Kitais metais galimos juodos ir baltos gulbės

» Straipsniai » Finansų rinkos
Societe Generale banko atstovai nuolat atnaujina ir parengia sąrašą rizikos veiksnių, kurie nors ir mažai tikėtini, tačiau jeigu realizuotųsi, gali pastebimai paveikti rinkas.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2013-11-30 00:51 Komentarai: (0)
Prancūzijos banko Societe Generale specialistai paruošė galimų kitų metų teigiamų ir neigiamų įvykių sąrašą, kurie nors ir mažai tikėtini, tačiau jeigu jie realizuotųsi, tuomet tai gerokai sukrėstų arba paveiktų rinkas ir nuotaikas jose.

Remiantis minimo banko atlikta analize, labiausiai tikėtinas kitų metų scenarijus, jog netgi jeigu Amerikos Federalinis Rezervų bankas pradės riboti obligacijų supirkimo programą, pagrindiniai Centriniai bankai ir toliau išlaikys ganą laisvą pinigų politiką. Tuo pačiu ir toliau turėtų būti tęsiamas kredito burbulų, kurie išsipūtė besivystančiose rinkose, vėsinimo procesas, na o pasaulinio augimo lyderio poziciją turėtų perimti išsivysčiusios šalys.

Societe Generale banko atstovai mano, kad tokio, kaip galima teigti tradicinio ir nuobodoko scenarijaus realizavimosi tikimybė siekia 70 procentų. Daug įdomesni yra rizikos veiksniai, kurie nors ir mažai tikėtini, tačiau lemtų tai, kad rinka pasuktų visai kita kryptimi nei numatyta baziniame scenarijuje.

„Tarp rizikos veiksnių, kurie pakenktų mūsų baziniam arba pagrindiniam scenarijui, labiau dominuoja tie, kurie yra neigiamo pobūdžio” - tikina minimo banko specialistai.

Societe Generale banko atstovai nuolat atnaujina ir parengia sąrašą rizikos veiksnių, kurie nors ir mažai tikėtini, tačiau jeigu realizuotųsi, gali pastebimai paveikti rinkas. Viso to rezultatas - grafikas su juodomis ir baltomis gulbėmis (juoda gulbė - tai kalbant finansų žargonu yra katastrofiniai įvykiai, kurie kol iš tiesų įvyksta, rinkos dalyvių nuomone yra labai mažai tikėtini, tuo tarpu balta gulbė - tai pozityvus arba teigiamas reiškinys - įvykis).

Kas anot minimos banko iš Prancūzijos specialistų šiuo metu kelia didžiausią grėsmę baziniam scenarijui, kuriame numatytas nusiraminimas rinkose ir nuosaikus pasaulinės ekonomikos atsigavimas?

„Amerikos pinigų politikos krypties pasikeitimas - tai yra labai subtili operacija. Nerimas, kad 2014 metais gali pasikartoti 1994 metų įvykių scenarijus, kuomet priešlaikinis Fed vykdomos pinigų politikos sugriežtinimas lėmė išpardavimus didžiausioje pasaulyje Amerikos valstybinių obligacijų rinkoje, jau dabar yra itin aktyvių diskusijų šaltinis. Netikėti ir nervingi įvykiai bei pokyčiai rinkoje didžiausią pavojų kelia labiausiai pažeidžiamoms besivystančių šalių ekonomikoms. Euro zonoje tuo tarpu labiausiai neigiamai būtų paveiktos periferinės šios zonos šalys” - teigiama pranešime.



Grafike nurodyti visi keturi veiksniai, kurie galėtų lemti, jog rinkose realizuotųsi neigiamas scenarijus. Societe Generale banko atstovai teigia, kad jo realizavimosi tikimybė siekia dvidešimt procentų. Be jau minėto kracho Amerikos obligacijų rinkoje, kurį galėtų sukelti Fed veiksmai, kiti labiausiai tikėtini neigiami rizikos veiksniai tai: kietas nusileidimas Kinijoje (šią riziką dar labiau padidina tai, kad šios šalies valdžia nutarė imtis ekonominių reformų), geopolitinė įtampa bei defliacijos įsigalėjimas euro zonoje (tai anot Societe Generale banko atstovų yra mažiausiai tikėtinas neigiamas veiksnys).

Tuo tarpu veiksnių, kurie nors yra mažai tikėtina, tačiau jeigu realizuotųsi pozityviai paveiktų situaciją rinkoje, realizavimosi tikimybė, anot minimo banko specialistų, siekia dešimt procentų. Jie mano, kad labiausiai tikėtina, jog Amerikos ekonomikos augimas gali būti spartesnis nei laukiama. Po to, Societe Generale banko atstovai nurodo, kad rinkos dalyvius teigiamai paveiktų reformų euro zonoje paspartinimas. Investuotojai, anot jų, labai džiaugsmingai priimtų tai, jei euro zonoje būtų sukurta bankų sąjunga. Na o dar vienas teigiamas veiksnys, kuris padarytų pozityvų poveikį rinkoje - tai Kinijos valdžios sugrįžimas prie ekonomikos skatinimo politikos.

„Didžiausią augimo potencialą galėtų sukelti ryžtingų pokyčių euro zonoje įgyvendinimas. Institucinės ir struktūrinės reformos atblokuotų didelį augimo potencialą. Tačiau teigiamas veiksnys, kurio realizavimosi tikimybė yra didžiausia - tai spartesnis nei prognozuojama Amerikos ekonomikos augimas” - tikina Prancūzijos banko Societe Generale specialistai.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų