JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2014-10-31 13:22 Komentarai: (0)
Netikėti Japonijos centrinio banko veiksmai ir įmonių ketvirtiniai pasiekimai didina rinkos dalyvių optimizmą ir kelia JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainas.



Vakar JAV akcijų indeksai kilo, investuotojams įvertinant paskelbtą JAV trečio ketvirčio BVP sumetintą pokytį, kuris pranoko ekonomistų lūkesčius ir siekė 3,5% (ket./ket.). Be to, analitikų prognozes pranokusius ketvirtinius rezultatus paskelbusios socialinio tinklo valdytojos LinkedIn (LNKD) akcijų kaina prekybos sesijos metu kilo 1,7%, o poprekybinėje sesijoje šoktelėjo 3,5%. Spartų įmonės augimą lemia darbuotojų paieškos paslaugos ir bendrovės plėtra užsienio rinkose. Poprekybinėje sesijoje taip pat sužibėjo ir vaizdo kamerų gamintojos GoPro (GPRO) akcijos, kurios šoktelėjo daugiau nei 15%. Bendrovė ne tik pranešė geresnius nei tikėtasi rezultatus, bet ir užsiminė, jog po naujos vaizdo kameros Hero4 pasirodymo rinkoje, vartotojų aktyvumas, siunčiant vaizdo įrašus, spalio mėn. išaugo 160%, lyginant su rugsėjo mėn. aktyvumu.

Azijos rinkas šiandien sudrebino netikėtas Japonijos centrinio banko sprendimas padidinti ekonomikos skatinimo programą nuo 60-70 trln. JPY (~724 mlrd. USD) iki 80 trln. JPY per metus ir pranešė, jog biržoje prekiaujamų fondų supirkimo programa sieks 3 trln. JPY. Tokių veiksmų buvo imtasi, kadangi iki šiol vykdyta ekonomikos skatinimo programa nedavė lauktų rezultatų. Ši naujiena lėmė 4,8% šalies akcijų indekso Nikkei 225 šoktelėjimą ir beveik 1,9% siekusį Japonijos jenos kritimą JAV dolerio atžvilgiu.

Europos akcijų indeksai taip pat yra pakylėti naujienų iš Japonijos. Be to, rinkos dalyviai įvertina išankstinį spalio mėn. euro zonos infliacijos rodiklį (VKI), kuris parodė, jog infliacija regione kiek išaugo, lyginant su rugsėjo mėn. Taip pat buvo praneštas ir rugsėjo mėn. euro zonos nedarbo lygis, kuris jau trečią mėnesį iš eilės išlieka ties 11,5%. Šiandien geresnius nei laukta ketvirtinius pasiekimus pranešė bankas Royal Bank of Scotland Group (RBS). Dėl to banko akcijų kaina Londono biržoje šoktelėjo apie 1,5%. Tuo tarpu lūkesčių dėl prastesnių pardavimų Rusijoje ir Kinijoje nepateisino alaus gamintoja Anheuser-Busch InBev (ABI) ir įmonės akcijų kaina Briuselio biržoje smuko apie 2,4%. Įmonė valdo Beck’s, Stella Artois, Hoegaarden, Budweiser ir kitus gerai žinomus prekių ženklus.

Šiandien lauksime JAV vartotojų išlaidų, Čikagos pramonės, vartotojų pasitikėjimo rodiklių ir didžiųjų naftos bei dujų išgavėjų Chevron (CVX) bei Exxon mobil (XOM) ketvirtinių pasiekimų. Savaitgalį sužinosime naujausius Kinijos gamybos pramonės ir paslaugų sektoriaus pirkimų vadybininkų indeksus, kurie pirmadienį turėtų lemti Azijos akcijų indeksų kryptį. Be to, savaitgalį JAV bus atšauktas vasaros laikas ir dėl to prekyba JAV sugrįš į įprastas vėžias – Lietuvos laiku prasidės 16:30 val. ir baigsis 23:00 val.

JAV vertybinių popierių biržos priežiūros komisija (angl. SEC) ir JAV finansų rinkų reguliavimo institucija (angl. FINRA) perspėjo investuotojus, kad jie išliktų budrūs dėl galimų apgavysčių, susijusių su dirbtinu akcijų kainų kėlimu (angl. Pump and dump). Dažnai tokia schema vadovaujasi asmenys, siekdami dirbtinai pakelti (žiniasklaidos ir kitomis priemonėmis) mažos kapitalizacijos, neveiklios arba bankrutuojančios bendrovės akcijas, kurias patys vėliau parduoda labai pelningai. Priežiūros institucijos rekomenduoja atidžiai išnagrinėti bendrovės, į kurias siūloma investuoti. Taip pat patariama atkreipti dėmesį į tai, ar jos vykdo veiklą, skatinama pasidomėti įmonės akcijų prekybos vieta ir vengti bendrovių, kurios dažnai keičia pavadinimus ar verslo kryptis. Taip pat skatina atidžiau pažvelgti į bendroves, kurios ženkliai sumažino akcijų skaičių rinkoje (angl. reverse stock split). Išsamesnę informaciją galite rasti ččiaia.

Naftos kaina artėja prie 80 USD už barelį, investuotojams baiminantis, jog kitą savaitę Saudo Arabijos vyriausybės valdoma Saudi Arabian Oil gali dar labiau sumažinti parduodamos naftos kainą. Saudi Arabian Oil (Saudi Aramco) turi didžiausius naftos rezervus pasaulyje ir yra didžiausia žaliavos eksportuotoja. Jeigu Aramco ryžtųsi sumažinti naftos kainą, tai būtų dar vienas ženklas, kad OPEC narės konkuruoja dėl klientų, o tai gali lemti dar didesnį naftos kainos kritimą ateityje. Aukso kaina sumenko žemiau 1 200 USD už Trojos unciją ribos ir artėja prie mėnesio pradžioje pasiektų žemumų. Tuo tarpu EUR/USD kursas tęsia kritimą ir šiuo metu svyruoja žemiau 1,2600.

 
Dar nėra komentarų