JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2014-11-28 12:49 Komentarai: (0)
Pamažu blėsta investuotojų optimizmas ir JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainos nerodo aiškios krypties.



Vakar JAV buvo švenčiama Padėkos diena ir prekyba JAV akcijų biržose nevyko, o šiandien prekybos sesija bus sutrumpinta iki 20 val. Lietuvos laiku. Taip pat bus sutrumpinta iki 20:15 val. Lietuvos laiku prekyba JAV akcijų indeksų ateities sandoriais. Verta atkreipti investuotojų dėmesį į tai, jog šiandien yra „Juodasis penktadienis“ (angl. Black Friday) – viena svarbiausių mažmeninės prekybos dienų, simbolizuojančių dovanų pirkimo sezono pradžią.

Azijos akcijų indeksai šiandien „žaliavo“. Investuotojai įvertino naujausius Japonijos ekonominius rodiklius.
Infliaciją parodantis VKI indekso augimas spalio mėn. sumažėjo iki 2,9% (met./met.) ir taip padidina spaudimą šalies centriniam bankui imtis papildomų ekonomikos skatinimo priemonių. Tuo tarpu nedarbo lygis šalyje nežymiai sumenko ir spalio mėn. siekė 3,5%, o mažmeninių pardavimų augimas buvo nežymiai mažesnis nei tikėjosi ekonomistai ir siekė 1,4% (met./met.). Po šių naujienų USD/JPY kursas sumenko apie 0,3% ir priartėjo prie septynerių metų žemumų.

Europoje akcijų indeksai yra linkę kristi. Vakar ECB prezidentas užsiminė, jog yra pasiruošęs praplėsti vykdomą obligacijų supirkimo programą, kad būtų sumažinta defliacijos grėsmė. Tuo tarpu Vokietijos mažmeninių pardavimų duomenys parodė, jog spalio mėn. vartotojai buvo nusiteikę išlaidauti daugiau nei tikėjosi ekonomistai – pardavimai augo 1,9% (mėn./mėn.). Išankstinis lapkričio mėn. euro zonos infliacijos (VKI) augimas sulėtėjo iki 0,3% (met./met.) ir taip dar labiau padidino spaudimą ECB imtis ryžtingesnių veiksmų, kad būtų išvengta defliacijos regione.

Šiandien reikšmingų JAV ekonomikos rodiklių nebus skelbiama, tačiau pirmadienį Azijos akcijų indeksų kryptį turėtų lemti savaitgalį skelbiamas oficialus ir HSBC rengiamas Kinijos gamybos pramonės pirkimų vadybininkų indeksas. Pastaraisiais mėnesiais indeksų reikšmės svyruoja ties plėtros ir susitraukimo riba. Kitos savaitės pradžioje taip pat lauksime ISM instituto rengiamo JAV gamybos pramonės pirkimų vadybininkų indekso. Savaitės viduryje bus paskelbtas ISM rengiamas JAV paslaugų sektoriaus indeksas, o ketvirtadienį rinkos dalyvių dėmesys nukryps į ECB sprendimą dėl bazinės palūkanų normos ir į centrinio banko vadovo kalbą. Savaitės pabaigoje bus paskelbtas JAV prekybos balansas ir nedarbo lygio rodiklis.

Naftos kaina šiandien smunka daugiau nei 6,5% ir pasiekė ketverių metų žemumas po to, kai OPEC nepakeitė naftos gavybos tikslo, nors ir buvo svarstyta naftos gavybą sumažinti 5%. Saudo Arabijos naftos ministras Ali Al-Naimi yra pareiškęs, jog naftos kaina turėtų pati stabilizuotis. Taip pat manoma, jog OPEC nori neigiamai paveikti naftos pasiūlą rinkoje didinančias JAV skalūnų naftos gavybos bendroves, kadangi skalūnų gavybos būdu išgaunamos žaliavos savikaina yra brangesnė. Aukso kaina šiandien yra linkusi kristi ir pamažu tolsta nuo praėjusią savaitę pasiektos psichologiškai svarbios 1 200 USD už Trojos unciją ribos. Šį savaitgalį Šveicarijoje vyks referendumas, kurio metu bus balsuojama dėl aukso rezervų atstatymo – centrinio bankas privalės padidinti aukso rezervus nuo 8% iki 20% viso valdomo turto. Jeigu bus nutarta atstatyti tauriojo metalo rezervus, tai turėtų gerokai padidinti aukso paklausą rinkoje.

Parengta LHV banko, remiantis įmonių skelbiamais duomenimis ir užsienio žiniasklaida (Marketwatch.com, Reuters.com, Finance.Yahoo.com, Bloomberg.com, Briefing.com, ForexFactory.com). Šis straipsnis yra informacinio pobūdžio ir nereiškia rekomendacijos pirkti ar parduoti minimus vertybinius popierius.
 
Dar nėra komentarų