Nerimas dėl JAV palūkanų normų žemyn tempia akcijų ir obligacijų kainas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2014-09-10 10:52 Komentarai: (0)
Savaitės pradžioje paskelbtoje San Francisko FED ataskaitoje išreikštas susirūpinimas, jog investuotojai nepakankamai gerai įvertina palūkanų normų JAV kilimo tempą ateityje, persikėlė į rinkas. Diskusijos tarp rinkos dalyvių pakeitė kryptį – nors iki šiol garsiau svarstyta, ar FED, rodikliams nuolat siunčiant ekonomikos stiprėjimo ženklus, neturėtų anksčiau kelti palūkanų normų, dabar nerimaujama, kad per ankstyvas pinigų politikos griežtinimas gali atgal į recesiją nustumti ne tik JAV, bet ir viso pasaulio ūkį. Pagrindinės JAV akcijų biržos smuko antrą dieną iš eilės (DOW JONES -0,57 proc., S&P 500 -0,65 proc., NASDAQ -0,87 proc.), vyriausybės obligacijos toliau pinga (10 metų obligacijų pajamingumas kirto 2,50 proc. ribą), o JAV doleris stiprėja daugumos pagrindinių valiutų atžvilgiu (EUR/USD kursas balansuoja ant 1,29 JAV dolerio už 1 eurą ribos). Senojo žemyno investuotojus užkrėsti blo! ga nuotaika, panašu, ne taip sudėtinga (EURO STOXX -0,68 proc., Vokietijos DAX -0,49 proc., Prancūzijos CAC 40 -0,50 proc.).

Dėmesį išlaiko įvykiai Jungtinėje Karalystėje. Kampanijai už Škotijos nepriklausomybę netikėtai pradėjus pirmauti pagal populiarumą ir referendumui nenumaldomai artėjant, trys Didžiosios Britanijos politikos „vilkai“ su ministru pirmininku D. Kameronu (D. Cameron) priešakyje šiandien bandys įtikinti škotus išsaugoti daugiau negu tris šimtmečius gyvuojančią valstybių sąjungą (Didžiosios Britanijos FTSE 100 -0,08 proc.). Anglijos centrinio banko vadovas M. Karnis (M. Carney) vakar patikino, kad valiutos sąjunga tarp Anglijos ir nepriklausomos Škotijos būtų nesuderinama su Škotijos suverenitetu.

Vertinama Ukrainos-Rusijos krizė. Šiandien Briuselyje į posėdį dėl griežtesnių sankcijų Rusijai paskelbimo renkasi Europos Sąjungos vyriausybės. Vieningo sutarimo ankstesniuose susitikimuose pasiekti nepavyko, kai kurių šalių pareigūnams nuogąstaujant dėl galimų Rusijos atsakomųjų veiksmų. Planuojamos sankcijos, apimančios ir galimybių Rusijos valstybinėms gynybos ir energetikos sektoriaus bendrovėms pasiskolinti ES kapitalo rinkose apribojimą, buvo atidėtos siekiant įvertinti, kaip sekasi laikytis praėjusią savaitę pasiekto taikos susitarimo. Nors ilgalaikis ugnies rytų Ukrainoje nutraukimas kelia abejonių, paskutiniai pranešimai iš konflikto zonos informuoja apie rusų separatistų paleidžiamus belaisvius.

Rytoj ekonominių rodiklių kalendoriuje dėmesys kryps į Kinijos rugpjūčio mėn. vartotojų ir gamintojų kainų indeksus (prognozuojama 2,2 proc. ir -1,1 proc. atitinkamai) bei JAV per savaitę registruotų bedarbių rodiklį (tikimasi 305 tūkst.).

Baltijos šalių pagrindinis indeksas OMXBB (-0,05 proc.) beveik nekito, o investuotojų dėmesys buvo nukreiptas į tarpinius dividendus mokėsiančių bendrovių akcijas. Didžiausius dividendus (0,24 lito) pasiūliusios „Lietuvos dujų“ akcijos brango net 9,21 proc., tuo tarpu LESTO ir „Lietuvos energijos gamybos“ akcijų kaina pakilo atitinkamai 1,91 ir 3,81 procento. Pirmadienį ir antradienį per biržos informacinę sistemą pranešta, kad „Vilkyškių pieninės“ (-0,51 proc.) valdybos narys R. Jancevičius nuo rugsėjo 2 iki 8 dienos įsigijo 35.553 vnt. bendrovės akcijų. Tokia informacija galėtų būti interpretuojama kaip požiūris, kad dabar biržoje esanti kaina yra labai patraukli įsigyti daugiau akcijų. Šiandien bendrovė paskelbs savo rugpjūčio mėn. pardavimo rezultatus, kurie parodys Rusijos sankcijų poveikį pieno perdirbėjams.
 
Dar nėra komentarų