JAV investuotojų dėmesį kaustė „LinkedIn" akcijos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2011-05-20 10:37 Komentarai: (0)
Ketvirtadienį investuotojai didžiausią dėmesį buvo sutelkę ties „LinkedIn" akcijomis, kurios vakar pirmą dieną buvo prekiaujamos Niujorko biržoje. Akcijų biržose vyravo teigiamos nuotaikos, tad visi pagrindiniai indeksai prekybos pabaigoje turėjo teigiamą pokytį. Dow Jones Industrial indeksas pakilo 0,36 proc., S&P 500 -0,22 proc., o Nasdaq - 0,30 proc.

"LinkedIn" akcijos pirmojoje prekybos sesijoje pabrango daugiau nei dvigubai. Pirminio platinimo metu įmonės akcijos sulaukė didžiulės paklausos, tad anksčiau skelbtas platinimo kainų intervalas 32-35 JAV dolerių buvo padidintas iki 42-45 JAV dolerių. Galutinė platinimo kaina buvo 45 JAV doleriai.

Ketvirtadienį prasidėjus nepertraukiamai prekybai, „LinkedIn" akcijų prekyba prasidėjo ties 83 JAV dolerių riba. Vėliau akcijos buvo pakilusios net iki 122,70 JaV dolerių, tačiau sesijos pabaigoje buvo užfiksuota 94,25 JAV dolerių užsidarymo kaina. Viso prekiauta 30 mln. „LinkedIn" akcijų. Manoma, kad toks sėkmingas akcijų platinimas paskatins kitas informacinių technologijų įmones, tokias kaip „Groupon", „Facebook", „Zynga", kuo skubiau platinti viešas akcijų emisijas.

Praeitą savaitę buvo užregistruota 409 tūkst. naujų bedarbių. Ekonomistai prognozavo prastesnę darbo rinkos situaciją, ir tikėjosi 438 tūkst. naujų bedarbių. Tai jau antra savaitė iš eilės, kai mažėja pirmą kartą besiregistruojančių bedarbių gretos. Antrinėje rinkoje parduodamų būstų skaičius balandžio mėnesį sumažėjo 0,8 proc. užuot kaip tikėtasi kilęs 2,0 proc.

Vakarų Europa

Ketvirtadienį Vakarų Europos akcijų indeksai kilo. Pačioje Europoje reikšmingesnių žinučių apie ekonomiką vakar nebūta, tad rinkos judėjo arba dėl pavienių įmonių naujienų arba veikiamos platesnių jėgų pasaulio rinkose. Investuotojai palankiai reagavo į JAV FED žinutę, kad bazinė palūkanų norma veikiausiai nebus keliama greitu metu. Vakarykštį augimą kiek apribojo vakar pasirodę prastesni nei tikėtasi būsto pardavimų antrinėje rinkoje duomenys. Šiandien ateities sandoriai rodo tolesnį akcijų brangimą Europos biržose. Silpnesnis doleris patrauklesnėmis turėtų daryti rizikingas investicijas, taip pat galime stebėti ir su tuo susijusį žaliavų brangimą.

Azija

Šiandien Azijos akcijų indeksai nerado aiškios krypties. Dideliu prieaugiu išsiskyrė tik Indijos akcijų indeksas BSE 30, pakilęs apie 1 proc. Investuotojus pradžiugino duomenys, apie infliacijos Indijoje sulėtėjimą. Japonijos akcijų indekso Nikkei 225 dienos pokytis svyravo apie nulį. Ryte vykęs Japonijos centrinio banko posėdis jokių netikėtumų nepateikė. Vienbalsiu susitarimu buvo nuspręsta palikti palūkanų normas labai žemame lygyje, ties 0,1 proc. Posėdžio ataskaitoje teigiama, kad šalis artimiausiu metu dar jaus žemės drebėjimo padarinius, tai stabdys ekonominį augimą, bet augant eksportui, tikimasi apčiuopiamo ekonomikos augimo antroje metų pusėje. Po šių naujienų Japonijos jena susilpnėjo prieš 15 iš 16 kitų pagrindinių pasaulio valiutų. Kituose Azijos regionuose augimu išsiskyrė internetinių bendrovių
akcijos. Didžiulio dėmesio susilaukęs socialinio tinklapio „LinkedIn" debiutas Niujorko biržoje, padidino investuotojų pasitikėjimą elektroninio verslo įmonėmis.

Baltijos šalys

NASDAQ OMX Vilniaus biržoje vakar aktyviausiai prekiauta bendrovės „TEO LT" vertybiniais popieriais. Šių 1,18 proc. brangusių akcijų buvo perleista už 102 tūkst. eurų. Jokios kitos bendrovės vertybinių popierių apyvarta neperkopė 20 tūkst. eurų. NASDAQ OMX Talino biržoje, kaip ir trečiadienio prekybos sesijos metu, daugiau kaip pusę rinkos apyvartos sudarė tiesioginiai sandoriai. Jais buvo perleisti „Tallink Grupp", "Silvano Fashion Group" bei „Tallinna Kaubamaja". NASDAQ OMX Rygos biržoje beveik visą rinkos apyvartą sudarė tiesioginis sandoris „Grindex" akcijomis. Jos brango 3,25 proc. iki 6,2 lato, o apyvarta sudarė 87 tūkst.
latų.

Vidurio ir Rytų Europa

Ketvirtadienį Rusijoje investuotojai buvo sudvejoję kuo sekti -viena vertus nerimą kėlė Azijos rinkų kryptis, tačiau JAV ateities sandoriai rodė palankią kryptį. Pastaroji ir ėmė viršų, ypač kai buvo tikimasi, kad silpnesnis doleris turėtų daryti teigiamą įtaką naftos kainoms. Vakar RTS indekso reikšmė padidėjo 0,52 proc.

Žaliavos

„WTI" naftos ateities sandorių kaina „NYMEX" biržoje ketvirtadienį krito 1,7 proc. ir nusileido žemiau 100 JAV dolerių už barelį. Kaina krito labiausiai dėl nuviliančių makroekonominių rodiklių (Japonijos BVP smukimo, pirmaujančių JAV lydinčių rodiklių indekso kritimo), kurie nesuteikia pagrindo tikėti smarkiu naftos paklausos augimu. Tarptautinės energetikos agentūros teigia, kad naftos išgavėjos turi didinti naftos gavybą ir taip neigiamai veikti naftos kainą, nes dabartinis jos lygis yra per aukštas bei kenkia ekonomikos atsigavimui. Toks pareiškimas yra neįprastas, nes ši agentūra stengiasi atsiriboti nuo komentarų, liečiančių naftos išgavėjus. Beje, rinkos dalyviai netgi ima svarstyti, kad Tarptautinė energetikos agentūra gali svarstyti galimybę panaudoti savo turimus milžiniškus žaliavinės naftos rezervus ir taip sukurti perteklinę naftos pasiūlą bei stumti kainas žemyn. Tiesa, naftos tanklaivių judėjimą stebinčios įmonės „Oil Movements" duomenimis OPEC praėjusį mėnesį padidino naftos eksportą iki didžiausio lygio nuo vasario mėnesio. Tai iš dalies parodo, kad stengiamasi visiškai patenkinti paklausą, kuri tėra auganti.
 
Dar nėra komentarų