JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2014-09-02 13:01 Komentarai: (0)
Po ilgojo savaitgalio pabundančios JAV akcijų biržos yra linkusios kilti, investuotojams laukiant naujausio JAV pramonės pasitikėjimo indekso.



Vakar JAV akcijų biržos buvo uždarytos, kadangi šalyje buvo minima Darbo diena. Šiandien didesnio rinkos dalyvių susidomėjimo turėtų sulaukti elektromobilių gamintojos Tesla Motors (TSLA) akcijos, kadangi praėjusios savaitės pabaigoje pasirodė naujienos, jog bendrovė pasirašė susitarimą su Kinijos China Unicom (CHU) dėl elektromobilių įkrovimo stotelių statymo daugiau nei 100 šalies miestų. Taip pat prieš pat savaitgalį Fiat-Chrysler vadovas Sergio Marchionne pažėrė svarbių naujienų. Jis pareiškė, jog buvo išspręstos paskutines Fiat bei Chrysler susijungimo kliūtys. Taip pat jis planuoja, jog naujoji bendrovė žengs į JAV biržą, o IPO įvyks jau spalio viduryje.

Azijos biržose šiandien vyravo optimistiškos nuotaikos ir akcijų indeksai fiksavo verčių prieaugius. Japonijos Nikkei 225 ir Kinijos CSI 300 indeksai išaugo po 1,2%, o Indijos Sensex indeksas pasistiebė 0,5%. Japonijos biržoje akcijų kainas kėlė optimistiškas rinkos dalyvių nusiteikimas dėl šalies ministro pirmininko Shinzo Abe planuojamo naujo ministrų kabineto paskelbimo, kuris gali paspartinti reformas šalyje. Tuo tarpu Ukrainos gynybos ministras pareiškė, jog šalies kariuomenė dėmesį nukreipia nuo sukilėlių į kovą su Rusijos kareiviais. Taip pat rinkose laukiama, kad ES bei JAV įves naujas sankcijas Rusijai, kurios prezidentas apkaltino Ukrainos politikus nenorint pradėti konkrečių derybų dėl rytinių Ukrainos regionų. Sukilėliai, kurie veikia Ukrainos rytuose, nori paliaubų ir nepriklausomybės nuo Kijevo valdžios.

Europoje akcijų indeksai „žaliuoja“, investuotojams tikintis, jog poryt ECB prezidentas Mario Draghi paskelbs apie papildomas regiono ekonomikos skatinimo priemones, kad būtų kovojama su žema infliacija. Nepaisant to, ekonomistai nesitiki, kad ketvirtadienį ECB sumažins ir taip tik 0,15% siekiančią bazinę palūkanų normą, ar dar labiau padidins neigiamų palūkanų, kurias bankai moka už ECB laikomas lėšas, normą. Tikimasi išgirsti daugiau informacijos apie nestandartinį regiono ekonomikos skatinimo būdą, panašų į JAV vykdomą obligacijų supirkimo programą, apie kurią ECB vadovas jau yra užsiminęs.

Šiandien lauksime naujausio ISM instituto rengiamo JAV gamybos pramonės pirkimų vadybininkų indekso. Rytoj ryte Azijos biržas paveiks Kinijos paslaugų sektoriaus pirkimų vadybininkų indeksai. Be to, trečiadienį Kanados centrinis bankas praneš sprendimą dėl bazinės palūkanų normos ir bus paskelbti naujausi JAV gamyklų užsakymų bei automobilių pardavimų duomenys. Ketvirtadienį Japonijos, Anglijos ir Europos centriniai bankai praneš savo sprendimus, susijusius jų vykdoma monetarine politika. Taip pat bus paskelbta ADP rengiama užimtųjų JAV skaičiaus prognozė, kuri leis geriau nuspėti penktadienį skelbiamą oficialų JAV užimtųjų, išsk. žemės ūkio sektorių, skaičių ir nedarbo lygį.

Naftos kaina yra linkusi kristi antrą dieną iš eilės ir šiuo metu yra žemesnė nei 96 USD už barelį. Aukso kaina šiandien taip pat smunka, investuotojų nerimui dėl tikėtino JAV centrinio banko bazinių palūkanų kėlimo užgožus baimes dėl sunkėjančios padėties Ukrainoje. Tuo tarpu EUR/USD kursas nusirito iki praėjusį rugsėjį matyto kurso. Nuo gegužės mėn. pasiektos viršūnės EUR/USD kursas jau sumenko beveik 6%, rinkos dalyviams laukiant, kad ECB ir JAV centrinių bankų vykdoma monetarinė politika pasuks priešingomis kryptimis.


 
Dar nėra komentarų