Pinga ir zlotas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2014-12-19 18:57 Komentarai: (0)
Nors šią savaitę visų dėmesys iš esmės buvo nukreiptas į Rusiją ir ypač dominavo temos apie rublį ir jo pigimą, tačiau tuo pačiu atpigo tiek Lenkijos zlotas, tiek Čekijos krona, tiek ir Vengrijos forintas.

Štai penktadienį vakare rinkoje už vieną dolerį jau mokama po 3.48089 zlotus, arba 0.66 procentais daugiau nei ketvirtadienio prekybos sesijos uždarymo metu. Vien per šią savaitę doleris Lenkijos valiutos atžvilgiu pabrango 3.7 procentais, o nuo šių metų pradžios - jau net 15.3 procentais.

Tuo tarpu už vieną eurą rinkoje jau mokama po 4.26171 zlotą, arba 0.31 procentu daugiau nei vakarykštės prekybos sesijos metu. Per šią savaitę būsima Lietuvos valiuta kaimyninės Lenkijos valiutos atžvilgiu sustiprėjo apie du procentus, na o nuo šių metų pradžios - 2.7 procentais.

Investuotojai linkę pardavinėti zlotą ne tik todėl, kad po pastebimo rublio pigimo nori susimažinti riziką, tačiau ir todėl, jog tikisi, kad kitų metų pradžioje Lenkijoje gali būti dar labiau sumažinta bazinė palūkanų norma, kuri jau ir taip yra rekordinėse žemumose. Tokias jų viltis dar labiau skatina šią savaitę pasirodę kiek prastesni nei laukta Lenkijos makroekonominiai duomenys, bei tai, kad labai tikėtina, jog Europos Centrinis bankas dar labiau sušvelnins savo vykdomą monetarinę politiką.

Investuotojai šią savaitę taip pat suskubo pardavinėti ir kitų Rytų ir Centrinės Europos šalių valiutas. Štai penktadienį vakare už vieną eurą rinkoje mokama po 27.6341 Čekijos kroną, arba 0.22 procentais daugiau nei ketvirtadienio prekybos sesijos metu. Šią savaitę euras minėtos valiutos atžvilgiu sustiprėjo 0.3 procentais, o nuo metų pradžios - 1.3 procentais. Už vieną dolerį rinkoje yra mokama po 22.5718 kronų, arba 0.57 procentais daugiau nei ketvirtadienio prekybos sesijos metu. Per šią savaitę jis kronos atžvilgiu pabrango dviem procentais, o nuo metų pradžios - beveik keturiolika procentų.

Kaip minėta, pinga ir Vengrijos forintas. Penktadienį vakare rinkoje už vieną eurą yra mokama po 315.948 forintus, arba 0.46 procentais daugiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu. Per šią savaitę būsima Lietuvos valiuta Vengrijos valiutos atžvilgiu pabrango 2.66 procentais, o nuo metų pradžios - 6.4 procentais. Už vieną dolerį rinkoje mokama po 258.3 forintus, arba beveik vienu procentu daugiau nei ketvirtadienio prekybos sesijos metu. Nuo metų pradžios jis forinto atžvilgiu pabrango beveik penktadaliu, o vien per šią savaitę - 4.55 procentais.

Tuo tarpu Rusijos rublis šiandien priešingai, tiek dolerio, tiek euro atžvilgiu brangsta. Penktadienį vakare už vieną dolerį rinkoje mokama po 59.105 rublius, arba 4.67 procentais mažiau nei vakarykštės prekybos sesijos metu, na o už vieną eurą mokama po 72.112 rublių, arba 5.35 procentais mažiau nei ketvirtadienio prekybos sesijos metu. Per šią savaitę doleris rublio atžvilgiu pabrango apie tris procentus, nors savaitės viduryje, psichozės metu buvo pabrangęs gerokai labiau iki 79.3232 rublių už vieną dolerį, na o euro vertė padidėjo tik apie vieną procentą, nors savaitės viduryje už vieną eurą buvo mokama net po 99.568 rublius. Tačiau nuo šių metų pradžios abi valiutos Rusijos rublio atžvilgiu solidžiai pabrango. Dolerio vertė šoktelėjo 80 procentų, na o euro - 60 procentų.
 
Dar nėra komentarų