Itin didžiulė Graikijos obligacijų paklausa

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2014-04-10 15:14 Komentarai: (0)
Šiandien Graikija po keturių metų pertraukos sugrįžo į tarptautinę skolos vertybinių popierių rinką ir sėkmingai pasiskolino reikiamą lėšų kiekį. Investuotojai buvo nusiteikę itin noriai skolinti po krizės atsigaunančiai Graikijai, tad obligacijų paklausa pasiūlą viršijo daugiau nei šešis kartus.

Graikija už savo penkių metų trukmės obligacijas investuotojams pasiūlė 4,95 procentų palūkanas, bei pasiskolino tris milijardus eurų, kai investuotojai buvo pasiruošę paskolinti net dvidešimt milijardų eurų.

Kaip pranešė Graikijos finansų ministerija, apie devyniasdešimt procentų visų siūlytų obligacijų įsigijo užsienio instituciniai investuotojai.

Prieš keturis metus Graikijos valdžia siekdama išvengti bankroto buvo priversta kreiptis pagalbos į Europos sąjungą ir Tarptautinį Valiutos fondą. Minimos organizacijos parengė dvi pagalbos Graikijai programas, kurių bendra vertė 240 mlrd. eurų. Be to, Graikija restruktūrizavo dalį savo skolų, na o šios operacijos bendra vertė siekė 100 mlrd. eurų, bei privalėjo įgyvendinti itin skausmingas reformas.

Per paskutinius keturis metus Graikijos bendrojo vidaus produkto vertė susitraukė ketvirtadaliu, na o bedarbystė šoktelėjo iki 28 procentų bei pastebimai smuktelėjo Graikijos gyventojų gyvenimo lygis, be to, bankrutavo tūkstančiai kompanijų.

Graikija buvo pirmoji probleminė euro zonos šalis, kuri kreipėsi dėl tarptautinės finansinės pagalbos suteikimo, bei tuo pačiu yra paskutinė, kuri nustojo naudotis šia pagalba. Kiek anksčiau taip pat sėkmingai į tarptautinę skolos vertybinių popierių rinką sugrįžo tiek Airija, tiek Portugalija.

Šiuo metu Graikijos viešosios skolos vertė siekia maždaug 320 mlrd. eurų, kas sudaro net 170 procentų šalies metinio bendrojo vidaus produkto vertės. Tai Europoje yra rekordinis rodiklis.

Tuo tarpu Graikijos akcijų rinkos pagrindinio indekso ATHEX Composite vertė nuo šių metų pradžios ūgtelėjo vienuolika procentų, o per pastaruosius vienerius metus ji pašoko net 43 procentais.
 
Dar nėra komentarų