Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2014-10-01 10:25 Komentarai: (0)
Antradienį Europoje prekyba akcijų rinkose prasidėjo su nežymiu pesimizmu ir iš sudaromų sandorių matėsi, kad investuotojai laukė 12:00 val., kada bus paskelbtas euro zonos rugsėjo mėnesio metinis infliacijos lygis. Kaip analitikai prognozavo, pastarasis rodiklis sumažėjo nuo 0,4 proc. iki 0,3 proc., tokiu būdu duodamas finansų rinkoms impulsą, kad ECB turės dėti papildomas pastangas siekiant išvengti defliacijos rizikos.

Pakilus investuotojų lūkesčiams indeksai Euro Stoxx 50 (+1,22 proc.) ir Stoxx Europe 600 (+0,61 proc.) paskutinėmis prekybos minutėmis aktyviau šoktelėjo ir prekybą baigė su teigiamais pokyčiais. Šią savaitę (ketvirtadienį) numatomas ECB posėdis, kuriame bus apžvelgiama banko vykdoma monetarinė politika bei priimami nauji sprendimai dėl ateities. Po banko sumažintų bazinių palūkanų normų iki rekordinio lygio, šiuo metu investuotojai spekuliuoja, kokių dar komentarų bus sulaukta dėl papildomų ekonomikos skatinimo priemonių – ilgalaikių paskolų bankams bei turtu paremtų vertybinių popierių supirkinėjimo, kurie turėtų paskatinti kainų augimą euro zonoje. Tuo tarpu JAV akcijų rinkose vyravo priešinga situacija. S&P 500 (-0,25 proc.) ir Dow Jones Indus. Avg. neigiamai koregavosi, paskelbus, kad šalies vartotojų pasitikėjimo ekonomika lygis staiga pasuko priešinga linkme nei dauguma tikėjosi. Pastarasis rodiklis rugsėjo mėn. duomenimis susitraukė nuo 93,4 iki 86,0, tuo tarpu apžvalgininkai prognozavo, kad bus sulaukta pakilimo iki 92,5. Tačiau JAV rinkose buvo kompanijų, kurios nereagavo į neigiamą situaciją ir kėlė savo vertę. Elektroninės prekybos gigantas „EBay Inc.“ antradienį šoktelėjo 7,5 proc. po naujienų, kad kitais metais žadama nuo bendrovės atskirti elektroninių atsiskaitymų padalinį „PayPal“, tikint, kad tai padės tvirčiau įsitvirtinti ir užsiimti dar didesnę rinkos dalį. Taip pat su nekilnojamu turtu susijusi bendrovė, kuri paslaugas bei reklamą teikia internetu „Move Inc.“ vakar šoktelėjo net 37 proc. po naujienų, kad kita bendrovė „News Corp.“ užsiimanti internetine informacijos sklaida, paskelbė žadanti nupirkti valdomas „Move Inc.“ internetines svetaines. Šiandien sulauksime gana daug makroekonominių įvykių. Bus paskelbtas Vokietijos, euro zonos ir JAV gamybos užsakymų rodiklis, kuris prognozuojama, visur išliks be pokyčio, taip pat JAV paaiškės kaip pasikeitė rugsėjo mėn. privataus sektoriaus užimtumo lygis. Tikimasi, kad pastarasis rodiklis rodys aktyvesnį augimą, kuris padidės nuo 204 tūkst. Iki 205 tūkst. Trečiadienio ryte matyti, kad Azijos rinkose vyrauja skirtingos investuotojų nuotaikos, o Europos ateities sandoriai rodo neigiamus pokyčius, todėl tikėtina, kad šiandienos prekyba Europoje prasidės su tam tikru nuosmukiu, investuotojams laukiant ECB rytoj numatyto ECB posėdžio.

Valiutų rinkos

Antradienį, paskelbus, kad euro zonos infliacijos lygis sumažėjo, EUR/USD valiutų kursas neigiamai koregavosi ir pasiekė žemiausią dienos lygį ties 1,2571 (-0,99 proc.). Kiek vėliau kursas šiek tiek atšoko ir dienos pabaigoje išsilaikė ties 1,2630 riba (-0,54 proc.). Didelė tikimybė, kad ECB artimiausiu metu privalės imtis papildomų priemonių, kurios ateities perspektyvoje kilstels euro zonoje infliacijos lygį bei skatins ekonomikos augimą, tačiau neigiamai atsispindės žvelgiant į eurą ir lyginant jį su kitomis pagrindinėmis pasaulio valiutomis. Dauguma investuotojų šiuo metu tikisi, kad JAV ekonomika po truputį atsistatinėja ir greitu metu nereikės valstybės įsikišimo tolimesniam jos augimui. O tokios nuotaikos didina spekuliacijas, kad greitu metu FED‘as kels bazinę palūkanų normą, kuri padidins JAV dolerio patrauklumą prieš kitas valiutas. Šįryt Kinijoje buvo paskelbtas šalies gamybos užsakymų rodiklis, kuris išliko be pokyčio ties 51,1 riba, nors analitikai laukė sumažėjimo iki 51,0. Tiesa, šiandien Kinijoje nedarbo diena ir šiuo metu užsienio valiutų rinkose investuotojai didžiausią dėmesį skirs JAV privataus sektoriaus darbo rinkos rodikliui, kuris galės sustiprinti ar susilpninti investuotojų spekuliacijas dėl FED‘o bazinių palūkanų normos keitimo. Šiuo metu EUR/USD valiutų kursas nerodo didelio pokyčio ir laikosi ties 1,2623 lygiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną įvyko „Lesto“ (-0.22 proc.; dividendai 0,11 lito), „Lietuvos energijos gamyba“ (-1.33 proc.; dividendai 0,11 lito) ir „Lietuvos dujos“ (0,0 proc.; dividendai 0,24 lito) visuotiniai neeiliniai akcininkų susirinkimai, kuriuose buvo patvirtinti dividendų išmokėjimai už trumpesnį nei finansiniai metai laikotarpį. Bendrai žiūrint į šių pozicijų vakar dienos prekybą, matome, kad didelio aktyvumo nebuvo sulaukta, investuotojams jau anksčiau įvertinus, kad bus patvirtinti dividendai. Taip pat vakar dieną investuotojai aktyviai keitėsi Talino bendrovės „Silvano Fashion Group“ (0,0 proc.) vertybiniais popieriais. Bendrovė nepaskelbė jokių svarbių naujienų, o pozicijoje buvo sudaryti keli tiesioginiai sandoriai, kurie stumtelėjo dienos apyvartą iki 849,4 tūkst. eurų. Vakar pasibaigus prekybai buvo išplatintas pranešimas, kad „Invalda LT“ kartu su partneriais siekia įsigyti „Finastos“ grupę, tokiu būdu stengiantis įsitvirtinti naujoje veikloje. Tiesa, tam dar turi pritarti „Snoro“ kreditorių komitetas. Šios naujienos, tikėtina, šiandienos prekybos metu gali paskatinti investuotojų susidomėjimą „Invalda LT“ akcijomis.
 
Dar nėra komentarų