Dvidešimt penki Europos bankai neišlaikė streso testų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2014-10-26 17:08 Komentarai: (0)
Kaip ir buvo laukta, šiandien Europos Centrinis bankas atskleidė informaciją apie atliktus senojo žemyno bankų streso testus. Paaiškėjo, kad remiantis praėjusių metų pabaigos duomenimis, iš 130 bankų dvidešimt penki Europos bankai susidūrė su kapitalo trūkumu.

Remiantis atliktais streso testais, dvidešimt penkiems bankams tam, kad jie atitiktų minimalų 5,5 procentų mokumo arba kapitalo pakankamumo rodiklį, bendrai pritrūko 25 mlrd. eurų.

Tačiau nuo šių metų pradžios dvylika bankų, kuriems pagal 2013 metų pabaigos duomenis remiantis Europos Centrinio banko atliktais streso testais trūko kapitalo, papildė savo balansus papildomomis 15 mlrd. eurų vertės lėšomis. Tai tuo pačiu reiškia, kad rugsėjo pabaigoje tik trylikai euro zonos bankų trūko kapitalo, t.y. jiems reikia papildomai apie dešimties milijardų eurų.

Daugiausia problemų yra Italijoje, Kipre ir Graikijoje. Pirmojoje šalyje streso testų neišlaikė net devyni bankai, na o daugiausiai papildomo kapitalo remiantis praėjusių metų pabaigos duomenimis reikia Monte dei Paschi bankui, t.y. dar 2,1 mlrd. eurų.

Taip pat Europos Centrinio banko streso testų neišlaikė ir trys Graikijos, trys Kipro bankai, po du Belgijos ir Slovėnijos bankus bei po vieną banką Prancūzijos, Vokietijos, Austrijos, Airijos ir Portugalijos banką.

Streso testų neišlaikę Europos bankai per dvi savaites turės pateikti planus, kaip planuoja padidinti kapitalus, na o jei šiuos planus patvirtins Europos Centrinio banko atstovai, tuomet jie per 6 - 9 mėnesius turės juos padidinti.

Be to, Europos Centrinio banko atstovai pranešė, kad Europos bankai dar papildomai turės atidėti 136 mlrd. eurų vertės blogas paskolas. Bendra euro zonos bankų turimų blogų paskolų portfelio vertė siekia 879 mlrd. eurų.

Atlikdami Europos bankų streso testus Centrinio banko atstovai norėjo patikrinti kaip jie susidorotų su sunkumais jai pavyzdžiui ekonomiką ištiktų krizė, t.y. jei prasidėtų recesija, didėtų bedarbystė, prasidėtų nuosmukiai finansų rinkose, sumažėtų pasitikėjimas šalių obligacijomis, arba tiesiog jeigu pastebimai padidėtų blogų paskolų kiekis.

Kaip minėta, Europos Centrinis bankas atliko 130 bankų, t.y. 80 procentų Europos bankinio sektoriaus streso testus.
 
Dar nėra komentarų