Verslo ir rinkų naujienos » Geri JAV ekonominiai rodikliai apmalšino investuotojų nerimą


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2014-10-17 11:08.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=19734


JAV akcijų rinkos vakar įkvėpė grynesnio oro (S&P 500 +0,01 proc., NASDAQ +0,05 proc., nors DOW JONES -0,15 proc.). Investuotojų ūpą kilstelėjo Federalinių rezervų banko (FED) Sent Luiso padalinio prezidento Dž. Bullardo (James Bullard) pareiškimas, kad FED vykdoma pinigų politika turėtų įvertinti sumažėjusius lūkesčius dėl infliacijos ilguoju terminu, o tinkama reakcija būtų atidėti planus jau šį mėnesį užbaigti kiekybinio skatinimo programą.

Vakar paskelbta, kad JAV savaitinis bedarbių paraiškų skaičius sumažėjo 23 tūkst. daugiau negu prognozuota (iki 264 tūkst.), o pramonės produkcija rugsėjo mėnesį, palyginti su rugpjūčiu, išaugo 1 proc., nors lūkesčiai buvo kur kas kuklesni (0,4 proc.). Tad Dž. Bullardo siūlomas sprendimas neprieštarautų faktui, kad JAV ekonomika išlieka gyvybinga, tačiau būtų gana logiškas, vertinant pastaruoju metu išaugusį visuotinį susirūpinimą dėl pasaulio ūkio plėtros. Federalinio atvirosios rinkos komiteto posėdis numatytas spalio mėn. pabaigoje, tad, tikėtina, jog artimiausias dvi savaites investuotojai akylai seks ne tik naujausius ekonominius rodiklius, bet ir „gaudys“ kiekvieną centrinio banko pareigūnų komentarą, tad rinkos nepastovumas turėtų išlikti.

Senajame žemyne investuotojų nuotaiką pagerinti sunkiau (EURO STOXX -0,62 proc., Vokietijos DAX +0,13 proc., Prancūzijos CAC 40 -0,54 proc.). Euro zonos šalių vadovai nesutaria dėl reformų būtinybės. Vokietijos kanclerė A. Merkel išlaiko griežtą toną dėl fiskalinės drausmės, vakar Berlyne priminusi visų regiono šalių įsipareigojimą laikytis Stabilumo ir augimo pakto. Tai sudaro kontrastą Prancūzijos ir Italijos vadovų nuomonei, jog Europos prioritetas turėtų būti ekonomikos stimuliavimas. Papildomo nerimo įnešė įtampa Pietų Europos šalių vyriausybės skolos vertybinių popierių rinkose. Investuotojams reaguojant į euro zonos finansų ministrų ir Graikijos politikų dvikovą dėl pastarųjų noro atsisakyti antikrizinio paketo, Graikijos 10 metų trukmės vyriausybės obligacijų pajamingumas per savaitę išaugo 3,4 proc. (iki 8,947 proc.). „Užkrato“ teko ir šalia esančioms It! alijai ir Ispanijai, to paties termino vyriausybės obligacijų pajamingumui kilstelėjus iki 2,63 proc. ir 2,26 proc. atitinkamai.

Šiandien ekonominių rodiklių kalendoriuje dėmesį išlaikys JAV būsto rinkos ir pasitikėjimo rodikliai. Prognozuojama, kad rugsėjo mėnesio pradėtų statyti būstų rodiklis sieks 1002 tūkst. (palyginti su 956 tūkst. praėjusį mėnesį), o išduotų statybos leidimų rodiklis per tą patį laikotarpį – 1032 tūkst. (palyginti su 1003 tūkst. rugpjūtį). Pozityvioms tendencijoms būsto rinkoje, tikėtina, antrins ir spalio mėnesio Mičigano universiteto pasitikėjimo rodiklis (tikimasi 84 punkto).

Baltijos šalių akcijų rinkos, reaguodamos į nuotaikas pasaulyje, pamažu praranda užuovėjos statusą – kainų nuosmukis įgauna pagreitį. Vakar krito visų 3 biržų indeksai (OMXT -1,17 proc.), pigo 34 akcijos, brango tik 4. Didžiausią apyvartą sugeneravo ir daugiausiai pigo „Olympic Entertainment Group“ (-3,78 proc.) akcijos. Vilniaus biržos indekso OMXV (vakar -0,63 proc.) ritimąsi žemyn kol kas stabdo tai, kad dėl įstatinio kapitalo mažinimo procedūros yra sustabdyta prekyba TEO LT akcijomis (planuojama, kad prekyba bus atnaujinta kitos savaitės antroje pusėje). Vis dėlto likvidžiausių Lietuvos bendrovių akcijų kainos sumažėjo 2-2,5 procento. „Silvano Fashion Group“ valdyba pasiūlė išmokėti akcininkams papildomus dividendus – 0,20 euro už akciją. Neeilinis visuotinis susirinkimas sprendimą dėl šio siūlymo planuoja priimti lapkričio 7 dieną. TEO LT paskelbė, kad trečiojo ketvirčio pajamos sumenko 6 proc., o grynasis pelnas – 16 procentų. Investuotojų reakciją pamatysime po prekybos atnaujinimo, ir, nors tokio rezultato buvo galima tikėtis, bendrovės akcijų kaina kol kas nekito.