Investuotojų asociacija kviečia burtis akcijų supirkimo nesulaukiančius „Lino“ akcininkus

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2014-04-10 08:57 Komentarai: (2)
Investuotojų asociacija kviečia burtis bendrovės „Linas“ akcininkus ir teisme siekti, kad įmonės kontrolę perėmęs Ramūnas Lenčiauskas bei su juo susiję asmenys supirktų akcijas iš smulkiųjų investuotojų. Atsiliepti turėtų tie investuotojai, kurie „Lino“ akcijų turėjo 2006 metų liepos 11 dieną. Tie, kurie „Lino“ akcijas jau pardavė, galės bylinėtis dėl žalos atlyginimo – skirtumo tarp oficialaus pasiūlymo kainos ir akcijų pardavimo kainos priteisimo.

„Su EBSW susijusiam R. Lenčiauskui šiurkščiai ignoruojant teismų sprendimus supirkti akcijas, daugelis investuotojų jau nuleido rankas ir pardavę akcijas nutarė „pamiršti“ šią bendrovę. Tačiau tyčiotis iš smulkiųjų akcininkų negalima, todėl siūlome vienytis ir kartu siekti teisingumo. Tikimės, kad šią iniciatyvą palaikys ir Lietuvos bankas“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys, advokatas Dominykas Vanhara.

Pasak jo, papildomos galimybės gintis „Lino“ akcininkams atsirado formuojantis teisinei praktikai - Lietuvos Aukščiausiajam teismui (LAT) išnagrinėjus „Spaudos“ smulkiųjų akcininkų bylą, kurios pagrindinė akcininkė „Viti“ taip pat ignoravo teismų sprendimus supirkti akcijas. „Smulkiesiems akcininkams atsirado galimybė reikalauti ne tik, kad būtų paskelbtas oficialus pasiūlymas (tokios prievolės „Lino“ stambieji akcininkai nevykdo), bet kad prievolė būtų įgyvendinta natūra, tai yra už akcijas iškart būtų priteisti pinigai“, - sakė D. Vanhara.

Naujai formuojama teismų praktika reiškia, “Lino” kontroliuojantiems akcininkams nepateisinamai ilgai vilkinant teismo nustatytą pareigą pateikti privalomą oficialų pasiūlymą, smulkieji akcininkai turi galimybę savo ketinimą parduoti turimas akcijas bei apsisprendimą pasitraukti iš bendrovės įgyvendinti kreipdamiesi į teismą su reikalavimu priteisti turimų akcijų kainą, tai yra įvykdyti prievolę natūra.

2006 metų liepos 11 dieną „Lino“ kontrolę įgijo R. Lenčiauskas, Eimantas Lenčiauskas, Lionė Lenčiauskienė ir bendrovė „Nordic investicija“. Už akciją jie smulkiesiems turėjo sumokėti po 0,78 lito, tačiau pasiūlė tik po 0,28 lito, o neužregistravus oficialaus pasiūlymo, vėliau ignoravo teismų įpareigojimus supirkti „Lino“ akcijas.

„Tie, kas akcijas biržoje pardavė pigiau nei po 0,78 lito, iš Lenčiauskų gali reikalauti sumokėti skirtumą“, - sakė D. Vanhara.

2012 metų gegužės 8 dieną „Lino“ kontrolę įgijo R. Lenčiauskas ir su juo susijusi įmonė „Rentija“. Lietuvos bankas jiems už vengimą skelbti supirkti akcijas iš smulkiųjų akcininkų skyrė 550 tūkst. litų baudą.

Norint prisijungti prie Investuotojų asociacijos buriamos grupės, reikėtų parašyti info@investuotoju.lt. Bylos bus inicijuojamos tik jeigu susirinks pakankamas suinteresuotų „Lino“ akcininkų skaičius.

Panašūs straipsniai:

(investuotojai,supirkimas,teismas,asociacija)

2022-01-17 » Klasikinė dilema: kur investuoti – į akcijas ar nekilnojamąjį turtą
2021-10-15 » Baltijos šalių biržos artėja prie 1 mlrd. eurų apyvartos
2021-05-07 » Baltijos biržose užfiksuotas dešimtmečio likvidumo rekordas
2021-03-10 » Kauno grūdai slepia informaciją nuo smulkiųjų akcininkų
2021-01-19 » Investuotojų asociacija prašo „Snaigės“ paaiškinti, kur išgaravo pagrindiniam akcininkui paskolinti 11 mln. eurų
2020-11-06 » “Snoro” akcijų emisijos byloje investuotojai gaus dar 345 tūkst. eurų palūkanų
2020-10-08 » Pirmą kartą „Baltic Horizon Fund“ investicinių vienetų gali įsigyti Lietuvos mažmeniniai investuotojai
2020-10-02 » “Ignitis grupės” debiutas biržoje - istorinis įvykis Lietuvos kapitalo rinkoje
2020-06-11 » Investavimas: ar tai prieinama visiems?
2019-12-09 » „Swedbank“ skatina gyventojus investuoti – siūlys nemokamai prekiauti akcijomis

 
1.   Parašė vk   2014-04-10 14:38  

Jei nevykdoma pirma teismo nutartis dėl akcijų supirkimo, tai kodėl tikimasi, kad bus vykdoma antra nutartis? Manyčiau, kad siekiant teisingumo įgyvendinimo reikėtų ne iš naujo teismų karuselę užsukti, o naudoti kitas priemones, kurios priverstų įgyvendinti jau senokai priimtą teismo nutartį. Jei yra kažkokių spragų teisinėje sistemoje, dėl kurių negali priversti įgyvendinti teismo nutartį, tai dėmesį reikėtų nukreipti į tų spragų pašalinimą.
Naujas teismo procesas kažkiek prasmingas tik tiems akcininkams, kurie nesulaukę supirkimo pardavė Lino akcijas pigiau. Ir aš pats toks esu, bet su tokiais nuostoliais seniai susitaikiau ir neturiu entuziazmo teistis. Tegu pirma įgyvendina pirmą teismo nutartį, tada atsirastų daugiau entuziazmo dėl tokių nuostolių kompensavimo teistis.

 
2.   Parašė sliux   2014-04-10 20:07  

Tai kas labai menka kapitalizacija Linos laisvų akcijų, finansiškai neverta akcininkams veltis į teismus, nes tikėtinų bylinėjimosi išlaidų ir galimo uždarbio santykis labai prastas.