Rinkos dalyvių nepradžiugino dėl naujų rizikos veiksnių sušvelnėjęs FED tonas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2015-01-29 11:19 Komentarai: (0)
Iš antradienį-trečiadienį vykusio JAV Federalinio rezervų banko (FED) posėdžio pranešimo dingo daugiau negu dvejus metus nugyvenusi užuomina „reikšmingas laiko tarpas“, tačiau išlaikytas pažadas „išlikti kantriems pradedant normalizuoti pinigų politiką“.

Federalinio atvirosios rinkos komiteto nariai sutiko, kad nuo paskutinio posėdžio praėjusių metų gruodį JAV ekonomika išlaikė tvirtą (nebe vidutinį, kaip skelbta anksčiau) plėtros tempą, tačiau nurodė, kad, analizuodami sąlygas pinigų politikos griežtinimui, be kitų veiksnių, vertins ir pasaulio mastu vykstančius pokyčius. Pastarasis rizikos veiksnys iki šiol buvo diskutuojamas posėdžių metu, tačiau nebuvo išskirtas posėdžio pranešime kaip lemiantis JAV ekonomikos perspektyvas ar FED sprendimus. Vis dėto atsargesnis FED tonas rinkos dalyvių nepradžiugino – JAV akcijų rinkos smuko antr! ą prekybos sesiją iš eilės (S&P 500 -1,35 proc., DOW JONES -1,13 proc.), o 10 metų trukmės iždo obligacijų pajamingumas susitraukė 0,10 procento. Lūkesčius viršiję didžiųjų bendrovių ketvirčio veiklos rezultatai bendro ūpo irgi nesugebėjo pakelti. Didžiausia pasaulyje įmonė „Apple“ paskelbė pirmąjį finansinių metų ketvirtį uždirbusi rekordinį pelną (18 mlrd. JAV dolerių) ir prognozuoja, kad pajamos jau prasidėjusį ketvirtį augs 14 procentų. Didžiausio pasaulyje socialinio tinklo valdytojos „Facebook“ ketvirtojo ketvirčio grynasis pelnas augo 34 proc. – iki 701 mln. JAV dolerių. Paskelbus apie didėjančias JAV žaliavinės naftos atsargas, juodojo aukso kaina vėl smuktelėjo (WTI rūšies nafta šįryt 44,41 JAV dolerio už barelį) ir žemyn nutempė energetikos sektoriuje veikiančių bendrovių akcijų vertes (-3,87 proc. ir -3,79 proc. atitinkamai).

Investuotojai Europoje neramiai stebi intensyvėjančias derybas dėl Graikijos valstybės skolos (EURO STOXX -0,40 proc.). Vokietijos ekonomikos ministras priminė, kad Graikiją norima išlaikyti euro zonoje, tačiau šalis turi laikytis anksčiau prisiimtų įsipareigojimų. Šiandien naujoji Graikijos vyriausybė, išlaikanti ketinimus restruktūrizuoti šalies 320 mlrd. eurų siekiančią skolą, susitiks su Europos parlamento prezidentu, rytoj – euro zonos šalių finansų ministrų grupės vadovu. Šiandien Briuselyje vyks ir Europos Sąjungos valstybių užsienio reikalų ministrų neeilinis posėdis, kuriame bus aptariamas situacijos Ukrainoje eskalavimas ir galimų naujų sankcijų Rusijai pritaikymas. Šiame posėdyje pirmą kartą dalyvaus ir pro-rusiškai nusiteikusios naujosios Graikijos vyriausybės atstovas.

Investuotojai Azijoje pasigedo aiškumo FED posėdžio pranešime, tad pagrindinių akcijų indeksų vertės šįryt sumažėjusios (Japonijos NIKKEI 225 -1,06 proc., Honkongo HANG SENG -1,18 proc.).

Baltijos šalių biržose santykinai nedidelis investuotojų aktyvumas nulėmė nedidelius indeksų pokyčius (OMXBB -0,23proc., OMXV -0,11 procento). Laukdami naujienų iš teismo posėdžio, kurio metu buvo pradėtas spręsti „Tallinna Vesi“ (+1,44 proc.) ir Talino savivaldybės ginčas dėl įšaldytų tarifų, investuotojai aktyviai prekiavo bendrovės akcijomis. Kitas teismo posėdis numatytas vasario 18 dieną. Šiandien TEO LT paskelbė savo 2014 metų veiklos rezultatus. Kaip ir buvo galima tikėtis, bendrovės pajamos ir grynasis pelnas palyginti su 2013-ais krito atitinkamai 3 proc. ir 12 procentų. Vis dėlto didžiausias siurprizas buvo ketvirtojo ketvirčio rezultatai – pirmą kartą po dvejų metų pertraukos ketvirčio pajamos padidėjo (lyginant su atitinkamu ketvirčiu užpernai). Dėl smukusio pelno ir įvertinus pernai ketvirtadaliu sumažintą akcijų skaičių, dividendų potencialas sumažėjo apytiksliai 11 proc., bet optimizmas dėl efektyvesnės veiklos ir padidėjusių pajamų akcijų kainai biržoje turėtų daryti teigiamą įtaką.
 
Dar nėra komentarų