Amerikoje padidėjo infliacija

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2014-04-15 15:48 Komentarai: (0)
Kovo mėnesį Amerikoje ūgtelėjo tiek mėnesinė, tiek metinė infliacija, be to, abiem atvejais labiau nei laukta rinkoje. Praėjusį mėnesį palyginus su vasariu, vartotojų kainų indeksas šalyje pakilo 0.2 procentais, arba dvigubai sparčiau nei mėnesį prieš tai bei tuo pačiu dvigubai sparčiau nei laukta rinkoje.

Tuo tarpu metinė infliacija kovą taip pat ūgtelėjo, ji padidėjo nuo 1.1 iki 1.5 procentų, kai prognozuota, jog ji sudarys vidutiniškai 1.4 procentus.

Bazinė infliacija, kurią apskaičiuojant nėra atsižvelgiama į maisto ir degalų kainų pokyčių įtaką, kovo mėnesį palyginus su vasariu, Amerikoje taip pat pakilo 0.2 procentais. Tuo tarpu rinkoje buvo laukiama, kad ji kaip ir vasarį paaugs per pus lėčiau, t.y. tik 0.1 procentu.

Metinė bazinė infliacija per minimą laikotarpį paaugo nuo 1.6 iki 1.7 procentų, kai ekonomistai prognozavo, jog ji išliks nepakitusi.

Maisto prekės kovą Amerikoje kaip ir mėnesį prieš tai pabrango 0.4 procentais. Labiausiai prie jų kainų didėjimo prisidėjo pabrangusi mėsa, pieno produktai, vaisiai ir daržovės. Tuo tarpu degalų kaina šalyje smuko trečią mėnesį iš eilės, šįkart - 1.7 procentais.

Nuomos paslaugos šalyje kovo mėnesį pabrango 0.3 procentais. Per praėjusį mėnesį Amerikoje taip pat pabrango medicinos paslaugos, drabužiai, naudotos transporto priemonės, lėktuvų bilietai. Tuo tarpu atpigo baldai ir poilsio paslaugos.
 
Dar nėra komentarų