Tai vienas iš keturių pačių didžiausių burbulų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2014-08-19 15:17 Komentarai: (0)
Žinomas rodiklis CAPE, kurį sukūrė Nobelio premijos laureatas Robert Shiller, pasiekė tokį lygį, kuris anksčiau per visą istoriją buvo pasiektas tik tris kartus, t.y. per tris iki tol buvusius didžiausius spekuliacinius burbulus.

„CAPE rodiklis siekia 25, t.y. lygis, kuris per pastaruosius 133 metus buvo viršytas tik tris kartus. Tai nutiko 1929, 1999 ir 2007 metais. Po to, kai rinką pasiekdavo minėtą lygį, vėliau būdavo didelis išpardavimas” – atkreipė dėmesį jis.

CAPE rodiklis, t.y. viena iš P/E (akcijos kainos ir pelno tenkančio vienai akcijai) santykinio finansinio rodiklio variacijų, tiesa, šiuo atveju akcijos kaina lyginama su įmonių pastarųjų dešimties metų pelnų vidurkiu. Būtent toks skaičiavimas lemia, jog minimą rodiklį neveikia verslo ciklo svyravimai.

Tačiau tuo pačiu pats Robert Shiller pripažįsta, kad vien tik remiantis pervertinimo faktu, vis dėl to vis dar sunku pateikti akcijų pardavimo rekomendaciją. Rinka negali pradėti griūti vien tik todėl, kad jau yra brangu, ypač atsižvelgiant į tai, kad CAPE rodiklis pastaruosius dvidešimt metų beveik nuolat būna didelis. Tuo pačiu Nobelio premijos laureatas teigia, kad turintys akcijas vis dėl to neturėtų jaustis saugiai.

„Manau, kad padidėjusių verčių priežastis slypi neracionaliame optimizme, kuris anksčiau ar vėliau turi baigtis, kaip tai visuomet būdavo. Jei investuotojų nuotaikos nesikeis, grąžos normos juos nuvils” – reziumavo ekonomistas bei Nobelio premijos šioje srityje laureatas Robert Shiller.
 
Dar nėra komentarų