Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2014-10-24 10:27 Komentarai: (0)
Vakar, trečią dieną iš eilės, Europos akcijų rinkos kilo. Investuotojus teigiamai nuteikė išaugęs preliminarus euro zonos gamybos sektoriaus užsakymų indeksas bei analitikų prognozes pranokęs vartotojų pasitikėjimo ekonomika rodiklis. Pastarosios naujienos kėlė pagrindinius regiono indeksus (Euro Stoxx 50 +1,19 proc.; Stoxx Europe 600 +0,66 proc.) į viršų, užgožiant didžiųjų bendrovių ne tokius džiuginančius veiklos rezultatus.

Prancūzijos padangų gamintojas „Michelin“ trečiadienį po prekybos paskelbė, kad pardavimų pajamos trečiąjį ketvirtį sumažėjo -4,64 proc., o tai ketvirtadienį momentiškai lėmė akcijų išsipardavimą šioje pozicijoje, akcijos vertei krentant -4,9 proc. Taip pat didžiausias Didžiosios Britanijos maisto produktų pardavimų tinklas „Tesco PLC“ išplatino informaciją, kad atlikus auditą buvo nustatyta, kad anksčiau skelbtas bendrovės pelnas buvo gerokai pervertintas ir tai suteikė klaidingą nuomonę apie pelningumą. Taip pat paaiškėjo, kad vienas iš bendrovės valdybos narių dėl šių pažeidimų palieka pareigas. Toks bendrovės aplaidumas bei jo pasekmės investuotojus privertė sunerimti ketvirtadienį akcijos vertei pasiekiant žemiausią lygį nuo pat 2003 metų kovo mėn., o prekybą baigiant su -6,55 proc. kritimu.

Teigiami euro zonos ir Vokietijos makroekonominiai rodikliai palietė ir JAV rinkas (S&P 500 +1,23 proc.; Dow Jones +1,32 proc.). Tikėtina, kad šis optimizmas būtų dar stipriau atsispindėjęs pagrindiniuose šalies akcijų indeksuose, jeigu savaitinis bedarbių paraiškų skaičius nebūtų iššokęs 6,3 proc. ir net pralenkęs analitikų prognozes. Apkritai, per pastarąsias dienas akcijų rinkose matomas įsivyraujantis tam tikras stabilumas, kurį atspindi investuotojų lūkesčių kintamumo VIX indekso svyravimas ties 16,5 punkto riba (savaitinis pokytis -27,0 proc.). Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš JAV, kur paaiškės kaip pasikeitė naujų gyvenamųjų namų statybos apimtys. Prognozuojama, kad šis rodiklis sumažės net 6,7 proc., o tai, tikėtina, prekybos metu investuotojams įneš neigiamų nuotaikų.

Valiutų rinkos

Ketvirtadienį geresni euro zonos makroekonominiai rodikliai ir blogesnis JAV savaitinis bedarbių paraiškų skaičius nesuteikė eurui pranašumo prieš JAV dolerį, EUR/USD valiutų santykiui susitraukiant 0,13 proc. ir pasiekiant 1,2615 lygį. Užsienio valiutų prekyboje šiuo metu išlieka tendencija, kad JAV doleris yra gana stipriai palaikomas anksčiau skelbtų teigiamų JAV makroekonominių rodiklių. O euras, nors ir rodo neilgai išliekančius momentinius pakilimus prieš JAV dolerį, tačiau tuo pačiu yra ir slegiamas vis aktyvėjančios ECB skatinimo politikos. Penktadienio ryte EUR/USD valiutų kursas beveik nepasikeitė nuo vakar buvusio lygio ir laikėsi ties 1,2655 (08:59 val.). Šiandien buvo paskelbtas (09:00 val.) Vokietijos GfK instituto vartotojų pasitikėjimo indeksas, kuris netikėtinai pakilo nuo 8,4 iki 8,5 (prognozė 8,0), o tai suteikė eurui nežymaus stiprumo prieš JAV dolerį, kursui pakylant iki 1,2660.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Šiandien bus atnaujinta prekyba Lietuvos telekomunikacijų bendrovės „Teo LT“ vertybiniais popieriais. Paskutinę dieną, prieš prekybos sustabdymą, akcijos vertė mažėjo 0,54 proc. ir apsistojo ties 0,736 euro už akciją. Šiandien prognozuojama, kad akcijos vertė kils, nes po įstatinio kapitalo sumažinimo, mažesnis akcijų skaičius rinkoje turi atspindėti esamą įmonės vertę. Tačiau galime sulaukti ir mažesnio kilimo (prognozė 33.33 proc. nuo kainos, buvusios prieš stabdymą) dėl dar praėjusią savaitę paskelbtų bendrovės III ketv. rezultatų, kurie rodė 7 proc. pardavimų augimą, ir net 30 proc. grynojo pelno kritimą. Vakar dieną, po ilgesnio laiko, Vilniaus (-0,49 proc.) biržoje išsiskyrė prekyba bendrovės „Apranga“ (-0,76 proc. 2,61 euro už akciją) akcijomis. Pozicijoje buvo užregistruotas sutartinis sandoris, kurio metu buvo apsikeista 98,95 tūkst. akcijų už vieną jų sumokant 2,63 euro. Šiandien numatoma skelbti „Tallinna Vesi“ devynių mėnesių tarpinė veiklos informacija. „Swedbank“ analitikai tikisi, kad įmonės pajamos išliks stabilios, o dėl darbo ir administracinių sąnaudų didėjimo, sumažės EBITDA marža.
 
Dar nėra komentarų