Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2014-08-26 11:20 Komentarai: (0)
Pirmadienį paskelbti Vokietijos verslo aplinkos vertinimo rodikliai nors ir buvo prastesni nei tikėtasi, tačiau jie liko antrame plane. Investuotojai kėlė didžiuosius Europos akcijų indeksus Euro Stoxx 50 (2,16 proc.), Stoxx Europe 600 (1,1 proc.) ir DAX (1,83 proc.) vadovaudamiesi nuotaikomis, kurios buvo suformuotos dar praėjusios savaitės penktadienį.

Tokį šuolį sąlygojo ECB vadovo pasaulio Centrinių bankų forumo metu pasakyti akcentai, kad yra sutarta ir turimos visos priemonės pradėti taikyti kiekybinį ekonomikos skatinimą euro zonoje. Tuo tarpu Didžiojoje Britanijoje pirmadienį buvo nedarbo diena ir indeksas FTSE 100 atspindėjo penktadienį buvusį -0,04 proc. neigiamą pokytį. JAV akcijų rinkos taip pat buvo stumiamos į viršų dėl Europoje vyraujančio optimizmo. S&P 500 indeksas pirmą kartą savo istorijoje peršoko 2000 punktų ribą ir pasiekė 2001,95 lygį, tačiau ilgai neišsilaikė ir baigė dienos prekybą su 0,48 proc. pakilimu, ties 1997,92 punktų riba. Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš JAV, kuris bus skelbiamas rugpjūčio mėnesio vartotojų pasitikėjimo indeksas bei ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų indeksas. Prognozuojama, kad rodikliai pasuks skirtingomis linkmėmis, pirmajam sumažėjant, o antrajam – išaugant. Antradienio ryte matyti, kad Azijos akcijų rinkose vyrauja pesimistinės nuotaikos, investuotojus slegiant žinioms, kad Iraką, Izraelį ir Ukrainą ir toliau krečia kariniai neramumai. Šios nuotaikos tam tikra dalimi gali atsispindėti ir prekybai prasidėjus Europos akcijų rinkose. Taip pat šiandien investuotojų dėmesys bus sukoncentruotas į Minske vykstantį Ukrainos ir Rusijos prezidentų susitikimą, kuriame dalyvaus ir ES atstovai. Pasiekti teigiami rezultatai susitikimo metu butų palankiai įvertinti Europos investuotojų, įtampos išaugimas – smukdytų rinkas.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas buvo susitraukęs 0,92 proc. ir pasiekęs daugiau nei prieš metus buvusį 1,3198 lygį. Paskelbti Vokietijos verslo aplinkos vertinimo rodikliai dar aiškiau pabrėžė, kad euro zonos ekonomika yra trapi ir jai reikalingas papildomas skatinimas. Taip pat Mario Draghi penktadienį užsiminė, kad euro zonos infliacijos lygis kelia susirūpinimą ir turi būti užkirstas bet koks kelias dar didesniam šio lygio mažėjimui. Artimiausias ECB posėdis numatomas rugsėjo 4 dieną, kurią tikėtina bus viešai paskelbta, kokių monetarinių priemonių bankas žada imtis prieš susiklosčiusią situaciją euro zonoje. Šiandien EUR/USD valiutų kursas yra šiek tiek pakilęs ir laikosi ties 1,3200 riba. Antradienio prekybos metu euro ir JAV dolerio valiutų santykis gali aktyviau reaguoti į JAV skelbiamus makroekonominius rodiklius, kurie, remiantis prognozėmis, yra palankesni JAV doleriui.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Savaitei prasidėjus Baltic Benchmark indeksas pakilo 0,26 proc., o bendras aktyvumas trijose Baltijos vertybinių popierių biržose perkopė 429 tūkst. eurų. Pagal sandorių aktyvumą, prekybą pasižymėjo Estijos bendrovės „Tallink Grupp“ pozicijoje, kurioje 36 sandorių metų buvo perleista akcijų už 54,1 tūkst. eurų, o akcijos vertė šoktelėjo 2,3 proc. iki 0,713 už akciją. Vilniaus biržoje investuotojai aktyviai keitėsi „Šiaulių bankas“ ir „City Service“ akcijomis, pastarųjų vertėms neigiamai koreguojantis atitinkamai po -1,35 proc. ir -1,8 proc. Rygos biržoje aktyviausiai prekiauta „Olainfarm“ bendrovės akcijomis, jų vertei susitraukiant -1,39 proc. ir paskutinio sandorio metu už akciją mokant 7,1 euro. Vakar dieną pasibaigus prekybai Estijos statybų bendrovė „Merko Ehitus“ paskelbė, kad yra sudarytas statybų kontraktas, kurio vertė apytiksliai 2,2 mln. eurų (neįskaitant mokesčių) ir planuojama šį projektą pradėti jau šių metų spalio mėn. Bendrai vakar dienos prekybos metu šios bendrovės akcijos vertė kilo 0,56 proc., investuotojams apsikeičiant akcijomis už daugiau nei 30 tūkst. eurų.
 
Dar nėra komentarų