Verslo ir rinkų naujienos » FED sprendimo ir JAV BVP duomenų belaukiant investuotojų dėmesys nukrypo į išplėstas sankcijas Rusijai


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2014-07-30 10:04.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=19231


Nors iki šiol paskelbti JAV bendrovių pelno ir pardavimų rezultatai didžiąja dalimi viršijo analitikų prognozes, pagrindiniai JAV indeksai vakar vis dėlto smuktelėjo (S&P500 -0,45 proc., DOW JONES -0,42 proc.). Taip rinkos dalyviai reagavo į ES antradienį priimtą susitarimą dėl platesnių sankcijų Rusijos finansų, gynybos ir energetikos sektoriuose pritaikymo. Dar iki aiškių sankcijų vakar paskelbimo investuotojai jau skubėjo perleisti Rusijos bendrovių išleistas obligacijas, be to, likvidumas rinkoje sparčiai seklėjo. Dėl nemažėjančios geopolitinės rizikos aptemdytas bendras rinkos dalyvių pasitikėjimas ir išplėstų sankcijų Rusijai taikymas galėtų apkartinti ir taip gana neryžtingą Europos ūkio atsigavimą. Nors, reaguodami į sėkmingus bendrovių rezultatus, visi pagrindiniai Europos indeksai vakar kilo (Didžiosios Britanijos FTSE 100 +,029 proc., EURO STOXX +0,60 proc., Vokieti! jos DAX +0,58 proc.), šiandien labiau tikėtina priešinga indeksų kryptis. EUR/USD kursas krito iki 1,3410 JAV dolerio už 1 eurą.

Rodydama gerėjantį vartotojų šiandieninės ekonominės situacijos vertinimą ir teigiamus ateities lūkesčius, vakar paskelbta kas mėnesį skaičiuojama JAV vartotojų pasitikėjimo indekso reikšmė liepą augo 3 mėnesį iš eilės ir pasiekė 2007 metų spalio mėnesio lygį. Tai viena iš priežasčių, leidžiančių laukti palankių JAV makroekonomikos duomenų. Šiandien skelbiami JAV 2-ojo ketvirčio BVP duomenys. Prognozuojama, kad po itin prastų 1-ojo ketvirčio rodiklių, sulauksime maždaug 3 proc. BVP augimo. Šiandien FED praneš dėl palūkanų normų ir kiekybinio skatinimo apimčių. Prognozuojama, kad palūkanų normos, siekiančios 0-0,25 proc., keičiamos nebus. FED skatinimo apimtis veikiausiai sumažins dar 10 mlrd., t. y. nuo 35 mlrd. iki 25 mlrd. JAV dolerių per mėnesį.

Šiandien skelbiami Lietuvos 2-ojo ketvirčio BVP preliminarūs duomenys. Prognozuojama, kad šalies ūkis, palyginti su praėjusių metų 2 ketvirčiu, augs 3,2 procento.

Suaktyvėjusią prekybą Baltijos šalių akcijų rinkose nulėmė bendrovių naujienos. Nors indeksų vertės didėjo nežymiai (OMXV +0,04 proc., OMXT +0,21 proc.), tačiau apyvarta viršijo 0,9 mln. eurų ir buvo beveik trečdaliu didesnė nei vidutinė liepos mėnesį. „Grigiškės“ (+,7,56 proc.) paskelbė investuotojų lūkesčius viršijusius 6 mėnesių veiklos rezultatus. Grupės apyvarta buvo 175,3 mln. litų, tai yra 12,1 proc. didesnė negu per atitinkamą praėjusių metų laikotarpį. Vis dėlto didžiausias siurprizas buvo uždirbtas pelnas. Grupė uždirbo 10,9 mln. litų pelno prieš mokesčius ir tai yra 2,3 karto daugiau nei per šešis 2013 m. mėnesius. Pasak bendrovės vadovo, pajamų augimą nulėmė sėkmingai įgyvendintos investicijos į naujus gamybos įrenginius ir senų renovavimą, o pelningumą daugiausiai kėlė sumažėjusios šiluminės energijos sąnaudos. Po praėjusią savaitę paskelbtų pusmečio! veiklos rezultatų neslūgsta susidomėjimas „Šiaulių banko“ (+1,68 proc.) akcijomis, kurių kaina viršijo psichologiškai svarbų 0,30 euro lygmenį ir yra aukščiausia per paskutinius 3 mėnesius. „Olympic Entertainment Group“ (+0,51 proc.) 6 mėnesių pardavimo pajamos padidėjo 7,2 proc. iki 72 mln. eurų, o grynasis pelnas - 6,2 proc. iki 10,3 mln. eurų. Vertinant pagal atskiras rinkas, daugiausiai bendrovės pajamos išaugo Italijoje (+40,2 proc.) ir Latvijoje (+32,0 proc.), o sumažėjo Baltarusijoje (-23,0 proc.) ir Lenkijoje (-10,1 procento).