JAV palūkanų normos kol kas auga tik FED prognozėse

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2014-09-18 10:55 Komentarai: (0)
Kaip ir tikėtasi, JAV Federalinių rezervų bankas (FED) vakar priėmė sprendimą nekeisti bazinių palūkanų normų (0-0,25 proc. ribose) ir iki 15 mlrd. JAV dolerių per mėnesį sumažino kiekybinio skatinimo programos apimtis, patvirtindamas apie ketinimus ją visiškai užbaigti kitame posėdyje spalio mėnesį.

FED vadovės J. Jelen pranešime pasikartojo žodžiai „reikšmingas laiko tarpas“, kurie, kaip vėliau buvo pakomentuota, neturėtų būti traktuojami kaip FED įsipareigojimas laikytis konkretaus kalendorinio termino iki bus priimtas sprendimas kelti palūkanų normas. Nors JAV BVP augimo tempo 2015 metais prognozė vakar netikėtai sumažinta iki 2,6-3,0 proc. (nuo 3,0-3,2 proc. birželio mėn.), Federalinio atvirosios rinkos komiteto narių, manančių, kad palūkanos turi būti keliamos kitais metais, gretos dar pagausėjo ! (14 iš 17), o prognozuojama vidutinė palūkanų norma kitų metų pabaigoje nuo 1,125 proc. (birželio mėnesį) padidinta iki 1,375 proc. Pagrindinės JAV akcijų biržos prieštaringus FED signalus įvertino nuosaikiu kilimu (NASDAQ +0,21 proc., S&P 500 +0,13 proc., DOW JONES +0,15 proc.). EUR/USD kursas smuko 0,73 proc. iki 1,2865 JAV dolerio už 1 eurą.

Europos akcijų rinkų dalyviai FED sprendimą sutiko palankiai (EURO STOXX +0,49 proc., Vokietijos DAX +0,30 proc., Prancūzijos CAC 40 +0,50 proc.). Vakar paskelbta, kad rugpjūčio mėn. euro zonos vartotojų kainų indeksas per praėjusius metus augo 0,4 proc. (prognozuota 0,3 proc.), o, palyginti su liepa, vartotojų kainos padidėjo 0,1 proc., kaip ir tikėtasi. Referendumas dėl Škotijos nepriklausomybės jau prasidėjo, ir jo rezultatai didžiąja dalimi lems Senojo žemyno investuotojų nuotaikas artimiausiomis dienomis (Didžiosios Britanijos FTSE 100 -0,17 proc.).

Be JAV darbo rinkos ir statybų sektoriaus informacijos, šiandien laukiama Europos centrinio banko pranešimo apie pirmajame tikslinių ilgesnės trukmės refinansavimo operacijų (angl. TLTRO) etape euro zonos bankams skolinamų lėšų apimtis. Bendra rugsėjį ir gruodį suplanuotų paskolų, kuriomis siekiama paskatinti euro zonos nefinansinio privačiojo sektoriaus kreditavimą, suma siekia 400 mlrd. eurų.

Visų Baltijos šalių akcijų indeksų vertė kopė į viršų – OMXV +0,14 proc., OMXR +0,78 proc., OMXT +0,27 procento. Nors investuotojai vadovavosi pasaulinėmis nuotaikomis, šis efektas pasireiškė minimaliai. Akcijų kainų kilimas buvo gerokai nuosaikesnis, o investuotojai laikosi stebėtojų pozicijos ir vertina, kaip toliau klostysis santykiai su Rusija. Vilniuje aktyviausiai prekyba vyko TEO LT (+0,13 proc.) akcijomis. Prieš rudenį planuojamą bendrovės įstatinio kapitalo mažinimą vieni investuotojai tikisi iš to uždirbti ir akcijas perka, o kiti bando užimti saugesnę poziciją ir jas parduoda. „Grigiškės“ (+0,72 proc.) paskelbė savo 8 mėnesių rezultatus. Minimu laikotarpiu grupės pelnas prieš mokesčius buvo 14,6 mln. litų, t.y. 58,7 proc. daugiau nei atitinkamu laikotarpiu 2013 metais.
 
Dar nėra komentarų