JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2014-08-28 12:44 Komentarai: (0)
Po vakarykščio JAV akcijų kilimo stabtelėjimo, šiandien pagrindinių akcijų indeksų ateities sandoriai yra linkę koreguotis. Laukiama JAV BVP duomenų.



Vakar prekybą JAV akcijos baigė mažai pakitusios, o S&P 500 indeksas nors ir pakilo, tačiau simbolinis šuoliukas jau indikavo investuotojų optimizmo išblėsimą. Žinoma, reikia kartu pažymėti, jog vakar reikšmingesnių ekonomikos įvykių ir naujienų nesulaukta, tad ir investuotojų lūkuriavimas atrodo logiškas.

Azijoje akcijos šiandien daugiausia krito, nes aktyvumas biržose buvo sumažėjęs, o šiek tiek aktyvesni pasirodė būtent pardavėjai. Filipinų ekonomika demonstruoja puikius augimo tempus – paskutinį ketvirtį BVP augimas vėl pranoko analitikų lūkesčius ir siekė 6,4% (lyginant su metais anksčiau). Prie to daugiausia prisidėjo ūgtelėjusi gamyba, kadangi šalies prezidentas Benigno Aquino siekia privilioti kuo daugiau užsienio investicijų ir taip kurti naujas darbo vietas.

Europos biržos pasidavė Azijos pesimizmui ir krenta taip pat. Didelio susidomėjimo sulaukė kova dėl Prancūzijos telekomunikacijų bendrovei Vivendi SA priklausančio Brazilijos GVT padalinio. Kaip jau rašyta anksčiau, Ispanijos Telefonica SA buvo pateikusi savo pirkimo pasiūlymą, tačiau į kovą įsitraukus Italijos Telecom Italia SpA ir pasiūlius 7 mlrd. eurų, Telefonica buvo priversta padidinti savo pasiūlymą jau iki 7,45 mlrd. eurų. Abi konkuruojančios kompanijos siektų sujungti GVT su savo dukterinėmis bendrovėmis Brazilijoje, o investuotojus šiandien itin domins Vivendi akcijos, kadangi būtent šiandien posėdžiauja bendrovės valdyba ir svarsto pateiktus pasiūlymus.

Panašu, jog Šveicarijos centrinis bankas gali vykdyti intervenciją valiutų rinkoje po beveik 2 metų pertraukos, kadangi vėl stiprėja frankas. Frankas stiprėja tiek dėl geopolitinių neramumų, kadangi investuotojai dažnai ieško saugesnių aktyvų, tiek ir dėl Europos centrinio banko (ECB) paskutinių pasisakymų, kurie verčia rinkos dalyvius laukti kiekybinio ekonomikos skatinimo, kas dar labiau silpnintų eurą ir sustiprintų franką. Šveicarijos centrinis bankas yra nustatęs lubas, kiek gali stiprėti frankas (iki 1,2 frankų už eurą), kadangi kitu atveju šalis netenka konkurencingumo.

Prie investuotojų lūkuriavimo prisideda ir faktas, kad šiandien sulauksime JAV preliminaraus antrojo ketvirčio BVP augimo. Tikimasi, jog ekonomika augo aukštu 3,9% sumetintu tempu. Be to, ekonomikos būklę atspindės ir praėjusią savaitę priimtos naujų bedarbių paraiškos bei NT rodiklis – per liepą sutartų parduoti namų skaičius. Galima tik pridurti, jog ryt sulauksime euro zonos infliacijos rodiklių, tad daugelis juos akylai stebės, siekiant nuspėti būsimus ECB veiksmus.

Kinijos Alibaba Group Holding Ltd., kuri ketina netrukus vykdyti viešą akcijų platinimą biržoje (angl. IPO), paskelbė savo paskutinio ketvirčio rezultatus. Didėjus reklamos apimtims Tmall ir Taobao platformose, įmonės grynasis pelnas patrigubėjo iki 1,99 mlrd. USD, o pajamos augo 46% iki bemaž 2,54 mlrd. USD. Naujesnių kompanijos rezultatų iki IPO investuotojai jau greičiausiai neišvys, o preliminariai tikimasi, kad savo prisistatymą investuotojams (angl. road show) bendrovė pradės jau kitą antradienį.

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, jog programišiai įsilaužė į JPMorgan Chase & Co. (JPM) ir dar keleto bankų sistemas ir pavogė klientų duomenis, dėl kurių gali būti ištuštintos jų sąskaitos. FTB jau pradėjo tyrimą ir aiškinamasi, ar su programišiais nėra susijusi Rusija.

 
Dar nėra komentarų