Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2014-10-20 10:27 Komentarai: (0)
Penktadienį Europoje įtampa tarp investuotojų nuslūgo ir regiono akcijų indeksai parodė didžiausią augimą per beveik pastaruosius trejetą metų. Tokią reakciją iššaukė vis didėjantis spaudimas, kad euro zonos ekonomika reikalauja didesnių ir aktyvesnių skatinimo priemonių. Dar penktadienį vienas iš ECB atstovų viešai užsiminė, kad banko numatomas turto vertybinių popierių supirkinėjimas jau visai ne už kalnų.

Tai tik paskatino aktyvesnį akcijų indeksų kilimą, kuris puikiai atsispindėjo Euro Stoxx 600 indeksui pakylant 2,79 proc., o Stoxx Europe 50 indekso sudėtyje esančioms akcijoms reaguojant į esamą situaciją ir šoktelint net 3,05 proc. Taip pat šios naujienos buvo labai palankiai sutiktos finansinio sektoriaus. Nacionalinio Graikijos banko akcijų vertė dieną baigė su 9,09 proc. augimu, o trečias pagal dydį Graikijos finansuotojas „Alpha Bank“ stiebėsi 6,3 proc. Europoje vyravusios teigiamos naujienos palietė ir JAV rinkas, indeksams S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. atitinkamai pakylant 1,29 proc. ir 1,63 proc. Taip pat JAV investuotojai teigiamai įvertino, kad šalies pradėtų statyti naujų būstų apimtys pakilo 6,2 proc., tuo tarpu apžvalgininkai laukė kiek nuosaikesnio kilimo (5,3 proc.). Kiek vėliau buvo dar paskelbta, kad preliminarus Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas pralenkė pesimistines prognozes (84,0) ir fiksavo kilimą nuo 84,6 iki 86,4. Iš prekybos Azijoje matome, kad investuotojų optimizmas toliau išlieka, Japonijos indeksui Nikkei 225 svyruojant su 3,87 proc. augimu, o Kinijos indeksui CSI 300 išlaikant 0,43 kilimą. Šiandien svarbesnių naujienų finansų rinkose skelbiama nebus, o Europos indeksų ateities sandorių reikšmėms rodant teigiamas perspektyvas, todėl pirmadienį galime sulaukti optimistinės prekybos.

Valiutų rinkos

Savaitės pabaiga pasižymėjo euro silpnėjimų prieš JAV dolerį, pagrindinių valiutų kursui susitraukiant -0,42 proc. iki 1,2770 lygio. Šį pokytį nulėmė stipresni nei tikėtasi JAV makroekonominiai rodikliai bei blogėjanti euro zonos ekonominė padėtis, kuri reikalauja iš ECB finansinio įsikišimo. Šiandien ryte ir toliau išlaikoma EUR/USD valiutų kurso mažėjimo tendencija, santykiui pasiekiant 1,2755. Tikėtina, kad euras šią savaitę aktyviau reaguos į įvairius ECB pasisakymus laukiant šeštadienio, kurį ECB numato detaliai peržvelgti euro zonos skatinimo programą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienis Baltijos akcijų rinkose buvo optimistinis tik Rygos (1,93 proc.) ir Talino (0,8 proc.) biržose. Investuotojai aktyviausiai keitėsi „Olympic Entertainment Group“ akcijomis (543 tūkst. dienos apyvarta), jų vertei padidėjant 1,12 proc. Praėjusią savaitę ši kompanija pranešė veiklos rezultatus kurie neatitiko investuotojų lūkesčių , ko apsekoje bendrovės akcijų vertė krito iki ketvirtadienio net -12,92 proc. Todėl penktadienį investuotojai gana aktyviai stengęsi įsigyti nuvertėjusių šios kompanijos akcijų. Antra pozicija pagal aktyvumą buvo „Silvano Fashion Group“, bendrovės akcijos vertė žaibiškai šoktelint 12,35 proc.. Investuotojai reagavo į ketvirtadienį išplatintas pranešimas apie numatomą neeilinį akcininkų susirinkimą bei planuojamus papildomus dividendus. Vilniuje (-0,17 proc.) aktyvumas buvo keliamas tiesioginiais sandoriais „Šiaulių bankas“ (1,43 proc.) pozicijoje. Besibaigiant dienai buvo sudaryti du sutartiniai sandoriai, kuries apsikeista 400 tūkst. akcijų, už vieną jų sumokant 0,282 euro. Šiandien bankas paskelbė devynių mėnesių veiklos rezultatus. Remiantis informacija, „Šiaulių banko“ neaudituotas devynių mėnesių grynais pelnas išaugo daugiau nei 4 kartus (nuo 2,318 iki 9,528 mln. eurų). Pastarosios naujienos tikėtina šiandienos prekybos metu teigiamai turėtų paveikti akcijos vertę bei padidinti likvidumą pozicijoje.
 
Dar nėra komentarų