo vadovė Christine Lagarde šiandien įvertino, jog Graikijos pristatytas reformų planas yra pakankamas, kad prailginti tarptautinės finansinės pagalbos skyrimą šiai šaliai, tačiau tuo pačiu jam trūksta reikiamų detalių.

Laiške adresuotame Euro grupės vadovui Jeroen Dijsselbloem ji pažymi, kad graikų valdžios reformų sąrašas pateiktas tarptautiniams kreditoriams yra išsamus, bet ne per daug detalus.

„Panašu, kad kalbant apie tam tikras sritis, kaip pavyzdžiui, kova su mokesčių vengimu arba korupcija, naujoji valdžia Atėnuose nusiteikusi kur kas ryžtingiau“ - pažymėjo Christine Lagarde.

„Tačiau daugelyje sričių, kurios yra bene svarbiausios, Graikijos valdžios laiške nepateikiami konkretūs vyriausybės ketinimai atsižvelgiant į numatomų reformų įgyvendinimą“ - pridėjo ji.

Tarp sričių, kurios kelia klausimų, Tarptautinio Valiutos Fondo vadovė nurodė reformas susijusias su socialine apsauga, pridėtinės vertės mokesčiu ir darbo rinka.

Euro zonos finansų ministrai šiandien priėmė teigiamą sprendimą dėl finansinės pagalbos Graikijai pratęsimo. Europos komisijos atstovas Valdis Dombrovskis teigė, kad dabar šiuo klausimu gali prasidėti nacionalinės šalių patvirtinimo procedūros.

Investuotojai reaguodami į šią naujieną suskubo pirkti graikiškus aktyvus. Atėnų biržos pagrindinis indeksas ATHEX Composite šiandien pašoko net beveik dešimt procentų iki 937.96 punktų. Nuo šių metų pradžios jo vertė paaugo 13.5 procentais, tačiau per pastaruosius vienerius metus susitraukė 23,1 procentu.

Tuo tarpu Graikijos dešimties metų trukmės valstybinių obligacijų pajamingumas šiandien smuktelėjo nuo 9.377 iki 8.651 procento. Metų pradžioje jis siekė 9.529 procentus.