Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2014-09-02 10:02 Komentarai: (0)
Pirmadienį iš Azijos rinkų į Europą atėjusios optimistinės nuotaikos ilgai neišsilaikė. Vienas po kito paskelbti Vokietijos ir euro zonos gamybos užsakymų rodikliai pakeitė didžiųjų indeksų kryptis į neigiamą pusę. Tačiau vėliau, prekybos sesijai einant į pabaigą, akcijų rinkų kryptis vėl pasikeitė, indeksams DAX ir FTSE 100 kilstelint savo vertę atitinkamai po 0,08 proc. ir 0,09 proc. Agresyvėjantys Ukrainoje separatistai verčia Europą imtis dar papildomų sankcijų prieš Rusiją. Tačiau į šias sankcijas akcijų rinkų investuotojai stipriai nesureagavo ir šiuo metu laukia ketvirtadienį numatomo ECB posėdžio, tikintis, kad jo metu bus paskelbta apie naujas euro zonos skatinimo priemones, kurios padėtų kovoti su defliacijos rizika ir aukštu nedarbo lygiu. Šiandien nusimato kur kas aktyvesnė prekybos diena, nes vakar JAV akcijų rinkos buvo uždarytis, o taip pat daugelis kitų sektorių šalyje nedirbo. Antradienį investuotojų dėmesys pagrinde kryps į tolimesnius veiksmus Ukrainoje bei Rusijos reakciją į naujas sankcijas. Kiek vėliau bus paskelbtas JAV Markit instituto gamybos sektoriaus užsakymų rodiklis, kuris prognozuojama išliks nepakitęs.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas dar susitraukė 0,11 proc. iki 1,3130 lygio, tačiau su kur kas mažesnę dienos apyvarta, JAV akcijų rinkose esant nedarbo dienai. Euras ir toliau smukdomas svarstymų, kad ECB imsis skatinimo priemonių, kurios pareikalaus daug resursų išplatinant didelį kiekį eurų į laisvą rinką, tokiu būtu sumažinant euro vertę prieš kitas pagrindines valiutas. Šiuo metu ECB svarsto apie dviejų krypčių skatinimą: alternatyvų JAV FED‘ui vykdomą (obligacijų supirkinėjimą) ir/arba suteikti galimybę verslui (be finansinio sektoriaus) skolintis palankesnėmis sąlygomis. Taip pat ketvirtadienį paaiškės kokias bazines palūkanų normas taikys ECB ateinančiu laikotarpiu. Apžvalgininkai prognozuoja, kad skolinimosi palūkanos išliks kaip ir buvusios ties 0,15 proc. o depozitinės palūkanų normos ties -0,1 proc. Šiandien EUR/USD valiutų kursas beveik išliko nepakitęs nuo vakar dienos ir svyruoja ties 1,3120 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną „Agrowill Group“ paskelbė tarpinę 6 mėn. finansinę atskaitomybę. Remiantis informacija, bendrovės pardavimai lyginant su praeitų metų 6 mėn. laikotarpiu išaugo daugiau nei 2,2 karto (nuo 18 618 tūkst. iki 41 891 tūkst. litų), tuo trapu grynasis pelnas šoktelėjo iki 44 550 tūkst. nuo prieš tai buvusio 3 391 tūkst. litų nuostolio. Džiugiai reaguodami į tokias naujienas investuotojai vakar dieną stumtelėjo akcijos vertę 3,4 proc. iki 0,243 euro už akciją. Pirmadienį į paskelbtus 2014 m. rugpjūčio mėnesio „Aprangos” grupės apyvartos rezultatus investuotojai reagavo santūriai, akcijos kainai išliekant nepakitusiai (2,69 euro), o prekybos apyvartai pasiekiant tik 8,5 tūkst. eurų. Bendrovės grupės mažmeninio tinklo prekių apyvarta (su PVM) 2014 m. rugpjūčio mėnesį sudarė 67,8 mln. litų ir buvo 15,0% didesnė nei 2013 m. rugpjūčio mėnesį. Bendrovės teigimu, tai yra rekordinė mėnesio apyvarta „Aprangos“ grupės istorijoje. Tuo tarpu 2014 m. sausio – rugpjūčio mėnesiais „Aprangos“ grupės tinklo mažmeninė prekių apyvarta (su PVM) sudarė 399,3 mln. litų arba 10,0% daugiau nei 2013 metų atitinkamu laikotarpiu. Tokie skaičiai rodo, kad bendrovės nuosaiki plėtra rodo puikius rezultatus, kurie duoda preliminarų signalą apie ateities augantį pelną. Bendrai vakar dieną Talino ir Rygos indeksai kilo po 0,13 proc. ir 0,21 proc., o Vilniaus indeksas sumažėjo 0,11 proc. Šiandien nenumatoma skelbti svarbių naujienų Baltijos akcijų rinkose, todėl pagrindinis investuotojų dėmesys bus nukreiptas į bendras Europos akcijų rinkų tendencijas.
 
Dar nėra komentarų