Su naftos kaina susijusios investicijos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2015-01-30 17:52 Komentarai: (0)
Ženklus naftos kainos kritimas ne vieną investuotoją privertė susimąstyti apie su šios žaliavos kaina susijusias investicines galimybes.

2014 m. viduryje pradėjusi smukti naftos kaina ženkliai paveikė ne tik naftą išgaunančias bendroves, bet ir kai kurias valstybes, kurių biudžetai priklauso nuo šios žaliavos kainos rinkoje. Daugelio investuotojų viltys buvo susietos su OPEC, kuri iki šiol tiesiogiai reguliuodavo naftos pasiūlą rinkoje, mažindama arba didindama naftos gavybos apimtis. Nepaisant to, paskutinio narių susitikimo metu OPEC nusprendė nesikišti į naftos rinką. Spėjama, jog OPEC siekia išlaikyti rinkos dalį ir suvaldyti JAV naftos išgavėjus, kurie labiausiai prisidėjo prie žaliavos pertekliaus rinkoje. Per beveik 7 mėn. WTI tipo naftos kaina sumenko apie 58% ir priartėjo prie 2009 m. matytų kainų, kai siautėjo finansų krizė. Istorinius WTI ir Brent naftos kainų pokyčius galima pamatyti žemiau esančiame grafike.



OPEC naftos rinkoje turėjo tam tikrą „monopolį“, kadangi šią organizaciją sudaro vienos didžiausių naftos eksportuotojų, tiekiančių rinkai apie 40% visos reikalingos naftos. Iš 12 dabartinių OPEC narių svarbiausia yra Saudo Arabija, kadangi ji išgauna daugiausiai naftos. Neseniai mirus Saudo Arabijos karaliui į valdžią atėjo Salman bin Abdulaziz Al Saud. Šis įvykis rinkos dalyviams buvo suteikęs vilčių, jog naujasis karalius keis iki jo vykdytą politiką, susijusią su naftos kainų nustatymu, tačiau naujasis karalius pareiškė, kad nėra nusiteikęs keisti nustatyto politikos kurso.

Prieš OPEC sprendimą nekeisti naftos išgavimo apimčių pasisako Omanas, Venesuela ir Iranas – valstybės, kurios neturi pakankamai rezervų ir kurių ekonomikos buvo ženkliai paveiktos smukusios naftos kainos. Visa tai parodo, jog šios žaliavos kaina ženkliai priklauso nuo politikos. Artimiausias OPEC narių susitikimas yra planuojamas birželio 5 d.
OPEC nenoras mažinti gavybos apimčių sutelkia investuotojų dėmesį į naftos gavybos tempus JAV. Šioje šalyje įvykusi skalūnų naftos išgavimo revoliucija aiškiai matoma aukščiau esančiame „JAV naftos gavybos platformų“ grafike. Aktyvių horizontalaus gręžimo platformų, naudojamų skalūnų naftai išgauti, skaičius 2014 m. pasiekė piką ties apytiksliai 1 370 platformų, tačiau jau 2015 m. sausio 23 d. nuo piko jų skaičius buvo sumenkęs dešimtadaliu. Ši situacija parodo, jog atpigusi nafta lemia naftos išgavėjų norą mažinti veiklą, kas galų gale turėtų atsiliepti ir žaliavos pasiūlai.

Pristatydami ketvirtinius rezultatus didieji naftos išgavėjai praneša apie patirtus nuostolius ir stabdomus projektus. Sunkėjančią jų padėtį parodo ConocoPhillips (COP) sprendimas šiemet 30% sumažinti su naftos gavyba susijusias išlaidas ir Royal Dutch Shell (RDSA) sprendimas per artimiausius trejus metus sumažinti planuotų investicijų dydį 15 mlrd. USD. Taip pat įmonė pareiškė, jog imsis mažinti išlaidas. Chevron (CVX) pranešė, jog 2015 m. investicijos bus 13% mažesnės, lyginant su 2014 m. Verta atkreipti dėmesį, ką pasakys kitos didžiausios energetikos sektoriaus bendrovės (Exxon Mobil, Anadarko Petroleum ir kt.), kurios artimiausiomis dienomis skelbs ketvirtinius rezultatus.

OPEC generalinis sekretorius Abdalla El-Badri pareiškė, jog naftos išgavėjams nesugebėjus ir toliau investuoti į naftos išgavimą, šios žaliavos kaina ateityje gali šoktelėti ir iki 200 USD už barelį. Taip pat Abdalla El-Badri užsiminė, jog netiki, kad naftos kaina nusiris žemiau 25 USD už barelį. Jis įžvelgia 1,5 mln. barelių per dieną naftos perteklių, kuris bus subalansuotas, mažinant pasiūlą, o ne išaugus paklausai. Be to, jis pareiškė, jog OPEC yra linkusi tartis su kitomis valstybėmis, kad būtų išspręsta naftos pertekliaus rinkoje problema.

Investicinio banko Goldman Sachs ekonomistai prognozuoja, jog naftos kaina gali nusiristi ir iki 30 USD už barelį. Ekonomistai tikisi, jog naftos kaina atsities iki 65 USD už barelį jau kitais metais. Tuo tarpu bankai UBS bei Barclays prognozuoja, jog naftos kaina šiais metais bus vidutiniškai ties atitinkamai 49 USD už barelį ir 42 USD už barelį. Tačiau abu bankai, kaip ir Goldman Sachs, mano, jog žaliavos kaina 2016 m. atsities iki 57-62,5 USD už barelį.
Tuo tarpu legendinio energetikos sektoriaus investuotojo T. Boone Pickens nuomonė dėl naftos kainos yra gerokai optimistiškesnė. 2014 m. pabaigoje jis pareiškė, jog OPEC (svarbiausia Saudo Arabija) imsis veiksmų jau pirmą šių metų ketvirtį, o tai, kartu su sumažėjusiu skalūnų naftos išgavimu, lems, jog iki 2016 m. naftos kaina atšoks iki 100 USD už barelį.

Investicijų būdai

Naftos kainos pokyčiai atsispindi daugelyje sričių. Pavyzdžiui, išsivysčiusioms valstybėms, kurios daugiausiai importuoja šią žaliavą, mažėjanti naftos kaina yra palankus veiksnys, skatinantis tokių šalių ekonomikų augimą. Remiantis JAV energetikos informacijos administracijos skelbiamais duomenimis, tokios valstybės yra JAV, Kinija, Japonija, Indija, P. Korėja, Vokietija ir kt. Tiesiogiai nuo naftos kainų priklauso naftą eksportuojančių valstybių (Saudo Arabija, Rusija, JAE ir kt.) ekonomikos. Didelį spaudimą pastaruoju metu patyrė Rusijos ekonomika, kai Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai dėl turimų rezervų gali lengviau atlaikyti naftos kainos pokyčius.

Taip pat investuotojams verta apsvarstyti naftą išgaunančių bendrovių akcijų pasirinkimą. Dėl ženklaus žaliavos kainos kritimo dauguma bendrovių, ypač tų, kurios turi daug paskolų, atsidūrė sudėtingoje situacijoje. Visa tai paskatina konsolidaciją rinkoje, kadangi išauga susijungimų ir įsigijimų skaičius. Be to, kuo sudėtingesnė naftos išgavėjų padėtis, tuo labiau mažėja naftos pasiūla rinkoje. O tokia situacija yra palanki ilgalaikiams investuotojams.
Žinomiausias ir didžiausias energetikos sektoriaus ETF fondas yra Energy Select Sector SPDR Fund (XLE), kurio investiciniame portfelyje galima rasti tokias bendroves, kaip Exxon Mobil (XOM), Chevron (CVX) ir kt. Šio fondo akcijų kaina per pastarąjį pusmetį sumenko daugiau nei 24%.Taip pat verta atkreipti dėmesį ir į naftos gavybos paslaugų tiekėjus. Tokių bendrovių ETF fondo Market Vectors Oil Services ETF (OIH) akcijų kaina per pastaruosius 6 mėn. sumenko beveik 42%.

Tuo tarpu investuotojai, norintys turėti tiesioginių investicijų į naftą, gali įsigyti šių žaliavų ateities sandorių. WTI tipo naftos ateities sandorių simbolis CME biržoje yra CL. Vieno ateities sandorio kontrakto dydis yra 1 000 barelių. Brent tipo ateities sandorio simbolis ICE biržoje yra B (COIL - LHV Trader). Vieno kontrakto dydis yra 1 000 barelių. Investuotojai taip pat gali rinktis ir ETF fondus, kurie sudaryti iš naftos ateities sandorių. Didžiausias toks ETF fondas yra United States Oil Fund (USO), kuris sudarytas iš artimiausio vykdymo WTI tipo naftos ateities sandorių. Analogiškas Brent tipo naftos ETF fondas yra United States Brent Oil Fund (BNO), tačiau jo likvidumas yra gerokai mažesnis. Žinoma, investuotojai gali atidaryti naftos gavybos bendrovių ir ETF fondų akcijų trumpąsias pozicijas (angl. short), tikėdamiesi pasipelnyti iš jų kainų kritimo.

Nepaisant to, jog naftos kaina ženkliai sumenko, tačiau ir toliau galime tikėtis ženklių svyravimų rinkoje. Dėl to investuotojams, norintiems turėti investicijų, susijusių su naftos kaina, derėtų būti atsargiems. Nepaisant to, daugelis investuotojų gali rasti tinkamą būdą ar instrumentą, kuriuo galėtų pasinaudoti prognozuojamu ženkliu žaliavos kainos atšokimu.

Parengta LHV banko, remiantis opec.org, bakerhughes.com, cmegroup.com, etfdb.com, worldbank.org skelbiamais duomenimis ir užsienio žiniasklaida (finance.yahoo.com, bloomberg.com, reuters.com, cnbc.com). Šis straipsnis yra informacinio pobūdžio ir nereiškia rekomendacijos pirkti ar parduoti minimus vertybinius popierius.
 
Dar nėra komentarų