„Lifosos“ smulkieji akcininkai kviečiami vienytis dėl teisingos akcijų išpirkimo kainos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2010-08-09 14:15 Komentarai: (13)
Rusijos koncerno „Eurochem“ valdomos Kėdainių „Lifosos“ smulkieji akcininkai, kurių yra apie 2 tūkst., kviečiami kartu kovoti dėl teisingos kainos, kuri turi būti sumokėta už nusavinamas „Lifosos“ akcijas.

Investuotojų asociacija bei jos ir investuotojų bendruomenę vienijančio portalo traders.lt suburta iniciatyvinė grupė praėjusią savaitę pasirašė jungtinės veiklos sutartį dėl bendro interesų gynimo „Lifosos“ privalomojo akcijų išpirkimo procese ir numatomų bylinėjimosi išlaidų pasidalijimo.

Teisines paslaugas smulkiesiems akcininkams ginče dėl „Lifosos“ akcijų kainos teiks advokatų kontora „AAA Baltic Service Company“, atstovavusi smulkųjį akcininką vienintelėje pergale pasibaigusioje analogiškoje byloje dėl SEB banko akcijų išpirkimo.

„Į Investuotojų asociaciją kreipėsi nemažai „Lifosos“ akcininkų, tvirtinančių, kad akcijos nusavinamos per pigiai ir jų teisinga kaina didesnė nei 47 litai. Tačiau didžioji dalis akcininkų yra smulkūs ir negali vieni finansuoti brangaus bylinėjimosi, todėl nuspręsta vienytis ir bandyti gintis kartu. Dabar proceso sėkmė priklauso tik nuo pačių „Lifosos“ akcininkų, nes akcijų supirkimo kaina bus ginčijama tik tuomet, jei prie iniciatyvos prisidės gerokai daugiau smulkiųjų akcininkų“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Tomas Pilipavičius.

Šiuo metu prie jungtinės veiklos sutarties dėl „Lifosos“ akcijų nusavinimo yra prisijungę smulkieji akcininkai, valdantys daugiau kaip 51 tūkst. vienetų akcijų. Smulkiesiems akcininkams prie išlaidų finansavimo siūloma prisidėti įmokant po 1 litą nuo privalomojo išpirkimo metu parduotų „Lifosos“ akcijų.

„Lietuvoje tai pirmasis smulkiųjų akcininkų bandymas vienytis dėl biržoje kotiruojamos bendrovės akcijų privalomojo išpirkimo kainos. Tikimės, kad „Lifosos“ akcininkams pavyks susiburti ir bendromis pastangomis iškovoti teisingą akcijų išpirkimo kainą“, - sakė „AAA Baltic Service Company“ advokatė Daiva Ušinskaitė-Filonovienė.

Investuotojų asociacija anksčiau yra skelbusi, kad „Eurochem“ pasiūlyta kaina yra per maža ir turėtų būti mažiausiai trečdaliu didesnė. Teisingą akcijų išpirkimo kainą nustato teismas.

„Pagrindinio akcininko pasiūlyta akcijų supirkimo kaina daugeliui buvo nemaloni staigmena, juo labiau, kad kaip tik šiuo metu trąšų rinka atsigauna ir bendrovės veiklos rezultatai yra ženkliai pagerėję. Atsižvelgdami į portale besilankančių investuotojų iniciatyvą ir raginimus, kreipėmės į Investuotojų asociaciją su prašymu padėti ginti smulkiųjų investuotojų interesus“- sakė portalo traders.lt vadovas Saulius Radauskas.

„Eurochem“, remdamasi nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Colliers International Advisors“ vertinimu, yra pradėjusi „Lifosos“ akcijų privalomojo išpirkimo procedūrą po 47 litus už akciją, o visa bendrovė įvertinta 988 mln. litų. Atsižvelgiant į „Lifosos“ turimus pinigus ir suteiktas paskolas, siekiančius 373 mln. litų, bendrovės verslas įvertintas tik 615 mln. litų. Per pastaruosius penkerius metus „Lifosos“ grynasis pelnas vidutiniškai siekė 110 mln. litų.

„Lifosos“ smulkiesiems akcininkams priklausė apie 4 proc. bendrovės akcijų, kurios išpirkimo kaina įvertintos beveik 40 mln. litų.

Investuotojai, norintys prisidėti prie proceso finansavimo, daugiau informacijos gali rasti Investuotojų asociacijos tinklalapyje www.investuotoju.lt.

2009 metais įsteigta Investuotojų asociacija užsiima smulkiųjų investuotojų teisių gynimu bei atstovavimu, taip pat organizuoja įvairius renginius, kuriais siekiama ugdyti investuotojų kompetenciją ir suvokimą apie finansų rinkas.

Panašūs straipsniai:

(akcijų supirkimas,akcininkai,teismas)

2021-01-19 » Investuotojų asociacija prašo „Snaigės“ paaiškinti, kur išgaravo pagrindiniam akcininkui paskolinti 11 mln. eurų
2020-11-06 » “Snoro” akcijų emisijos byloje investuotojai gaus dar 345 tūkst. eurų palūkanų
2018-03-22 » Neužregistruotos „Snoro“ akcijų emisijos pirkėjams turi būti išmokėtos draudimo išmokos
2018-02-19 » „AviaAM Leasing“ pasitraukimas iš Varšuvos biržos – smūgis smulkiesiems akcininkams
2018-01-04 » „Žemaitijos pieno“ smulkieji akcininkai baigė pirmą bendros veiklos etapą, tęs įmonės skaidrinimą
2017-01-23 » Europinis sąskaitos blokavimas įsigaliojo: skolas išieškoti lengviau
2014-10-30 » Teismas priėmė „Lino“ smulkiųjų akcininkų ieškinį, areštavo Lenčiauskų turtą
2014-09-12 » “Utenos trikotažo“ kontrolė gali atitekti obligacijų turėtojams
2014-04-10 » Investuotojų asociacija kviečia burtis akcijų supirkimo nesulaukiančius „Lino“ akcininkus
2014-03-18 » Prašoma išmokėti draudimo išmoką už „Snore“ likusias neužregistruotos akcijų emisijos lėšas

 
1.   Parašė Feniksas   2010-08-09 10:29  

pagaliau ledai pajudejo. kiek suprantu reikia surinkti apie 300kLt ir einam teisman?

 
2.   Parašė sliux   2010-08-09 10:55  

Žodis "pagaliau" nelabai tinka, nes ir iki šios pradinės sutarties pasirašymo iniciatyvinė grupė įdėjo daug darbo ir pastangų. Dabar jau estafete turi perimti visi likusieji smulkieji akcininkai, t.y. aktyviai ir vieningai prisidėti. Dėl reikalingos sumos tikslių skaičiavimų nėra, ji paaiškės tik viso teisminio proceso eigoje, todėl norisi susirinkti kuo didesnį depozitą, kad vėliau nereikėtų rankioti papildomai arba pritrūkus lėšų visai procesą nutraukti. Surinkus 300kLt jau galėtume jaustis santykinai "saugiai"

 
3.   Parašė Feniksas   2010-08-09 11:23  

sliux, perbegau akimis prisijungimo prie jungtines veiklos sutarties pareiskimu variantu tekstus ir iskilo klausimas : Kodel palikote du inaso variantus? 1variantas : po 1Lt nuo akcijos dabar, arba 2variantas: po 25% nuo skirtumo laimejus procesa. kaip finansuosite procesa jei didzioji dauguma rinksis antra varianta?...

P.S. "pagaliau ledai pajudejo" cia labai tinka, mat upeje po ledu srove yra visada, taciau tik susidarius tam tikrom aplinkybem judesys tampa matomas

 
4.   Parašė sliux   2010-08-09 11:37  

Prisijungimas 25% vistiek vertingesnis, nei jokio. Jei bus pakankamas skaičius akcininkų, pasiryžusių mokėti 25% sėkmės mokestį, gal būt rasime finansuotojus, kurie sutiks finansuoti teismo procesą, tikėdamiesi geros premijos sėkmės atveju. Tai va jiems ir būtų atlyginta lėšomis, surinktomis tuo 25% mokesčiu. Beje, vykdėme jau atsiliepusiųjų smulkiųjų akcininkų apklausą, tai didžioji dalis linkę įmokėti pradinį 1Lt. nuo akcijos įnašą, o ne 25% sėkmės mokestį.

 
5.   Parašė akcininkas   2010-08-09 11:42  

Tikimasi, kad didžioji dauguma "maištininkų" pasirinks būtent finansavimo variantą, nes tikint proceso sėkme tai būtų logiškiausias žingsnis, t.y. 25% gali būti ženkliai daugiau nei 1 Lt. nuo akcijos, be to, priklausomai nuo "sėkmės" mokėtojų skaičiaus, įnešusiems grynuosius yra galimybė, neskaitant premijos prie akcijos sėkmės atveju, atgauti daugiau nei buvo įnešta. Žinoma, yra žmonių, kurie nenori rizikuoti ir tuo vienu litu, jį užšaldyti, ar paprasčiausiai jo negali sumokėti. Tokiu atveju sėkmės mokestis turėtų būti priimtina paramos forma visiškai eliminuojant riziką.

 
6.   Parašė Caps   2010-08-09 12:05  

sliux, o kokia tikimybe, kad laimesime? Kokie lukesciai del kainos arba kokia kaina butu teisinga?

 
7.   Parašė sliux   2010-08-09 12:28  

Laimėjimo tikimybė didelė, nes laimėjimui užtenka teismo išvados (net ir be kainos pakėlimo), kad „Colliers International Advisors“ vertinimas neteisingas. Logikos ir net skaičiavimo klaidų tame vertinime yra nemažai, todėl teismą įtikinti, kad jis neteisingas neturėtų būti sunku. Kitas klausimas, kokią naują kainą nustatys teismo ekspertizė. Esame paskaičiavę, kad vien tik ištaisius to vertinimo klaidas, kaina didėtų trečdaliu. Jei ekspertus pavyktų įtikinti, kad neteisingai pasirinkti vertinimo metodai arba jų svoriai, akcijų supirkimo kaina išaugtų dar labiau.

 
8.   Parašė Rikis   2010-08-09 12:32  

As siulyciau i sita reikala paziuret biski kitaip, investuoji 1 lita (kuriuo ir rizikuoji) o gali islosti 10-30 litu. Tai pakankamai nebloga investicija. % pelna skaiciuokit patys) Bukim vieningi.

 
9.   Parašė Caps   2010-08-09 12:59  

ok, itikinot. Pasirasau popierius ir darau 1363lt pavedima

 
10.   Parašė Worras   2010-08-10 13:11  

o jei teismą laimim, tai teismo išlaidas turėtų pralaimėjusi pusė padengti, ar yra šansų atgauti sumokėtus pinigus, jei iškart mokį 1 Lt, o ne sėkmės mokestį?

 
11.   Parašė Caps   2010-08-10 19:28  

Kiek suprantu, tai jeigu laimim, tai laimim visomis prasmemis. Paprastai pralaimejusiai pusei priteisiamos padengti teismo islaidos.

 
12.   Parašė kapec   2010-08-10 22:32  

as irgi prisijungsiu

 
13.   Parašė sliux   2010-08-11 00:17  

Worras, taip laimėjus byla dalis lėšų grįžtų į depozitinę sąskaitą ir būtų atgal išdalinti lėšas įnešusiems akcininkams. Gali net susiklostyti tokia situacija, kad po 1Lt. įmokėję akcininkai atgaus viską ar net daugiau, pvz. jeigu būtų daug tokių, kurie pasirinktų mokėti sėkmės mokestį ir teismas akcijų supirkimo kainą pakeltų gana ženkliai.