Infliacija euro zonoje ir vėl sumažėjo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2014-08-29 12:07 Komentarai: (0)
Remiantis preliminariais Europos sąjungos statistikos departamento Eurostat turimais duomenimis, metinė infliacija euro zonoje rugpjūtį palyginus su ankstesniu mėnesiu, ir vėl, t.y. antrą mėnesį iš eilės sumažėjo.

Rugpjūtį metinė infliacija, remiantis preliminariais duomenimis, euro zonoje sumažėjo nuo 0.4 iki vos 0.3 procentų, tiesa, toks kritimas atitiko ekonomistų lūkesčius.

Prieš metus šį mėnesį metinė infliacija euro zonoje buvo daugiau nei keturis kartus didesnė bei siekė 1.3 procentus.

Eurostat turimais duomenimis labiausiai metinės infliacijos kritimą rugpjūtį lėmė ir toliau pigę energijos ištekliai bei taip pat atpigę maisto produktai, alkoholis ir tabakas.

Tačiau bazinė infliacija, kurią apskaičiuojant nėra atsižvelgiama į energijos išteklių, maisto, alkoholio ir tabako kainų pokyčių įtaką, šį mėnesį palyginus su liepą, skirtingai nuo bendros infliacijos, ūgtelėjo, t.y. padidėjo nuo 0.8 iki 0.9 procentų, kai rinkoje laukta, jog ji išliks nepakitusi.

Remiantis preliminariais duomenimis, rugpjūtį metinis energijos išteklių kainų kritimas siekė net du procentus, kai liepą jis buvo per pus mažesnis. Maistas, alkoholis ir tabakas per metus atpigo 0.3 procentais, t.y. tiek pat kiek ir liepą.

Tuo tarpu su energija nesusijusios pramoninės prekės per metus euro zonoje pabrango 0.3 procentais, kai liepą šių produktų kainos išliko nepakitusios. Paslaugos rugpjūtį palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pabrango 1.2 procentais, kai liepą jų kainų metinis prieaugis siekė 1.3 procentus.

Taigi, atsižvelgus į ir toliau mažėjančią metinę infliaciją euro zonoje, akivaizdu, jog tai tik laiko klausimas kada Europos Centrinis bankas ims dar labiau švelninti savo vykdomą pinigų politiką. Labiausiai tikėtina, jog jau rudenį bus pradėta įgyvendinti vienokios ar kitokios formos ir struktūros aktyvų supirkimo programa.

Panašūs straipsniai:

(Europa,ekonomika,infliacija)

2024-04-18 » JAV ir Kinijos skolos kelia grėsmę pasaulio finansams
2024-04-17 » Pasaulis turi problemų dėl stipraus dolerio ir aukštų palūkanų JAV
2024-04-16 » FED vadovas pasigenda pažangos infliacijos mažėjime
2024-04-16 » C.Lagarde: ECB greitai sumažins palūkanų normas, jei nebus jokių didelių netikėtumų
2024-04-16 » Vokietijos lūkesčių indeksas pakilo devintą mėnesį iš eilės
2024-04-16 » Kinijos ekonomikos augimas paspartėjo ir viršijo lūkesčius
2024-04-15 » Mažmeninė prekyba JAV augo sparčiau nei laukta
2024-04-15 » Europoje pramonė augo, o Lietuvoje smuktelėjo
2024-04-12 » Infliacija šiais metais sumažės, bet nebus įveikta
2024-04-11 » ECB penktą kartą iš eilės nepakeitė palūkanų, bet jau buvo norinčių jas mažinti

 
Dar nėra komentarų