Verslo ir rinkų naujienos » Bendra Kinijos skola daugiau kaip 2,5 kartus didesnė už BVP


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2014-07-22 14:05.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=19179


Remiantis naujausiais duomenimis bendra Kinijos skola, t.y. tiek viešoji, tiek privati kompanijų ir namų ūkių, dar labiau paaugo ir šiuo metu už šalies metinio bendrojo vidaus produkto vertę jau yra didesnė daugiau kaip 2,5 kartus.

Remiantis Standard Chartered duomenimis, Kinijos bendra skola pašoko iki 251 procento šalies metinio bendrojo vidaus produkto vertės. Tuo tarpu dar 2008 metų pabaigoje šis rodiklis buvo pastebimai mažesnis ir siekė 147 procentus.

„Ekonomika ir toliau bus stimuliuojama paskolomis, na o rinkos dalyviai ir toliau bus susirūpinę dėl su tuo susijusios rizikos ir galimo burbulo sprogimo“ - mano Standard Chartered banko Kinijos padalinio ekonomistų vadovas Stephen Green.

Itin rimta problema yra didelis Kinijos vietinių valdžių arba savivaldybių įsiskolinimas. Remiantis naujausias duomenimis bendrą savivaldybių skola jau siekia tris trilijonus dolerių. Palyginus su 2011 metais, ji pašoko net 67 procentais.

Tuo tarpu Kinijos įmonių bendra skolų vertė praėjusių metų pabaigoje pašoko iki rekordinio lygio bei sudarė net 12 trilijonų dolerių, kas remiantis Standard Chartered banko atstovų skaičiavimais sudaro 120 procentų šalies metinio bendrojo vidaus produkto vertės.

Nors Kinijos bendra skola lyginant ją su šalies metinio bendrojo vidaus produkto verte iš ties yra didelė, tačiau palyginus su kitų didžiųjų šalių atitinkamais rodikliais, ji vis dėl to yra mažesnė.

Palyginimui, Amerikos bendra skola ją lyginant su šalies metinio bendrojo vidaus produkto verte, šiuo metu sudaro 260 procentų, na o Didžiosios Britanijos rodiklis siekia 277 procentus. Tuo tarpu neabejotina lyderė tarp didžiųjų šalių šioje srityje yra Japonija, kurios bendra skola sudaro net 415 procentų šalies metinio bendrojo vidaus produkto vertės.