Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2014-08-29 10:17 Komentarai: (0)
Vakar, nuo pat ryto, Europos akcijų rinkose buvo jaučiamos slogios investuotojų nuotaikos. Dalis investuotojų, stebėdami neigiamas JAV makroekonominių rodiklių prognozes, iš kapitalo rinkų atitraukė dalį investicijų, manydami, kad šios prognozės pasitvirtins. Taip pat didelę įtaką turėjo paaštrėjusi padėtis Ukrainoje, kurią šalies prezidentas apibrėžė kaip “Rusijos invaziją į Ukrainą“. Bendrai į buvusią situaciją didieji Europos indeksai Euro Stoxx 50 ir Stoxx Europe 600 reagavo neigiamai koreguodamiesi po 0,94 proc. ir 0,66 proc. O Didžiosios Britanijos indeksas FTSE 100 ir Vokietijos DAX susitraukė po 0,36 proc. ir 1,12 proc. Silpnesnės neigiamos nuotaikos buvo JAV akcijų rinkose, indeksų S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. vertėms dienos prekybos pabaigoje susitraukiant po 0,17 proc. ir 0,25 proc. Žinoma, ir JAV akcijų rinkos buvo spaudžiamos geopolitinės suirutės Europoje. Tačiau paskelbtas didesnis nei tikėtasi perskaičiuoto šalies BVP augimas (tikėtasi 3,9 proc. augimo, fiksuotas 4,2 proc. pakilimas) bei mažesnis savaitinis bedarbių paraiškų skaičius (2000 mažiau paraiškų nei prognozuota) neleido rinkose įsivyrauti stiprioms pesimistinėms nuotaikoms. Šiandien investuotojų dėmesys kryps į Vokietijoje skelbiamas metines liepos mėnesio mažmeninės prekybos apimtis ir euro zonos liepos mėnesio nedarbo lygį. Prognozuojame, kad pirmasis rodiklis turėtų išaugti (1,4 proc.), o antrasis – išlikti nepakitęs (11,5 proc.). Tuo tarpu JAV investuotojai stebės, kaip pasikeitė asmeninio vartojimo ir išlaidų santykiai bei Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksas. Remiantis prognozėmis, pirmieji du rodikliai neigiamai sumažės, o trečiasis pakils. Taigi šiandien skelbiami makroekonominiai rodikliai nerodo vienos krypties ir tikėtina bus užgožti besirutuliojančios situacijos Ukrainoje.

Valiutų rinkos

Ketvirtadienį EUR/USD valiutų kursas nežymiai sumažėjo (-0,14 proc.), tačiau dienos metu nepasižymėjo dideliais svyravimai, išlikdamas ties 1,3175 lygiu. Paskelbti geresni JAV makroekonominiai rodikliai kėlė JAV dolerio vertę prieš kitas pagrindines valiutas. Tuo tarpu karinių neramumų paaštrėjimas Ukrainoje ir vis artėjantis ECB posėdis, kuriame, tikėtina, bus paskelbta naujos monetarinės priemonės, - stūmė eurą neigiama linkme prieš JAV dolerį. Šiandien užsienio valiutų investuotojai stebės, kaip keisis rugpjūčio mėnesio euro zonos infliacijos lygis. Tikimasi, kad infliacija regione sumažės nuo 0,4 proc. iki 0,3 proc. Toks ar didesnis šio rodiklio pokytis būtų paskata ECB imtis papildomų priemonių euro zonos ekonomikai skatinti, o tai dar labiau susilpnintų eurą kitų valiutų atžvilgiu. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas laikosi panašiame lygyje kaip ir vakar dieną – 1,3180.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį Talino (-0,79 proc.) biržoje smulkių investuotojų aktyvumu išsiskyrė „Olympic Entertainment Group“ bendrovė, investuotojams 51 sandorio metu apsikeičiant akcijomis už daugiau nei 170 tūkst. eurų ir akcijos vertei šoktelint 0,52 proc. Tuo tarpu Vilniaus (0,00 proc.) biržą drebino tiesioginis sandoris „Linas Agro Group“ bendrovės vertybiniais popieriais. Pačioje prekybos pradžioje buvo sudarytas tiesioginis sandoris perleidžiant 2,04 mln. akcijų ir už akciją mokant 0,71 euro. Sudaryto sandorio kaina buvo daugiau nei 4 proc. aukštesnė nei rinkoje tuo metu buvusi 0,68 euro kaina ir tai paskatino smulkius investuotojus suklusti, po šio sandorio sudarant dar 20 pavedimų, kuriais apsikeista akcijomis už 18,3 tūkst. eurų. Visą savaitę kilusi (5,1 proc.) „Panevėžio statybos trestas“ akcijos vertė ketvirtadienį susitraukė 1,64 proc. iki 1,2 euro už akciją. Tai, tikėtina, didžiąja dalimi įtakos turėjo padidėję neramumai už Ukrainoje bei smunkantis Rusijos rublis, kuris mažina bendrovės pajamų iš Rusijos vertę. Šiandien bendrovė paskelbė pirmojo pusmečio veiklos rezultatus, kurie rodo, kad grupės pajamos už pirmąjį šių metų pusmetį susitraukė 5,8 proc. lyginant su praėjusiais metais, tačiau grynasis pelnas pasiekė 5,59 tūkst. litų, nuo buvusio -2,92 tūkst. litų nuostolio. Šios naujienos šiandien turėtų paskatinti prekybą šios bendrovės vertybiniais popieriais ir, tikėtina, teigiama linkme. Taip pat šiandien sulauksime didesnio aktyvumo kitose pozicijose, kurios skelbs II ketvirčio veiklos rezultatus
 
Dar nėra komentarų