DEFLIACIJA euro zonoje įsibėgėja

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-01-30 12:04 Komentarai: (4)
Šiandien remdamasis preliminaria informacija Europos sąjungos statistikos departamentas Eurostat paskelbė, kad sausį, palyginus su gruodžiu, defliacija euro zonoje dar labiau įsibėgėjo, na o užfiksuotas metinis kainų nuosmukis buvo didesnis nei laukta rinkoje.

Šį mėnesį euro zonoje buvo užfiksuotas 0.6 procentų metinis kainų nuosmukis, kai mėnesį prieš tai jis dar siekė 0.2 procentus. Ekonomistai tikėjosi, kad sausį metinė defliacija euro zonoje padidės iki vidutiniškai 0.5 procentų.

Be to, taip vadinama bazinė infliacija, kurią apskaičiuojant nėra atsižvelgiama į energijos išteklių bei maisto, alkoholio ir tabako kainų pokyčių įtaką, per minimą laikotarpį smuktelėjo labiau nei laukta rinkoje, t.y. krito nuo 0.7 iki 0.5 procentų, kai laukta, jog ji sudarys vidutiniškai 0.6 procentus.

2014 metų sausį metinė infliacija euro zonoje siekė 0.8 procentus, na o bazinė metinė infliacija sudarė irgi 0.8 procentus.

Tuo tarpu atmetus vien tik energijos išteklių kainų pokyčių įtaką, metinė infliacija euro zonoje, remiantis preliminariais duomenimis, sausį siekė 0.4 procentus, kai dar mėnesį prieš tai sudarė 0.6 procentus.

Sausį palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, euro zonoje ūgtelėjo tik paslaugų kainos, kurios padidėjo vienu procentu, tiesa, jų metinis prieaugis palyginus su gruodžiu, taip pat sulėtėjo, t.y. minimą mėnesį jis dar siekė 1.2 procentus.

Labiausiai per metus euro zonoje atpigo energijos ištekliai, t.y. remiantis preliminariais duomenimis - net 8.9 procentais, kai gruodį buvo užfiksuotas 6.3 procentų jų metinis kainų kritimas.

Tuo tarpu maistas, alkoholis ir tabakas, remiantis preliminariais Eurostat duomenimis, sausį palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, euro zonoje atpigo 0.1 procentu, kai mėnesį prieš tai buvo užfiksuota, jog šių produktų kainos per metus nepakito.

Tas pats pokytis buvo užfiksuotas ir kalbant apie su energijos ištekliais nesusijusias pramonės prekes, t.y. sausį jų kainos smuktelėjo 0.1 procentu, kai dar gruodį buvo fiksuojama, kad per metus šios prekių grupės kainos nepakito.

Priminsime jums, kad Europos Centrinio banko nustatytas tikslinis metinės infliacijos euro zonoje lygis siekia du procentus, tad dabartinė padėtis ir jos akivaizdus blogėjimas, t.y. kainų nuosmukis ima plisti ir į kitus sektorius, t.y. pinga ne tik energijos ištekliai, tai labai rimtas galvos skausmas šio banko atstovams, nes vis labiau didėja defliacinės spiralės grėsmė ir galbūt netgi defliacinės depresijos rizika.

Panašūs straipsniai:

(Europa,ekonomika,infliacija-defliacija)

2024-04-18 » JAV ir Kinijos skolos kelia grėsmę pasaulio finansams
2024-04-17 » Pasaulis turi problemų dėl stipraus dolerio ir aukštų palūkanų JAV
2024-04-16 » FED vadovas pasigenda pažangos infliacijos mažėjime
2024-04-16 » C.Lagarde: ECB greitai sumažins palūkanų normas, jei nebus jokių didelių netikėtumų
2024-04-16 » Vokietijos lūkesčių indeksas pakilo devintą mėnesį iš eilės
2024-04-16 » Kinijos ekonomikos augimas paspartėjo ir viršijo lūkesčius
2024-04-15 » Mažmeninė prekyba JAV augo sparčiau nei laukta
2024-04-15 » Europoje pramonė augo, o Lietuvoje smuktelėjo
2024-04-12 » Infliacija šiais metais sumažės, bet nebus įveikta
2024-04-11 » ECB penktą kartą iš eilės nepakeitė palūkanų, bet jau buvo norinčių jas mažinti

 
1.   Parašė Spekoliunas   2015-01-30 12:30  

Ojoj kaip baisu! Euro zonos gyventojai labai sunerimę, tiesiog eina į depresiją, matydami, kad kainos nebekyla ir jų perkamoji galia auga

 
2.   Parašė maxa   2015-01-30 12:52  

Spekoliunai, tai kad kainoms smunkant smuks ir gamyba/paslaugų mastai (kam gaminti daugiau, jeigu nėr kur prastūmt), o ten žiūrėk jau ir naujienos tipo bedarbystė auga, šūdmalystė auga ir kitos nesąmonės... Tada VĖL visi pradės mušti valiutas žemyn ir per naujo. Nors pakolkas viskas OK Bet ir Rusija dar nepajuto sankcijų poveikio, taip kad bbž

 
3.   Parašė Spekoliunas   2015-01-30 14:46  

Dabartinis toks kainų kritimas yra dėl vienos žaliavos staigaus smukimo. Ta žaliava, t.y. nafta, yra sudėtinė dalis kainos daugumoje prekių ir paslaugų. Natūralu, kad kainos trumpame laike turi pasikoreguot vien tik dėl naftos smukimo.

Nesuprantu dėl ko prie ko turėtų smukti gamybos ir paslaugų mąstai ilgesniam laikui, juk tai trumpalaikis efektas, ar tu tikiesi, kad naftai atpigus dvigubai per 6 men, jinai vis dvigubai pigs ir toliau kas 6 mėn? Vartotojai jeigu ir atideda tam tikrus pirkimus, tai trumpam laikui, pakol pasikoregavusios paslaugų ar prekių kainos atspindės naftos smukimą.

Lai Draghi tiesiai šviesiai pasako:

Mes skelbiame QE, nes iškilo defliacijos grėsmė ir Euro zonos šalių, kurių skolos ir taip gana didelės, reali skola dėl defliacijos ima augti, o perteklinių biudžetų šalys neplanuoja turėti artimiausiu metu, tad ir toliau siekiam pasiekti 2% infliacijos dydį, kad šalys ir toliau nuinfliuoti savo skolas. Ačiū staigiam naftos smukimui, nes kitokiu atveju nebūtumėm taip lengvai prastūmę tokio dydžio QE Euro zonoje ir dar su neribotu galiojimu, nes kiekvieną mėnesį ECB supirkinės obligacijų už 60 mlrd. eurų iki kitų metų rugsėjo, arba iki tol kol infliacija bus subalansuota ir arti 2%.

 
4.   Parašė Spekoliunas   2015-01-30 14:46  

Čia iš paskutinės Draghi konferencijos visiškai pačio išsakytos prieštaringos mintys:

Kodėl naftos kainos kritimas gerai:

"Looking ahead, recent declines in oil prices have strengthened the basis for the economic recovery to gain momentum. Lower oil prices should support households’ real disposable income and corporate profitability"

Kodel naftos kainos kritimas blogai:

"On the basis of current information and prevailing futures prices for oil, annual HICP inflation is expected to remain very low or negative in the months ahead. Such low inflation rates are unavoidable in the short term, given the recent very sharp fall in oil prices and assuming that no significant correction will take place in the next few months. "

"Under this expanded programme, the combined monthly purchases of public and private sector securities will amount to €60 billion. They are intended to be carried out until end-September 2016 and will in any case be conducted until we see a sustained adjustment in the path of inflation which is consistent with our aim of achieving inflation rates below, but close to, 2% over the medium term."


Čia visa jo kalba:

http://www.ecb.europa.eu/press/pressconf/2015/html/is150122.en.html