Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: LHV bankas, Parašyta: 2014-04-18 15:19.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=18610


Šiandien dėl švenčių JAV ir dauguma kitų pasaulio biržų yra uždarytos, tačiau pirmadienį prekyba JAV vyks įprastu laiku.



Vakar dauguma JAV akcijų indeksų fiksavo verčių prieaugius, investuotojams įvertinant paskelbtus ketvirtinius bendrovių rezultatus. Finansų sektoriaus atstovų Morgan Stanley (MS) bei Goldman Sachs (GS) akcijų kainos šoktelėjo atitinkamai 2,9% ir 0,1%. Morgan Stanley pranešė 13% (met./met.) išaugusias pajamas iš fiksuoto pajamingumo vertybiniais popieriais prekybos padalinio, o Goldman Sachs rezultatus gerino investicinės bankininkystės padalinio pajamos. Restoranų tinklo valdytojos Chipotle Mexican Grill (CMG) akcijų kaina smuko beveik 6%, nepaisant geresnių nei laukta ketvirtinių rezultatų, po to, kai įmonė užsiminė apie gaminamų produktų kainų kėlimą dėl išaugusių ingredientų kainų. Tuo tarpu pramonės gigantė General Electric (GE) pranešė analitikų prognozes pranokusius ketvirtinius pasiekimus, kuriuos lėmė išaugę reaktyvinių variklių ir naftos išgavimo įrangos pardavimai. Bendrovės akcijų kaina kilo 1,7%.

Atidarytose Azijos biržose šiandien investuotojai buvo nusiteikę optimistiškai ir akcijų indeksai „žaliavo“. Japonijos Nikkei 225 indeksas kilo 0,7%, P. Korėjos Kospi – 0,6%, o Kinijos CSI 300 indeksas beveik nepakito. Tuo tarpu Honkongo, Singapūro, Australijos ir N. Zelandijos biržos dėl švenčių buvo uždarytos. Investuotojų nuotaikas kėlė vakar vykusiame ES, JAV, Rusijos ir Ukrainos atstovų susitikime pasiektas susitarimas, kuriuo buvo siekiama suvaldyti padėtį Ukrainoje. Skelbiama, jog bus išformuotos visos ginkluotos grupuotės, kurios taip pat turi palikti užimtus Ukrainos vyriausybinius pastatus. Rusijos prezidentas V. Putinas pareiškė viltį, jog nebus priverstas įvesti karių į Ukrainą, kas kiek sumažino įtampą dėl galimo karinio konflikto tarp Rusijos ir Ukrainos pajėgų. Tačiau šiandien pasirodė naujienos, jog JAV valdžios atstovai dar praėjusią savaitę susitiko su akcijų bei alternatyvaus investavimo fondų valdytojais ir paragino juos imtis tinkamų rizikos valdymo priemonių, kadangi išlieka didelė papildomų ekonominių ir politinių sankcijų įvedimo Rusijai tikimybė.

Europoje šiandien dauguma akcijų biržų dėl švenčių yra uždarytos. D. Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos, Skandinavijos, Baltijos šalių bei daugelyje kitų biržų prekyba nevyks ir pirmadienį. Tuo tarpu Rusijos akcijų indeksas RTS šiandien šoktelėjo beveik 3%, investuotojams tikintis, jog vakar pasiektas susitarimas dėl Ukrainos sumažins papildomų sankcijų šaliai iš Vakarų valstybių įvedimo tikimybę.

Šiandien reikšmingų JAV ekonomikos rodiklių nebus skelbiama, o kitos savaitės pradžioje (antradienį) rinkas turėtų išjudinti JAV kovo mėn. nenaujų namų pardavimai. Trečiadienį lauksime naujausių išankstinių Kinijos bei euro zonos gamybos pramonės indeksų. Taip pat bus paskelbti kovo mėn. naujų namų JAV pardavimo duomenys. Ketvirtadienį bus pranešti JAV ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų ir darbo rinkos rodikliai, o penktadienį sužinosime patikslintą Mičigano universiteto rengiamą vartotojų pasitikėjimo indeksą.

Vakar į Nasdaq biržą žengusio Kinijos socialinio tinklo, vadinamo Kinijos Twitter, valdytojos Weibo (WB) akcijų kaina šoktelėjo 19%. Weibo IPO metu išplatino 16% mažiau nei planuota akcijų, kurių kaina buvo 17 USD – siekė žemesnę nustatytos 17-19 USD kainos ribą. Bendrovė pritraukė 285,6 mln. USD, kuriuos ketina panaudoti skolų mažinimui. Investuotojai akcijų platinimo metu neskubėjo įsigyti šios bendrovės akcijų dėl vyravusių prognozių, jog IT sektoriuje susiformavo akcijų kainų „burbulas”. Taip pat buvo nerimaujama dėl vieno didžiausių Weibo konkurentų Tencent (700), kuris siūlo panašų produktą.