Kinijoje nelauktai sumažintos palūkanos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2014-11-21 16:37 Komentarai: (0)
Šiandien Kinijos Liaudies bankas visiškai netikėtai paskelbė, kad pirmą kart nuo pat 2012 metų liepos mėnesio nusprendė šalyje sumažinti pagrindinę palūkanų normą bei sumažinti palūkanų normą už indėlius, be to, į finansų rinką buvo nuspręsta įlieti papildomas lėšas. Finansų rinkose šis minėto banko atstovų žingsnis buvo sutiktas itin palankiai.

Pagrindinė arba bazinė vienų metų trukmės paskolų palūkanų norma Kinijoje buvo sumažinta šiandien nuo 6 iki 5,6 procentų, na o palūkanų norma už vienerių metų trukmės indėlius taip pat buvo sumažinta, t.y. nuo 3 iki 2,75 procentų.

Tokiu būdu Kinijos Liaudies bankas siekia, kad nesulėtėtų šios šalies ekonomikos, kuri šiuo metu jau yra antra pagal dydį pasaulyje, augimas.

„Šis palūkanų normų koregavimas - tai neutrali operacija ir nereiškia jokios pinigų politikos krypties kaitos. Kadangi Kinija ir toliau yra pajėgi išlaikyti vidutinį - spartų augimo tempą, tad nėra jokio poreikio imtis rimtų ir aktyvių skatinimo priemonių, na o dabartinė riziką ribojanti monetarinė politika nesikeis” - teigiama Kinijos Liaudies banko pranešime.

Be to, minėto banko atstovai siekdami padidinti likvidumą finansų rinkoje šiandien pasiūlė 50 mlrd. juanių arba 8,2 mlrd. dolerių vertės lėšas skirtas trumpalaikėms paskoloms. Tai buvo atsakas į palūkanų normų padidėjimą pinigų rinkoje.

Kinijoje ypač padidėjo pinigų poreikis dėl to, nes šalyje net vienuolika kompanijų planuoja debiutuoti biržoje bei šiuo metu rengia arba ruošiasi rengti savo akcijų pirminius viešuosius platinimus. Net septynios kompanijos biržoje turėtų debiutuoti jau kitą savaitę. Bendra minėtų kompanijų rengiamų arba jau surengtų IPO vertė gali siekti net iki 1,6 trilijonų juanių.

Šiandieninės prekybos metu Kinijos akcijų rinkos pagrindinis indeksas Shanghai Composite paaugo 1.39 procentais iki 2486.79 punktų. Nuo šių metų pradžios minimo indekso vertė jau pakilo 17.5 procentais.
 
Dar nėra komentarų