Su Alibaba susiję rizikos veiksniai, kuriuos reiktų žinoti

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2014-09-19 14:56 Komentarai: (0)
Internetinis portalas money.cnn.com pristatė pagrindinius rizikos veiksnius susijusius su Alibaba akcijų įsigijimu. Priminsime, kad šios kompanijos akcijos būtent šiandien debiutuoja Niujorko biržoje.

Alibaba - tai kiniškas Amazon arba eBay atitikmuo. Naudojantis minimo tinklapio paslaugomis, galima nupirkti beveik viską. Priminsime, kad IPO metu minimo Kinijos tinklapio akcijos buvo išplatintos už maksimalią 68 dolerių už akciją kainą, na o pirminio viešojo platinimo metu Alibaba bendrovei pavyko pritraukti rekordinės 21,8 mlrd. dolerių vertės lėšas.

Prieš šiandien įvyksiantį Alibaba debiutą biržoje money.cnn.com portalo atstovai nutarė sudaryti pagrindinių rizikos veiksnių, susijusių su investavimu į šios kompanijos akcijas, sąrašą:

Nuosavybės struktūra

Alibaba turi labai sudėtingą organizacinę struktūrą. Esmė tame, kad šios kompanijos įkūrėjai kontroliuoja pagrindinį turtą, tad eiliniai akcininkai ne iš Kinijos realiai turės mažai įtakos kompanijos veiklai. Apie tai užsiminė ir gerai žinomas investuotojas bei besivystančių rinkų specialistas Mark Mobius.

Klastotės

Alibaba savo internetiniame puslapyje turi apriboti prekyba padirbtomis prekėmis. Analitikai atkreipia dėmesį, kad šio tinklapio vadovybė daro palyginti nedaug, kad kovotų su nesąžiningais pardavėjais. Kai kurių prekės ženklų atstovai tvirtina, kad net iki aštuoniasdešimt procentų prekių, kurias galima įsigyti Alibaba internetinėje svetainėje - tai klastotės.

Partnerių įmonės

Alibaba nėra daugumos pagrindinių elektroninės komercijos strukrūros elementų savininkė. Pavyzdžiui, ji kontroliuoja tik 48 procentus akcijų China Smart Logistics įmonėje, kuri aptarnauja daugelį logistikos poreikių. Nerimą taip pat gali kelti Alibaba ryšiai su Financial Services Company, kuri yra Alipay mokėjimų operatorė.

Disciplina, o veikiau jos nebuvimas

Kai kurie analitikai kritikuoja bendrovės vadovybę dėl per didelio išlaidavimo. Pavyzdžiui, prieš keletą mėnesių Alibaba už beveik 200 mln. dolerių įsigijo penkiasdešimt procentų dalį Guangzhou Evergrande Football Club futbolo klube. Pasak daugelio stebėtojų, tai labai rizikingos išlaidos kompanijai, veikiančiai elektroninės komercijos srityje.

Katės maiše pirkimas

Investuotojas perkantis Alibaba akcijas, realiai taps Alibaba Group Holding Limited, kuri registruota Kaimanų salose,bendrasavininkiu. Įmantri arba itin komplikuota įmonės struktūra esant poreikiui apsunkins savo teisių ginimą teisme.
 
Dar nėra komentarų