Neramiai posėdžiaujančio JAV Federalinio rezervų banko sprendimas – jau šįvakar

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2014-12-17 11:05 Komentarai: (0)
Naftos kainai išbandant vis naujas žemumas („Brent“ rūšies nafta jau nekainuoja 60 JAV dolerių už barelį), smunka nuo juodojo aukso nešamų pajamų priklausomų šalių valiutos. Didžiausios Europoje naftos eksportuotojos Norvegijos krona vakar euro atžvilgiu buvo atpigusi beveik 7 procentus – iki 9,90 kronų už eurą. Netikėtas Rusijos centrinio banko sprendimas pakelti palūkanų normą finansų rinkų dalyvius ne nuramino, o išgąsdino, tad Rusijos rublio smukimas vakar buvo įspūdingas.

Plintant nerimui ir garsėjant diskusijoms apie galimas kapitalo kontrolės priemones, USD/RUB kursas perkopė istoriškai aukščiausią 80 rublių už JAV dolerį ribą ir stabtelėjo tik po oficialaus Rusijos ūkio ministro Aleksėjaus Uljukajevo (Alexei Ulyukayev) pareiškimo, kad tokie apribojimai nėra svarstomi. Bet kuriuo atveju, vaistų Rusijos ekonomikai gydyti mažėja – JAV valstybės sekretorius Džonas Keris (John Kerry) vakar priminė, kad Rusijai paskelbtomis sankcijomis siekiama paraginti šalies prezidentą keisti pasirinkimų kelią.

Vakar paskelbta makroekonominė informacija suteikia vilčių, kad atpigusi nafta ir jau vykdomos bei planuojamos naujos ūkio stimuliavimo priemonės padės euro zonos lengviau atsispirti 2015-aisiais metais (EURO STOXX +2,25 proc.). „Markit Economics“ tyrimų instituto apskaičiuoti euro zonos gamybos ir paslaugų sektorių bei bendras verslo pasitikėjimo rodikliai gruodį viršijo prognozes (50,8 punkto, 51,9 punkto ir 51,7 punkto atitinkamai). „ZEW“ instituto matuojamas Vokietijos investuotojų lūkesčių rodiklis augo antrą mėnesį iš eilės (34,9 punkto, palyginti su 11,5 punkto lapkritį), patvirtindamas gerėjantį nusiteikimą didžiausioje regiono ekonomikoje (Vokietijos DAX +2,46 proc.).

Belaukiant šiandien vakare skelbtino Federalinio rezervų banko (FED) sprendimo dėl pinigų politikos, JAV akcijų rinkose išlieka sąlyginai pesimistiškos nuotaikos (S&P 500 -0,85 proc.). Susirūpinimas dėl pasaulio ekonomikos perspektyvų nusmukdė vartojimo prekių ir paslaugų bei informacinių technologijų sektoriuose veikiančių bendrovių akcijas (-1,58 proc. ir 1,47 proc. atitinkamai). Nuo prognozių kiek atsiliko ir vakar paskelbti JAV makroekonominiai rodikliai. „Markit Economics“ tyrimų instituto apskaičiuotas gamybos sektoriaus pasitikėjimo rodiklis gruodį, palyginti su lapkričiu, kiek sumažėjo – iki 53,7 punkto. Lapkričio mėnesio pradėtų statyti būstų ir išduotų statybos leidimų rodikliai iliustruoja netolygų JAV būsto rinkos atsigavimą (1028 tūkst. ir 1035 tūkst. atitinkamai). FED sprendimai artimiausiomis dienomis lems ir nuotaikas Azijos akcijų rinkose (10:00 Lietuvos laiku Japonijos ! NIKKEI 225 +0,38 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +1,31 proc.).

Baltijos šalių rinkose aktyvumas išaugo, o investuotojai skubėjo parduoti bendrovių akcijas. Tai puikiai iliustravo indeksų vertės pokyčiai – OMXV -0,68 proc., OMXR -0,92 proc., OMXT -0,94 procento. Rinkoje vyravo baimė dėl įvykių Rusijoje, o investuotojai aktyviai pardavinėjo glaudžius verslo ryšius su šia šalimi turinčių bendrovių akcijas. Ženkliai atpigo „Panevėžio statybos tresto“ (-5,20 proc.) akcijos. Kaliningrado regione vykdomi projektai dėl rublio pigimo bendrovei gali padaryti labai didelių nuostolių. Pigo ir didelę dalį savo produkcijos į Rusiją eksportuojančios Latvijos farmacijos bendrovės „Olainfarm“ (-9,23 proc.) bei „Grindeks“ (-5,43 proc.) akcijos, investuotojams siekiant susimažinti riziką. Panašiai kito ir kitų su Rusija ryšių turinčių bendrovių akcijų vertės: „City Service“ (-3,41 proc.), „Silvano Fashion Group“ (-6,88 proc.) ar „Linas Agro Group“ (-2,49 proc.). Vilniaus biržoje aktyviau prekiauta tik „Grigiškių“ (+2,00 proc.) akcijomis. Vykdoma plėtra ir orientacija į vakarų rinkas bendrovę apsaugo nuo neapibrėžtumo rytuose. Šiandien investuotojai vėl visą dėmesį turėtų sutelkti į Rusiją ir jos valiutos kursą.
 
Dar nėra komentarų