OPEC atsakas į nerimą keliantį naftos pigimą – jokio atsako

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2014-11-28 11:09 Komentarai: (7)
Vakar Vienoje (Austrija) įvykusiame Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (angl. OPEC) susitikime, argumentuojant siekiu atstatyti rinkos pusiausvyrą, priimtas sprendimas nemažinti dar 2011 m. gruodį paskelbto bendro grupės narių išgaunamos naftos masto (30 mln. barelių per dieną). Iškart po OPEC sprendimo nafta, patvirtinusi investuotojų nustebimą, atpigo beveik 5 procentus (šįryt „Brent“ rūšies nafta kainuoja 72 JAV dolerius už barelį, o WTI rūšies naftos kaina nesiekia 69 JAV dolerių už barelį).

Naftos pasiūlai, pirmiausia iš JAV, augant, o naftos paklausai, sulėtėjus pasaulio ekonomikos plėtrai, mažėjant, vakarykštis OPEC sprendimas nereaguoti į pasikeitusį kontekstą siunčia aiškią žinią: pasaulinės naftos rinkos formavimas – ne tik OPEC rankose.

Nors pingantis kuras – gera žinia daug jo suvartojančioms šalims (pavyzdžiui, JAV), didėja naftą gaminančių valstybių (pavyzdžiui, Rusijos ar Venesuelos) biudžetų skylė, o naftos bendrovių pelnai sparčiai traukiasi. Tad krintančios naftos kainos efektas netruks persikelti į kitas finansų rinkas. Toliau silpsta pirmaujančios Europos naftos gamintojos Norvegijos valiuta (EUR/NOK kursas smuko 0,65 proc. ir šiuo metu siekia 8,693 Norvegijos kronų už eurą), o Rusijos rublis pasiekė neregėtas žemumas ir euro, ir JAV dolerio atžvilgiu (61,22 rublio už eurą ir 49,26 rublio už JAV dolerį atitinkamai).

Investuotojai Europoje (EURO STOXX +0,58 proc.) vakar vertino euro zonos makroekonominę informaciją. Nedarbas Vokietijoje (DAX +0,60 proc.) lapkritį sumažėjo labiau negu prognozuota – iki 6,6 proc.. Vartojimo kainos šalyje, preliminariu vertinimu, kito atitikdamos lūkesčius – palyginti su spalio mėnesiu nesikeitė, o per praėjusius metus augo 0,6 procento. Pinigų kiekio euro zonoje rodiklis P3 spalį padidėjo mažiau negu tikėtasi (+2,5 proc.). Kuklus euro zonos nefinansinio privačiojo sektoriaus kreditavimo rodiklių atsigavimas ir šiandien skelbtina suprastėjusi, kaip prognozuojama, regiono infliacija (0,3 proc., palyginti su 0,4 proc. spalį), tikėtina, išlaikys spaudimą Europos centriniam bankui didinti ekonomikos skatinimo priemonių portfelį. Europos centrinis bankas į posėdį renkasi kitą ketvirtadienį, gruodžio 4 dieną.

Azijos akcijų rinkų dalyvių lūkesčius dėl papildomo ūkio stimuliavimo palaiko naujausi ekonominiai rodikliai (10:00 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 +1,23 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +1,99 proc.). Šįryt paskelbta, kad nedarbas Japonijoje sumažėjo iki 3,5 proc., tačiau infliacija šalyje krito trečią mėnesį iš eilės (vartotojų kainų indeksas kilo tik 0,9 proc., išskaičiavus pavasarį padidinto PVM efektą), o mažmeninės prekybos rodiklis, spalį smukęs 1,4 proc., sustiprino abejones dėl vidaus vartojimo atsigavimo. Po Padėkos dienos į rinkas šiandien sugrįšiantiems JAV investuotojams netruks naujienų.

Baltijos šalių rinkose indeksų kryptys išsiskyrė – OMXV vertė nukrito net 1,16 proc., o OMXT ūgtelėjo 0,13 procento. Trečiadienį ženkliai pakilus TEO LT akcijų kainai, investuotojai suskubo realizuoti uždirbtą pelną, o akcijų kaina krito 1,92 procento. Pardavėjų spaudimo taip pat neatlaikė „Šiaulių banko“ (-1,08 proc.) ir „Aprangos“ (-1,12 proc.) akcijos. Pasibaigus prekybai pasirodė pranešimas, kad „Šiaulių banko“ stebėtojų tarybos narys V. Butkus per biržą lapkričio 24-25 dienomis pardavė 40 433 banko akcijas. Taline investuotojai aktyviai prekiavo „Tallinna Vesi“ (+0,76 proc.) ir „Olympic Entertainment Group“ (+0,55 proc.) akcijomis, tuo tarpu Rygoje prekyba vyko labai ramiai. Šįryt LITGRID paskelbė devynių mėnesių veiklos rezultatus. Per ataskaitinį laikotarpį bendrovė uždirbo ! 300 mln. litų pajamų, t.y. 28 proc. mažiau negu praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu. Grynasis nuostolis sausio-rugsėjo mėnesį siekė 14 mln. litų, nors praėjusiais metais buvo uždirbtas 29 mln. litų pelnas. Šiandien yra paskutinė diena, kuomet trečiojo ketvirčio rezultatus privalo paskelbti to dar nepadariusios bendrovės. Investuotojai daugiausiai dėmesio turėtų skirti „Panevėžio statybos tresto“, „City Service“, energetikų ir pieno perdirbėjų bendrovėms.
 
1.   Parašė maxa   2014-11-28 11:30  

Dėl degalų kainos. Noriu paklaust: barelis "krito" ženkliai, tačiau mažmenoj degalai atpigo ne taip drąstiškai, suprantama - nes perkama už doleris, o anas kaip tik "netikėtai" augti pradėjo. Ar įmanoma numušt kainą mažmenoj, jeigu pradėtume pirktis importuojamą benzą/saliarką už rublius (nu jei žinot kur pigiau, tai dar geriau)? Aišku, reiktų politinės valios ir visa kita - bet ar teoriškai įmanoma toks manevras? Faktiškai, turime ir Orleną - perdirbėją, kuriantį pridetinę vertę, bet.. Nereikia pamiršti, jog čia rizikos faktorius.

 
2.   Parašė IT17   2014-11-28 11:33  

maxa, siaip orlen is ruseliu ta nafta realiai ir perka, tiesa, uz dolerius, nes nelabai tie mazeikiai gali perdirbti kazka kito kaip tik ural rusi...

 
3.   Parašė .oOo.   2014-11-28 11:42  

maxa, aš jau porą kartų rašiau apie litro kainos priklausomybę pilant į baką.
Kuo mažesnė naftos barelio kaina, tuo mažensnė kuro litro priklausomybė nuo barelio kainos.
Nori mažesnės litro kainos, prašyk bomzoxxl, kad pradėtų akcizo mažinimo, o dar geriau akcizo naikinimo kurui vajų.
Jis specas tokiuse reikaluose.
Turiu galvoje visokių vajų organizavime.

 
4.   Parašė IT17   2014-11-28 11:47  

del akcizu pamirskite, es reikalavimai yra...

 
5.   Parašė markus   2014-11-28 11:55  

visi nori uzdirbti,o jau toks Orlen labiausiai..pinga ekranuose,pas mus pinga tik gyvenimo kokybe.

 
6.   Parašė IT17   2014-11-28 11:58  

kolegos, nekaltinkite vien tik orlen, dar yra du monopolininkai, t.y. per kuriuos praeina nafta, kol ji patenka i mazeikius...

 
7.   Parašė maxa   2014-11-28 11:59  

Na, aš pamenu, dar dirbdamas valdišką darbą mačiau kaip naikina konfiskuotą spiritą - išpila į kanalizaciją.... Pinigus meta į srutas. O jau per krizę man kai kas pasufleravo, kad pradėjo kaupti tokias atsargas atskiruose sandėliuose (ir kurą). "Prabudo", vadinasi. Vienžo oOo viską paaiškino apie mūsų šeimininkavimą... Dėkui