Dėl naftos kainų atsakomybę turi prisiimti amerikiečiai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2014-11-26 14:40 Komentarai: (2)
Jungtinių Arabų Emyratų Energijos ministras Suhail Mohamed Faraj Al Mazrouei paragino amerikiečius, kad šie priimtų atsakomybę už dabartinį naftos pasiūlos perteklių rinkoje, kuris būtent ir lėmė, kad nuo birželio mėnesio naftos kainos smuktelėjo net apie trisdešimt procentų.

Kalbėdamasis su Financial Times žurnalistu jis tuo pačiu priminė, kad OPEC - tai nėra vienintelis naftos išgavėjas. Suhail Mohamed Faraj Al Mazrouei teigė, kad naftos gavyba iš skalūnų Amerikoje iš pradžių nebuvo didelė, tačiau dabar ji turi didelę įtaką naftos rinkai ir pasiūlai joje. Ministras mano, kad amerikiečiai turėtų atsižvelgti į žaidimo fundamentus.

„Perteklius pakenks tiek jiems patiems, tiek visiems kitiems rinkoje“ - atkreipė dėmesį Jungtinių Arabų Emyratų energijos ministras.

Jis tuo pačiu perspėjo,kad žemos naftos kainos sumažins investicijų apimtis ir gali prisidėti prie to, kad ateityje susidarys naftos trūkumas.

Po vakarykščio didžiausių pasaulyje naftos išgavėjų susitikimo paaiškėjo, jog nebuvo susitarta ką daryti su šiuo metu rinkoje esančiu naftos pertekliumi. Anot Financial Times, minėto susitiko dalyviai iš Saudo Arabijos, Venesuelos, t.y. OPEC narių ir iš Rusijos bei Meksikos, t.y. šalių, kurios nepriklauso minėtai organizacijai, sutiko, kad naftos kainų kritimas kelia nerimą, tačiau dėl šios žaliavos išgavimo apimčių mažinimo nebuvo susitarta.

Priminsime, kad jau rytoj Vienoje bus surengtas OPEC organizacijos narių susitikimas. Iranas ir Venesuela pasisako už naftos išgavimo apimčių sumažinimą, tuo tarpu kiti OPEC nariai, t.y. Saudo Arabija ir kitas naftos išgavėjos iš Persijos įlankos, šiuo klausimu nėra tokios kategoriškos.

Šiuo metu rinkoje už barelį Brent rūšies naftos yra mokama po 78.42 dolerius, arba 0.29 procentais daugiau nei vakarykštės prekybos sesijos uždarymo metu, na o už Crude mokama po 74.04 dolerius, arba 0.24 procentais daugiau nei vakar.

Nuo šių metų pradžios Brent rūšies nafta atpigo beveik trisdešimt procentų, na o Crude - beveik ketvirtadaliu.
 
1.   Parašė focus   2014-11-26 15:16  

Kad kitur rašo, kad Iranas "ketina naftos gavybą didinti net dvigubai. Tad valstybė irgi nieko nenorės girdėti apie gavybos mažinimą".

 
2.   Parašė maxa   2014-11-26 15:59  

Kas trukdo skatinti vartojimą, kad atmušti nuostolius? Greenpeace? Ekologija? Euro5/6/7/999? Neįtikinama, tovarisčiai politikai. ;)