MALONI STAIGMENA, Amerikos ekonomika paaugo dar sparčiau

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2014-08-28 15:36 Komentarai: (0)
Ir vėl maloni staigmena, po atlikto antrojo praėjusio ketvirčio Amerikos bendrojo vidaus produkto vertinimo paaiškėjo, jog didžiausia pasaulyje ekonomika, kurios augimo tempai ir taip itin pradžiugino paskelbus pirmąjį preliminarų vertinimą, paaugo dar sparčiau.

Per antrą šių metų ketvirtį Amerikos ekonomika paaugo net 4.2 procentais, kai po pirmojo vertinimo buvo skelbiama, kad augimas siekė keturis procentus. Tai tuo pačiu yra sparčiausias bendrojo vidaus produkto augimas nuo pat 2013 metų trečiojo ketvirčio.

Tuo tarpu ekonomistai prognozavo, jog po antrojo vertinimo Amerikos ekonomikos augimo tempas bus sumažintas iki vidutiniškai 3.9 procentų.

Priminsime, kad per pirmą šių metų ketvirtį šios šalies bendrasis vidaus produktas, dalinai dėl šaltos žiemos ir sumažėjusių išlaidų sveikatos priežiūrai, susitraukė net 2.1 procentu.

Kaip teigiama, spartesnį nei anksčiau skelbtą Amerikos ekonomikos augimą lėmė buvusios didesnės verslo išlaidos bei eksportas.

Amerikos vartotojų išlaidos, kurios sukuria apie septyniasdešimt procentų šalies bendrojo vidaus produkto vertės, per antrą šių metų ketvirtį paaugo 2.5 procentais, arba tiek pat, kiek buvo skelbiama po pirmojo preliminaraus vertinimo. Per pirmą šių metų ketvirtį šio rodiklio prieaugis siekė tik 1.2 procentus.

Tuo tarpu Amerikos verslas per antrą šių metų ketvirtį atsargas padidino ne už 93.4 mlrd. dolerių sumą, kaip skelbta anksčiau, tačiau už kiek mažesnę, t.y. už 83.9 mlrd. dolerių. Tad tuo pačiu tai prie šalies bendrojo vidaus produkto augimo prisidėjo ne 1.66 procentiniais punktais, kaip skelbta anksčiau, o tik 1.39 procentiniais punktais.

Be to, paaiškėjo, jog Amerikos eksporto apimtys per antrą šių metų ketvirtį ūgtelėjo sparčiau nei anksčiau skelbta, t.y. ne 9.5 procentais, o 10.1 procentu, o importas paaugo lėčiau, nei anksčiau manyta. Tuo pačiu šalies užsienio prekybos deficitas buvo mažesnis nei laukta, ir tai taip pat teigiamai paveikė ekonomikos augimą.

Po atlikto antrojo praėjusio ketvirčio Amerikos bendrojo vidaus produkto vertinimo tuo pačiu paaiškėjo, jog verslo išlaidos ir investicijų apimtys ūgtelėjo labiau nei anksčiau manyta, t.y. 8.1 procentu, arba labiausiai nuo pat 2012 metų pirmojo ketvirčio, tačiau šalies valdžios išlaidos paaugo lėčiau, na o investicijos į gyvenamųjų namų statybą taip pat pakilo kiek lėčiau nei anksčiau buvo skelbiama.

Tuo pačiu atkreipiame jūsų dėmesį, kad dar laukia trečiasis ir tuo pačiu galutinis antrojo šių metų ketvirčio bendrojo vidaus produkto vertinimas, kurio rezultatai bus paskelbti rugsėjo mėnesio pabaigoje.
 
Dar nėra komentarų